En mulighet vi ikke boer la gaa fra oss
VEKSTNÆRING: Deltakere på seminaret som møttes om helse- og velferdsteknologi på Campus Ålesund. På bilde fra venstre:  Arve Voldsund fra Ably Medical, Erik Fosse fra Intervensjonssenteret ved Rikshospitalet, Mari Gjære Gundersen fra Nextdigital, Cecilie Campbell fra ALV Møre og Romsdal, teknologigründer Alf-Egil Bogen og Kathrine Myhre fra Norwegian Health Tech. 
Nytt

– En mulighet vi ikke bør la gå fra oss

Helsenæringer har vokst kraftig det siste tiåret. Leder for Norges største helseklynge tror bedrifter i regionen har spesielt gode mulighet til ny eksport.

Marius Rosbach
22.10.2019

Katrine Myhre i klyngeorganisasjonen Norway Health Tech mener nasjonale og globale helseutfordringene gir nye muligheter for næringsutvikling og eksport.

– Om man er gründer eller industribedrift er det et uendelig behov for nye løsninger. Og mange av de utfordringene som skal løses i norsk helsevesen de neste årene – har vi også globalt, forteller Myhre til NETT NO.

Myhre framførte budskapet da hun deltok på tverrfaglig seminar om helse- og velferdsteknologi i regi av Nextdigital og ALV Møre og Romsdal forrige uke. Bakteppet for uttalelsene er at det er ventet at antallet eldre mennesker vil øke betydelig de neste tiårene.

Opplever kraftig vekst
Helseindustrien er en vekstnæring og det siste tiåret har bedriftene nær doblet sin samlede omsetning. I fjor omsatte bransjen for 142 milliarder kroner og en årlig undersøkelse fra Menon tyder på en vekst på nærmere ti prosent i løpet av 2019.

– Det er et stort behov for å levere helsetjenester på nye måter. Antallet mennesker med behov for helsetjenester vil øke drastisk de neste årene, påpeker Myhre.

Bransjen opplever både mer etterspørsel etter forebyggende helsetjenester, som kan dempe presset på offentlige helsetjenester. Men tjenestene som utvikles tar i stadig større grad i bruk teknologi for å løse oppgavene.

– Et vanvittig globalt marked
Tallene fra Menons bransjeundersøkelse viser også at helsenæringen har langt høyere innslag av gründerbedrifter, enn andre bransjer.

Gründerne i Ably Medical som har utviklet en ny type sykehusseng, og voldingen Tarjei Vassbotn i Disruptive Technologies, er blant selskap på Nordvestlandet som satser i dette markedet. Førstnevnte jobber i disse dager med en større emisjon – og diskuterer internasjonalt samarbeid.

Les også: Ably Medical skal hente mer penger

Stor interesse for liten brikke frå tekno-gründerar

Kathrine Myhre i Norway Health Tech mener det er potensiale for langt flere bedrifter her fra regionen å lykkes.

– Vi vet at næringslivet langs kysten av Vestlandet er vant med å løse utfordringer. Her er det et vanvittig globalt marked, som representerer en mulighet vi ikke bør la gå fra oss, seier hun.

Hun håper helseindustrien kan være med å øke eksporten – noe som er sårt tiltrengt etter gitt en stagnerende eksport for norsk næringsliv. I fjor utgjorde eksporten fra helserelatert virksomhet 23 milliarder kroner.

Ønsker mer samarbeid og mer kapital
Myhre mener økt samarbeid mellom det offentlige og privat næringsliv kan være en nøkkel for å komme fram til nye produkt og løsninger. Flere av eksemplene som ble presentert på seminaret i Ålesund, var kommet som et resultat av at industrien hadde lyttet til brukernes behov.

– I Norge har det ikke vært kultur for slik samhandling, så vi har en jobb å gjøre inn mot politikere og helsetjenesten. Både kommuner og andre som jobber med helsetjenester bør stille seg til disposisjon og fortelle industrien hva som er behovene, mener hun.

Hun sier det er behov for mer privat kapital og tar til orde for at myndighetene i sterkere grad går inn med incentiver.

– For å stimulere til at flere investorer går inn i helseindustrien, bør det vurderes risikoreduserende tiltak på lik linje med hva som ble gjort fra myndighetenes da olje- og gassektoren ble bygd opp, mener Myhre.

NTNU-professor: – Har skjedd et skifte det siste året

Næringsministeren: – Helt avhengige av flere vekstselskaper


 Både kommuner og andre som jobber med helsetjenester bør stille seg til disposisjon og fortelle industrien hva som er behovene

Publisert: 22.10.2019 05:55

Sist oppdatert: 20.09.2022 09:30