Peggy Hessen Følsvik foto Erlend Angelo LO 11
– STOR RESPEKT: LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier de har stor respekt for både bedriftseiere og de ansatte i bedrifter rundt om i landet. Mange bedriftsledere har ikke opplevd det slik siste året. Foto: Erlend Angelo/LO
Nytt

– Det burde kanskje stått «ta mer fra de rike»

LO-lederen nyanserer omstridt sitat, men advarer mot å bli overforsiktig i den politiske debatten.

Marius Rosbach
26.08.2023

LO-leder Peggy Hessen Følsvik måtte som kjent melde avbud til debatt med NHO-leder Ole Erik Almlid i Ålesund denne uka.

Almlid og flere bedriftsledere ga uttrykk for at de mente det var synd å gå glipp av muligheten til å snakke direkte med Følsvik, i en situasjon hvor store deler av næringslivet opplever at LO-lederen er ute etter å «ta dem».

I etterkant har NETT NO stilt flere spørsmål til Følsvik, som har svart på e-post via sin kommunikasjonsrådgiver Trond Gram.

Jeg bekreftet at vi må ta de rike da VG spurte hva vi kunne gjøre med økende ulikhet i Norge
Peggy Hessen Følsvik

Nyanserer «ta de rike»-uttalelsen
LO-lederen har fått spesielt mye kritikk for uttalelsen til VG i fjor sommer, om at «Nå skal vi ta de rike».

På spørsmål om hun angrer i ettertid, ut fra reaksjonene det har skapt, svarer LO-lederen at det er «fascinerende hvor mye høyresiden snakker om sitatet».

Samtidig har Følsvik aldri uttalt ordene slik de stod på trykk – men lot dem stå da avisa sendte over sitatsjekk.

– Jeg bekreftet at vi må ta de rike da VG spurte hva vi kunne gjøre med økende ulikhet i Norge og det faktum at de få får mer, går på bekostning av vanlige folk og kvaliteten i tjenester og velferd. Det burde kanskje stått «ta mer fra de rike», forteller hun.

Mener de rikeste må bidra mer
LO-lederen påpeker at det aldri var ment som at hun «fysisk skal løpe etter dem», men påpeker at det er et tydelig signal om at de som har mest bør bidra mer for å løfte felleskapet.

Følsvik viser også til at intervjuet dreide seg om skattesvindel og hvordan det er mulig å skape mer åpenhet om pengeplasseringer i skatteparadis.

– Her mener jeg fortsatt det er behov for å gjør en opprydning. Og skurkene skal selvsagt tas, legger hun til.

«Stor respekt» for både eiere og ansatte
En gjennomgangsmelodi fra bedriftsledere på Nordvestlandet det siste året, har vært at de opplever en manglende respekt for innsatsen de legger ned fra LO og venstresida.

– LO har stor respekt både for de som eier og de som jobber i bedrifter rundt om i landet, svarer Følsvik om hennes budskap til disse bedriftslederne.

Hun mener dialogen mellom arbeidsgiver og arbeidstager er nøkkelen til suksess i det norske samfunnet, og at de i fellesskap bidrar til verdiskaping og skatteinntekter, som kommer fellesskapet til gode.

– Det er jo heller ikke slik at alle bedriftseiere bare vil ha mer til seg selv og sine nærmeste. Mange er mer opptatt av helhetlig samfunnsutvikling, samfunn, velferd og sine ansatte, legger hun til.

Mener samarbeidet med NHO er godt
Tidligere styreleder Karl Inge Rekdal i NHO Møre og Romsdal gikk så langt at han hevdet tilliten mellom partene i arbeidslivet er i spill.

Rekdal viste blant annet til LO-lederens «ta de rike»-utspill.

– Jeg kjenner flere bedriftsledere som er i ferd med å miste motivasjonen og drivkraften nettopp på grunn av slike karakteristikker i det offentlige rom, skrev han i et synspunkt publisert hos NETT NO.

Det møter liten forståelse hos Følsvik som mener samarbeidet er «som det pleier å være; godt og preget av gjensidig respekt».

Ole Erik Almlid Foto Marius Rosbach 11
AVSPORING: NHO-sjef Ole Erik Almlid mener LO-lederens uttalelser bidra til en avsporing av den politiske debatten. I et intervju med NETT NO denne uka etterlyste han en helhetlig debatt om skattepolitikken. Foto: Marius Rosbach

NHO-sjefen: – En forsøpling av debatten
NHO-sjef Ole Erik Almlid mener imidlertid at LO-lederens uttalelser tar vekk fokuset fra det som burde være debatten: Hvordan en skal skape arbeidsplasser og sikre levende lokalsamfunn rundt i Norge.

– LO-lederen kjører alt for hardt, og det er en forsøpling av debatten å uttale ting som at de skal «ta de rike», fortalte Almlid til NETT NO da han besøkte Ålesund.

Til Almlid sin uttalelse kommenterer LO-lederen at hun mener det er helt sentralt å være tydelig og vise engasjement på vegne av de som har valgt dem.

– Så må man ikke bli overforsiktig. Er man det, kunne jo for eksempel ikke Ole Erik brukt ordet «forsøpling» - det er og et kraftuttrykk, legger hun til.

Bedrifter med rekordhøye utbytter
NETT.NO sine resultatsaker i sommer viser at en rekke bedrifter tar rekordhøyt utbytte sammenlignet med tidligere.

Blant dem er Vartdal Plast i Ørsta, og daglig leder Jan Endre Vartdal tok bladet fra munnen i et intervju med NETT NO og pekte han på økt utbytte- og formuesskatt som den direkte årsaka til rekordutbyttet.

«Vi tek ut alt for mykje i forhold til å kva vi burde hatt til å handtere investeringsbehovet i bedrifta», sa han og mente det ikke var bærekraftig på sikt.

Svarer ikke på spørsmålet
NETT NO viste til intervjuet med Vartdal Plast-sjefen og de ekstraordinære utbytter i mange bedrifter – og spurte LO-lederen hvordan hun ser på den utviklinga.

– Enhver krone som tas inn i skatt kunne i prinsippet vært brukt på en annen måte – det gjelder også den skatten du og jeg betaler. Skatt er likevel nødvendig for å finansiere våre felles utgifter til infrastruktur, velferdsordninger, pensjoner, helsevesen og utdanning av befolkningen, er svaret fra Følsvik.

Da NETT NO påpeker at LO-lederen ikke svarer på spørsmålet – svarer kommunikasjonsrådgiveren at «jeg vil si at hun svarer».

Videre viser Følsvik til en artikkel i Ilaks fra 2020 hvor økonomidirektøren i Vartdal Plast uttalte uro for økte ferjepriser.

– Jeg kan bare anta at han også er litt fornøyd med at økt skatteinntekt har gjort noe med ferjekostnadene i landets største ferjefylke, legger hun til.

Publisert: 26.08.2023 05:00

Sist oppdatert: 25.08.2023 22:37

Mer om