En av fem bedrifter merker lavere etterspoersel
KORONA-MØTE: Kommunelege Matthias Steffen Schulz i Stranda (midten) var onsdag i møte med ledelsen ved Hotel Union Geiranger om situasjonen som er oppstått som følge av koronaviruset. 
Nytt

En av fem bedrifter merker lavere etterspørsel

Mange har også ansatte sjukemeldt eller i karantene som følge av koronaviruset. – Setter arbeidsplasser i spill, mener regiondirektøren i NHO Møre og Romsdal.

Marius Rosbach
11.03.2020
En undersøkelse blant NHOs medlemsbedrifter i Møre og Romsdal viser at 19 prosent av bedriftene har opplevd kanselleringer, eller lavere etterspørsel som følge av koronaviruset.
Fem prosent av de spurte bedriftene har også ansatte som er i karantene eller er sjukemeldt, som følge av smittefare.

– Går rett på bunnlinja

238 bedrifter i Møre og Romsdal har svart på undersøkelsen som er gjennomført av NHO. Regiondirektør Espen Remme i NHO Møre og Romsdal er bekymra over situasjonen.
– Særlig reiselivsbedriftene merker koronaeffekten, og de fleste bransjer i vår medlemsmasse er rammet. Det er alvorlig når hver femte bedrift opplever kanselleringer og lavere etterspørsel. Det går rett på bunnlinja og setter arbeidsplasser i spill, uttaler han i en pressemelding.
Undersøkelsen viser samtidig at litt færre bedrifter i Møre og Romsdal opplever utfordringer, sammenlignet med landsgjennomsnittet.

Én av 100 har permittert

Foreløpig er det kun én av 100 bedriftene i fylket som har gjennomført permitteringer. Men utviklingen går fort og NHO-direktør Remme uttalte til NETT NO tirsdag at han trodde det i løpet av få dager ville komme flere tilfeller med bedrifter som melder om alvorlige problemer.
Blant hotellene , var det ingen som formelt hadde varslet permitteringer, men flere vurderte å gjøre det.
Hotelldirektør Monja Muren Mjelva ved Hotel Union Geiranger etterlyser i , sterkere nasjonale tiltak for å takle situasjonen. Blant annet åpner hun for å stenge hotellet en periode for å hindre smittespredning.

Les også:


La fram strakstiltak

Statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner for å dempe de økonomiske konsekvensene av virusutbruddet.
Blant annet vil de at staten går inn og tar deler av regninga ved permitteringer. I dag må bedrifter betale lønn de første to ukene – og etter uke 26. Nøyaktig hvor mye regjeringen går med på å betale, blir ikke kjent før på fredag.
Regjeringen vil blant annet også gi utsettelse for betaling av formueskatt, og vil vurdere tiltak for bransjer som er spesielt hardt rammet. På lengre sikt vurderes også andre tiltak for å stimulere økonomien.

Les også:





Det er alvorlig når hver femte bedrift opplever kanselleringer og lavere etterspørsel

Publisert: 11.03.2020 16:09

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:54