Jan Christian Vestre skjermfoto regjeringen no 11
PRESSEKONFERANSE: Næringsminister Jan Christian Vestre la torsdag fram nye tiltak for å styrke eksportarbeidet. Skjermfoto: regjeringen.no
Nytt

Dropper eksportkontor i Ålesund

Næringsministeren skroter ideen om Eksportstrategiråd i Ålesund. Lover likevel nye statlige arbeidsplasser til byen.

Marius Rosbach
10.03.2022

Torsdag la næringsminister Jan Christian Vestre sine nye tiltak for å styrke eksportarbeidet.

Norge har tapt store eksportandeler sammenlignet med andre OECD-land de siste 20 åra. Den utviklinga har Støre-regjeringa satt seg som mål å
snu – og øke eksporten med 50 prosent innen 2030.

Vestre reiste i fjor høst land og strand rundt for å hente innspill. På bakgrunn av dette la han nå fram en reform som heter «Hele Norge eksporterer».

Se pressekonferanse i opptak (ekstern lenke)

Dropper nytt Ålesund-kontor
Da kom det også fram at næringsministeren dropper ideen om Eksportstrategirådet i Ålesund.

– Vi trenger ikke flere offentlige etater og byåkrati for å fremme norsk eksport, sa Vestre under pressekonferansen.

Etableringen av kontoret som skulle ha 10-15 ansatte har trekt ut i tid, noe som har skapt bekymring blant næringslivet på Nordvestlandet.

Lover 10-12 nye arbeidsplasser
Næringsministeren omtalte samtidig Ålesund, Sunnmøre og Vestlandet som «hjertet av eksportnasjonen Norge», og lovte at regjeringa skal bygge et «et kraftig eksportorientert miljø» i Ålesund.

– Forventningene til nye jobber som er skapt i Ålesund, står vi ved. Men vi gjør det på en måte som gir mer penger til næringslivet og frigjør midler til eksportarbeidet, la Vestre til.

I stedet vil regjeringen styrke Innovasjon Norge og Eksfin med drøyt 10 arbeidsplasser i Ålesund. Disse skal komme i tillegg til de som jobber for kontorene i dag. Over noe tid skal det komme ti nye ansatte ved Innovasjon Norge-kontoret.

Eksfin som i dag kun har én ansatt i Ålesund - vil styrkes med én ansatt til. En tilsvarende styrking vil skje i Stavanger.

Tore Ulstein med i nytt eksportråd
I stedet for Eksportstrategirådet, vil Vestre opprette et Nasjonalt Eksportråd som skal gi råd og innspill og utforme forslag til større strategiske eksportsatsinger.

Rådet skal ledes av Arvid Moss og med seg får han blant annet Tore Ulstein.

Eksportrådet skal ha opptil ti medlemmer – som skal ha et sekretariat med ulike aktører fra virkemiddelapparatet, departement og partene i arbeidslivet. Dette miljøet vil Vestre ha tett på seg i hovedstadsområdet.

Havvind og maritim blir først ut
Torsdag ble de to første av opptil ti satsinger utpekt – havvind og grønn maritim eksport.

Hvordan satsingane skal utformes, blir blant de første oppgavene til de nye eksportrådet å finne ut av. Vestre kunne med andre ord ikke fortelle mer om innholdet torsdag.

Samtidig hadde næringsministeren en gladnyhet for verftsnæringen, ved at Eksfin får utvidet mandat til å gi lån og finansiering til prosjekt for innenlandsindustri, så lenge det samtidig har et eksportpotensiale.

Dette har vært en ønske fra verftsbransjen og vil øke tilgangen på kapital til maritim sektor.

Les pressemelding om eksportreformen (ekstern lenke)

Publisert: 10.03.2022 10:52

Sist oppdatert: 10.03.2022 16:43

Mer om