Eit nasjonalt forbildebygg
PRIS: Ulstein Arena er årets vinnar av Statens pris for byggkvalitet.
Nytt

Eit nasjonalt forbildebygg

Gjennom Ulstein Arena viser kommunen veg for andre kommunar og mindre tettstader, fastslår juryen etter at Ulstein Arena er tildelt Statens pris for byggkvalitet.

31.10.2018
Prisen vart utdelt onsdag av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, skriv , som først omtalte saka.
"Ulstein Arena viser hvordan små kommuner og mindre tettsteder og byer kan bruke offentlige utbyggingsprosjekter som del av en strategisk byutvikling og fortetting. Arenaen viser hvordan store volumer kan integreres i bybildet og i et historisk bymiljø. Bygget er prosjektert og utført med en skarpskåren detaljering, med robuste og fleksible løsninger. Samtidig er materialbruken i interiøret variert og inviterer til utforskning og bruk."
Det skriv juryen bak årets pris.

- Skaper liv

Ulstein Arena består av idrettshall, klatrehall, symjemehall og bibliotek.
Juryen skriv at idrettsanlegget og biblioteket skaper mykje liv, med aktivitet store deler av døgnet, gjennom heile året, og der dei mange funksjonane i bygget sikrar eit stort spekter av brukergruppar i alle aldrar.
Det vert også vist til at sentrum i Ulsteinvik har vore prega av økonomisk rasjonelle elementbygg.
"Ulstein Arena har introdusert en byggkvalitet og byggeskikk som ikke tidligere er benyttet i sentrum. Bygget er tilpasset det lokale klimaet, det er benyttet lokale håndverkere og det meste er bygget på stedet, med lite bruke av prefabrikkerte elementer. Ved å benytt lokale entreprenører og håndverkere har den lokale byggebransjen fått et kompetanseløft og blitt inspirert til å transformere byen videre", skriv juryen.
Det vert understreka at er lagt vekt på både akustiske og visuelle kvalitetar i både idrettshallen og badeanlegget. Innvendig bruk av tre gir varme og bidreg til god lyddemping.

Fjernvarmesentral

I tillegg gir store vindue både innsyn og utsikt til byen og fjella, og knyter anlegget til omgivelsane på ein nær måte.
Juryen likar også at Ulstein Arena har ein eigen fjernevarmesentral med sjøvatn som energikilde. Sentralen varmar opp tappevatn som vert distribuert til badeanlegget, og som også gir varme til ventilasjons- og varmeanlegget. Sentralen produserer energi til Ulstein Arena, til barne- og ungdomsskulane, den lokale kyrkja og 44 nye leiligheiter.
"Bygget har et klimatilpasset design med fokus på robuste og holdbare løsninger. Overvannshåndteringen er basert på 30 prosent økning i nedbørsmengde, og det er lagt vekt på ekstra god drenering og gode fallforhold fra bygget," skriv juryen, som også viser til at idrettskulturhuset er bevisst lagt i sentrum med lett tilgang til offentleg kommunikasjon."

Urban utvikling

"Det har vært et viktig premiss at anlegget skulle være tilgjengelig for et mangfold av befolkningen, uavhengig av kultur og fysiske forutsetninger. Anlegget skulle ha likeverdig adkomst fra flere sider. Hele anlegget er tilgjengelig for rullestolbrukere, med universell utforming integrert i arkitekturen, med blant annet ramper som går som et landskap langs og gjennom hele anlegget. Bygget har fleksible rom som kan tilpasses ulike arrangementer", skriv juryen som også rosar gode og innovative byggjeprosessar.
Det vert også vist til at Ulstein kommune har ein strategisk og ambisiøs plan om å fortette sentrum, og ivareta og setje i gang ei urban utvikling.
Konkurrentane til Ulstein Arena var studentbyen Moholt 50|50 i Trondheim og bymiljøprosjektet Youngskvartalet i Oslo.
Juryen har vurdert totalt 80 forslag til prisen i prosessen fram mot nominering og kåring av vinnar.

Publisert: 31.10.2018 11:38

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:27