Marita Løvik Stadsnes Jan Rune Hurlen Sparebank1 SMN foto Sparebank 1 SMN
OMSLAG: Stemningen har snudd, eller kommer til å snu, i negativ lei forteller regionbanksjef for privatmarkedet, Marita Løvik Stadsnes og regionbanksjef for bedriftsmarkedet, Jan Rune Hurlen i Sparebank1 SMN.
Nytt

Dystrere utsikter

– Har ikke sett så lav optimisme blant bedriftslederne siden finanskrisen, sier regionbanksjef om nytt konjunkturbarometer.

09.11.2022

2021 ble et år med god vekst og god lønnsomhet, men i høst har stemningen snudd.

Det viser rapporten som regionbanksjef Jan Rune Hurlen i Sparebank 1 SMN la fram onsdag.

Fem av sju bransjer som var stabile i fjor må nå forberede seg på tøffere tider. Funnene indikerer negative utsikter for bygg og anlegg, næringseiendom og varehandel, skriver banken i en pressemelding om konjunkturrapporten.

Det er færre bedrifter som tror på økt vekst, bedre lønsomhet og flere ansatte enn for ett år siden, ifølge konjunkturrapporten.

Sårbart for renteøkning
Næringslivet er også sårbart for ytterligere renteøkninger.

- Vi ser at det er særlig tre bransjer som vil slite dersom renta øker med tre prosentpoeng. Innen fiskeri ville 32 prosent av bedriftene endt med negativt årsresultat, og innen eiendom og kraft ville økningen i antall bedrifter med negativt årsresultat vært på hele ni prosentpoeng. Årsaken er at dette er bransjer som typisk har store investeringer og høy gjeld. Det vil merkes når renta stiger, sier Hurlen i pressemeldingen. Hurlen er regionbanksjef for Sparebank1 SMNs virksomhet i bedriftsmarkedet i Ålesund-regionen.

Konjunkturbarometeret er basert på en analyse av 15.000 bedriftsregnskap for selskaper i Trøndelag og Møre og Romsdal. Stemningsmålingen baserer seg på intervjuer med 600 bedriftsledere.

Mangler folk
Samtidig som rapporten forteller om et stemningsskifte i pessimistisk lei forteller den også at det er flere bedrifter enn i fjor de har svært store eller i noen grad utfordringer med rekruttering. I rapporten anslår banken at bedrifter og offentlig virksomhet i Trøndelag og Møre og Romsdal mangler til sammen 10.000 arbeidstakere.

Blant privatkundene er det fortsatt god stemning - til forskjell fra landsgjennomsnittet, men regionbanksjef for privatmarkedet, Marita Løvik Stadsnes, tror det kommer en endring også der.

- Vi står sannsynligvis midt i et konjunkturskifte nå. Det vil treffe både folk og bedrifter, og jeg tror vi går ganske tøffe tider i møte. Spesielt fordi husholdningene her i regionen ikke ser ut til å ha tatt inn over seg at de bør legge om forbruket sitt, sier Løvik Stadsnes i pressemeldingen.

Les hele rapporten her

Publisert: 09.11.2022 12:00

Sist oppdatert: 09.11.2022 15:15

Mer om