Kimiya Sajjadi Iselin Aske Eliassen Give a Job Foto Marius Rosbach 11
JOBB-MESSE: Gründer Kimiya Sajjadi (t.v.) og prosjektleder Iselin Aske Eliassen i Nav stod på scena og trakk i trådene under Give a Job-messa i Ørsta. Foto Marius Rosbach
Nytt

– Det handler om å tørre

Bedrifter som ikke er bevisste på mangfold, driver ubevisst ekskludering, sier prosjektleder for populær jobbmesse.

Marius Rosbach
26.01.2023

Under «Give a job»-messa Ørsta tirsdag var bedrifter og arbeidssøkere samlet for å møte hverandre, og å få høre hvordan de kan være med å skape et mer inkluderende arbeidsliv.

– Det handler om å tørre og ansette noen som er ulik deg selv, sier prosjektleder Iselin Aske Eliassen i Nav til NETT NO.

– Vi må gi flyktninger som kommer hit en mulighet til å vise hva de kan og hvem de er. Vi håper dette skal skape relasjoner, bryte barrierer og øke samarbeidet mellom det offentlige, frivilligheten og næringslivet, fortsetter hun.

Vi må gi flyktninger som kommer hit en mulighet til å vise hva de kan og hvem de er
Iselin Aske Eliassen

Flere bedrifter inkluderer
Rekrutteringsarrangementet samlet rundt 350 personer i Ørsta kulturhus tirsdag.

De fleste var mulige arbeidstakere med utenlandsk bakgrunn, men også nærmere 50 bedrifter hadde meldt seg på for å presentere seg.

Samtidig viser tall at nesten ein av tre utanlandsfødde i kommunane Ørsta, Volda, Herøy og Ulstein er ikkje i arbeid.

Prosjektlederen opplever at mange bedrifter er gode på inkludering og at flere bedrifter er villige til å gjøre en innsats på området. Likevel mener hun det «er en lang vei å gå for vi er i mål».

– Må få vekk de ubevisste fordommene
NETT NO har nylig intervjuet elektroingeniøren Jeya Balasundaram og siviløkonomen Hina Zahid. Begge har utenlandsk bakgrunn og opplever at de stiller bak nordmenn i jobbsøkerkøen.

– Vi må få vekk de ubevisste fordommene som folk ikke er klar over selv. Om en arbeidsgiver ikke har et bevisst forhold til inkludering, så driver man ubevisst med ekskludering, sier Aske Eliassen.

Tips til å rekruttere flerkulturelt
Dagen var delt opp i foredrag, mingling og møter mellom bedrifter på jakt etter folk – og deltakere på jobbsøken.

Kimiya Sajjadi var blant dem på scena. Gründeren av Big Enough har spesialisert seg på å bistå virksomheter med å jobbe med mangfoldog inkludering.

En god start er å peke ut mål og finne ut hvilke hindringer som ligger i veien for å nå dette.

– Ubevisste fordommer er blant de typiske barrierene, sa Sajjadi.

Kimiya Sajjadi Give a Job Foto Marius Rosbach 11
Gründeren Kimiya Sajjadi gir råd til bedrifter som ønsker å rekruttere mer flerkulturelt. Også deltakerne på Ørsta-messa fikk håndfaste tips som de kan ta i bruk i egen hverdag.

– Flerkulturelle er en mangfoldig gruppe
Det er for eksempel dumt å gå glipp av den beste jobbkandidaten, fordi den som rekrutterer har fordommer mot kvinner i hijab. Samtidig er det liten vits i å unngå svinekjøtt i kantina, om ingen av de ansatte har noe problem med å spise det.

Hennes viktigste råd var at arbeidstakerne gjør aktive undersøkelser, slik at de forstår hvor skoen trykker i deres bedrift.

– Også flerkulturelle er en mangfoldig gruppe, påpekte Sajjadi.

– Å være bevisst på disse små tingene, er en viktig del av det å kunne inkludere alle, la hun til.

Endret markedsføring og rekruttering
Sajjadi har opplevd en bedrift som ikke forstod hvorfor de ikke fikk flere søkere fra ulike minoriteter.

Det viste seg at selskapet stort sett brukte godt voksne menn og kvinner i markedsføringen, gjerne dresskledd - og alle var norske.

– Vi endret litt på markedsføringen deres. Også endret vi på rekrutteringsarbeidet, fordi de var ærlige på at de hadde ubevisste fordommer. Endringen bidro til at de fikk flere flerkulturelle søknader, fortalte hun.

- Mer viktig enn samfunnsansvar og lønnsomhet
Gründeren opplever at mange bedrifter ser på det som et samfunnsansvar å rekruttere folk med utenlandsk bakgrunn. Hun advarte samtidig mot å gjøre det til en form for veldedighetsprosjekt.

– Folk ønsker å bli ansatt fordi de har en egenverdi og har noe å bidra med, sa hun og oppfordret arbeidstakerne til å tenke mer på det menneskelige aspektet.

– De valgene du tar, betyr så mye for den det gjelder.

– Du endrer liv. Det er mer viktig enn samfunnsansvar og lønnsomhet, la hun til.

Publisert: 26.01.2023 05:00

Sist oppdatert: 25.01.2023 22:52

Mer om