Har ikke ekstra ressurser til å hjelpe
Engelskspråklige studenter sliter med å få jobb. Instituttleder ved NTNU mener næringslivet kan gå glipp av verdifulle ressurser.
NETT NO fortalte nylig historien om Hina Zahid, som er utdannet siviløkonom ved NTNU i Ålesund – og fortsatt står uten relevant arbeid lenge etter at hennes norske medstudenter er kommet i jobb.
Hans Solli-Sæther er instituttleder for internasjonal forretningsdrift på NTNU i Ålesund. Han mener det er synd om studenter med internasjonal bakgrunn – som Zahid – opplever at de blir ekskludert i arbeidslivet.
– Disse studentene er ofte gode ressurser, og de har gjerne med verdifulle perspektiv og nettverk fra utlandet, sier Solli-Sæther.
Flest engelskspråklige uten jobb
Engelskspråklige studenter er den gruppen hvor klar flest fortsatt er på jobbjakt etter endt utdanning, ifølge årets kandidatundersøkelse fra NTNU i Ålesund.
Hele åtte prosent av de engelskspråklige svarte at de fortsatt var jobbsøkere da undersøkelsen ble gjort. Kun to prosent av de øvrige avgangsstudentene fra NTNU svarte det samme.
Solli-Sæther mener det er vanskelig å spekulere i årsakene til at det er slik, og sier NTNU gjerne ansetter dyktige internasjonale kandidater med mastergrad.
Men manglende norskkunnskaper kan være avgjørende, tror han.
– For mange av studentene våre blir det en balansegang mellom hvor mye man jobber med fag og forskning, og hvor tid som brukes til å lære seg norsk, legger han til.
Selv mener Hina Zahid at hennes pakistanske bakgrunn er årsaken til at hun har vanskelig for å få innpass hos arbeidsgivere, og tidligere medstudent Sunniva Bøstrand nøler ikke med å kalle det diskriminering.
Har ikke ressurser til ekstrahjelp
NTNU arrangerer karrieredager og har ulike program for praksis og nettverksbygging – som er retta mot alle studenter.
Zahid mener utdanningsinstitusjonene bør være mer aktive med å hjelpe internasjonale studenter inn i det lokale næringslivet. Hennes forslag er et program retta mot disse studentene, som gir muligheter til arbeid, eller kontakt med bedrifter.
Til det svarer instituttleder Solli-Sæther at NTNU sin oppgave i første rekke er å utdanne gode kandidater.
– Vi har ikke ressurser til å drive den type aktivitet etter at studentene er ferdig utdannet. Men vi oppfordrer våre samarbeidspartnere til å se verdien av å ansette folk med internasjonal bakgrunn.
Les også
Risikerer å bli kastet ut
Instituttlederen forteller at de har et nettverk med tidligere
studenter, men det ikke gjøres noe systematisk arbeid for å følge med på
hvordan det går med gruppen av internasjonale studenter.
En del reiser tilbake til hjemlandene sine. Mens andre gjør som Hina Zahid og vil skaffe seg arbeid for å bli i Norge.
I likhet med andre studenter utenfor EØS-området har Zahid ett år på seg til å få relevant arbeid. Hvis ikke risikerer hun å bli kastet ut.
Fikk likevel ikke midlertidig jobb
27-åringen har fortsatt ikke fått tilbud om fast jobb, og jobber deltid på McDonalds på Amfi Moa.
Et tilbud om en midlertidig stilling på Østlandet, ble trukket tilbake denne uka da Zahid påpekte til arbeidsgiveren at hun måtte søke om permanent oppholdstillatelse fra august neste år.
Hun villle ta stillingen i håp om at det kunne føre til fast arbeid,
og hadde blant annet forberedt seg ved å si opp boligen. I stedet for
fast jobb, måtte hun bruke tid på å beholde leiekontrakten i Ålesund -
og fortelle familie og venner om hun likevel ikke skulle flytte til
hovedstaden.
Akkurat nå føler jeg at ting er mer håpløst enn noen gang
Blir satt i «umulig»situasjon
Med studentvisumet kan hun søke om opphold i tre år om hun får en relevant jobb. Deretter kan hun søke om permanent opphold.
Zahid påpeker den «umulige»situasjonen hun blir satt i at manglande oppholdstillatelse hindrer henne i å få jobb, samtidig som hun ikke får oppholdstillatelse, ettersom hun mangler jobb.
– Akkurat nå føler jeg at ting er mer håpløst enn noen gang, sier hun til NETT NO om dagens situasjon.
Publisert: 23.12.2022 05:00
Sist oppdatert: 23.12.2022 09:14