Hina Zahid Foto Marius Rosbach 11
JOBBTILBUD: Hina Zahid er sviløkonom med masterutdanning fra NTNU i Ålesund. Etter å ha søkt en rekke jobber, har hun i løpet av de siste dagene fått tilbud om en midlertidig jobb på Østlandet. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Utdanna siviløkonom – jobber deltid på McDonalds

Hennes norske medstudenter fra NTNU har fått jobb for lengst. Hina Zahid blir knapt innkalt til intervjuer.

Marius Rosbach
17.12.2022

I sommer var Hina Zahid ferdig med utdannelsen som siviløkonom ved NTNU i Ålesund og gledet seg til å komme ut i arbeidslivet. Det skulle bli mer vanskelig enn hun hadde sett for seg.

Etter at hun har søkt nærmere 100 jobber, står hun fortsatt uten tilbud om en fast jobb hvor hun får brukt utdannelsen sin. I stedet jobber hun deltid på McDonalds.

– Jeg har gjort mange innledende tester og vært inne til to-tre intervjuer, men så har jeg ikke hørt noe mer, forteller hun.

Intervjuet med NETT NO foregår på engelsk, men hun forstår det meste som blir sagt på norsk. Å lære seg språket bedre står nå øverst på prioriteringslista, og hun håper det vil hjelpe henne i arbeid.

Medstudentene er i jobb
Den 27-årige kvinna kom til Norge fra Pakistan i 2019. Fra hjemlandet hadde hun en bachelorgrad i business og administrasjon, og starta mastergraden i internasjonal business i Ålesund dahun kom til Norge.

Mastergraden i Ålesund avsluttet hun i sommer, etter ett års fødselspermisjon.
Nå er samtlige av hennes norske medstudenter kommet seg i jobb – flere før studiene ble avslutta.

Det hører med til historien at det har vært stor mangel på arbeidskraft på Nordvestlandet det siste året - og siviløkonomer generelt har vært en etterspurt yrkesgruppe.

Kan bli tvunget til å reise fra Norge
Zahid tror bakgrunnen hennes, og det utenlandsklingende navnet er medvirkende til at hun står uten relevant jobb.

– Mitt inntrykk er at arbeidsgivere foretrekker å ansatte nordmenn. Om de må vurdere andre nasjonaliteter ser de etter folk fra europeiske land – og deretter vurderer de å ansatte noen fra andre kontinenter som Asia, forteller hun.

27-åringen forteller at situasjonen oppleves som vanskelig. Som utenlandsstudent er hun avhengig av å få relevant jobb, om hun skal få videre oppholdstillatelse i Norge. Hvis ikke, risikerer hun å bli kastet ut av landet.

– For mange skaper den tilværelsen en usikkerhet, som burde vært håndtert bedre, mener hun.

Hina Zahid Foto Marius Rosbach 22
SLITER MED Å FÅ INNPASS: Hina Zahid forteller at studenter med internasjonal bakgrunn ofte sliter med å komme inn på jobbmarkedet i Norge, og mener det bør gjøres mer for å hjelpe de ut i relevant arbeid. Selv er hun utdanna siviløkonom, men jobber deltid på McDonalds. Foto: Marius Rosbach

Mener utenlandsstudenter bør få mer hjelp
Zahid forteller at hun har kontakt med flere utenlandsstudenter som opplever at det er vanskelig å få innpass på det norske arbeidsmarkedet.

Hun mener NTNU og andre utdanningsinstitusjoner derfor bør være mer aktive med å hjelpe internasjonale studenter inn i jobblivet.

– Det kan være et form for program som gir muligheter til arbeid, eller kontakt med bedrifter, foreslår hun.

Medstudent: – Merkelig
Sunniva Bøstrand ble kjent med Hina Zahid under studiene. Hun har fulgt med på hvordan venninna har slitt med å komme seg i jobb og kjenner flere lignende historier.

– Jeg synes det er merkelig. De internasjonale studentene har ofte god kompetanse og erfaring, allerede før studiene. De er gjerne også blant de mest målbevisste studentene, sier Bøstrand til NETT NO.

Zahid var blant dem som jobba ekstra som forskningsassistent på NTNU ved siden av studiene.

– Hun hadde også bedre karakterer enn meg, legger Bøstrand til.

Sunniva bøstrand KIN foto marius 11
DELTE HISTORIEN: Sunniva Bøstrand synes det er merkelig at venninna ikke har fått fast jobb, og delte historien hennes på Linkedin. Innlegget er mye diskutert og sett av over 300.000 brukere. Foto: Marius Rosbach

Mener språk ikke bør være hindring
Ofte kan det være en utfordring for de internasjonale studentene å få prioritert tid til å lære seg skikkelig norsk. Slik var det også for Hina Zahid.

Bøstrand mener manglende norskkunnskaper likevel ikke bør være til hinder for at venninna skal få jobb. Hun forteller at undervisninga og samtaler gikk på engelsk gjennom studietida.

– Næringslivet i regionen skryter av at de er internasjonale, men likevel virker det som at de tenker at man må snakke norsk for alle typer arbeidsoppgaver.

Bøstrand nøler ikke med å kalle det diskriminering.

– Om det er bevisst, eller ubevisst er vanskelig å vite, Men vi mennesker er gjerne slik at vi rekrutterer folk som er like oss selv. Og når noen blir veldig ulike oss selv kulturelt sett, så blir det en usikkerhetsfaktor – også velger man «safe», legger Bøstrand til.

Opplever lite mangfold
Ålesund-kvinna har valgt å bosette seg i Oslo der hun jobber som siviløkonom. Hun har likevel solid fotfeste på Sunnmøre og starta i fjor nettverket Kvinner i næringslivet – KIN.

Hun opplever at næringslivet i regionen fortsatt er prega av lite mangfold – sammenligna med hvor internasjonalt det jobbes i mange bransjer.

– Kanskje kan andre aktører og arbeidsgivere lære av NTNU og akademia. Mitt inntrykk er at det der ansettes langt flere med utenlandsk bakgrunn, sier Bøstrand.

Delte historien på Linkedin
I et forsøk på å hjelpe venninna delte Sunniva Bøstrand historien til Zahid på Linkedin. Innlegget har skapt stort engasjement og er sett av over 300.000 brukere på det sosiale nettverket.

Noe konkret tilbud om fast jobb har Hina Zahid fortsatt ikke fått. Men innlegget har ført til mange meldinger og telefoner som gir håp om at det kan være arbeid i sikte.

– Mange har kontaktet meg og noen vil også snakke med meg om konkrete stillinger. forteller hun.

Publisert: 17.12.2022 05:00

Sist oppdatert: 22.12.2022 16:05

Mer om