Endrer paa fabrikk etter virtuell testing
UTBEDRINGER: Med virtuell prototyping fant Optimar muligheter for forbedringer før den fysisk fabrikken er satt opp. Det sparer tid og penger. Bildet er fra Åkp virtuelle lab. 
Nytt

Endrer på fabrikk etter virtuell testing

Etter å ha gått gjennom en virtuell kopi av fabrikkene som skal inn i fire russiske trålere, sitter ingeniørene hos Optimar nå og tegner om på det som kunne gjøres bedre.

08.01.2019
Optimar ville uansett funnet det som måtte gjøres endringer på når den første fabrikken ble montert i tråleren, i følge vice president for produksjon, Arnt S. Dahle i Optimar. Men da ville jobben med å endre og justere blitt mye mer tidkrevende og dyrere enn å starte med en virtuell prototype, sier han.
I fjor høst startet Optimar og Åkp et samarbeid om virtuell prototyping i den virtuelle laben hos Åkp. Virtuell prototyping teknologi som blant annet gjør det mulig å sette opp en 3-dimensjonal modell av fabrikken, der du kan vandre rundt og se på konstruksjonene fra alle vinkler ved hjelp av VR-briller. VR står for virtuell virklighet.

Kjapp prosess

Samarbeidet startet med demonstrasjon og opplæring og ledet frem til at Optimar kom med sine tredimensjonale konstruksjonstegninger og fikk laget en virtuell prototype av fabrikken ved hjelp av Åkps kraftige dataprogrammer.
Å få gjort konstruksjonstegningen om til en virtuell modell av hele fabrikken tok bare et kvarters tid, i følge Dahle, og så var de i gang.
Fem personer fra Optimar brukte en hel dag i desember i fjor på å vandre rundt i fabrikken og notere seg hvordan den kunne gjøres bedre. Det skjedde hos Åkps virtuelle lab hos NMK, og det er funnene fra den dagen ingeniørene nå jobber med å justere fabrikken etter.

Vil regne på gevinsten

Optimar kommer til å bruke virtuell prototyping på flere produkt framover, og også kartlegge mer nøyaktig hvor stor gevinsten er på å ta teknologien og metoden i bruk.
Med egne VR-briller vil selskapet også gjøre virtuelle prototyping i egen lokaler, men Dahle understreker likevel av Åkps bidrag har vært essensielt for å komme i gang. Optimar vil også intensivere samarbeidet med Åkps virturelle lab (Digicat) for å utnytte enda mer av muligheten innen VR og digitale tvillinger.

Katapultstatus

Den virtuelle prototypelaben ble åpnet i september 2017. I fjor sommer fikk Åkp tildelt katapultstatus nettopp for sin satsing på virtuell protyping.
Katapultstatusen innebærer over 20 millioner kroner i offentlige støtte som Åkp blant annet bruker på å utvikle programvare for å lage virtuelle modeller.


I starten av oktober i fjor var ett større virtuelt prosjekt i drift og 20 mindre og mellomstore bedrifter brukt anlegget i kortere demonstrasjoner for kunder og mulige kunder.

Økende aktivitet

Nå er aktivitetsnivået på vei opp, sier leder for katapultsatsingen, Jan Børre Rydningen.
To prosjekter er i gang, og en oppstartbedrift er på vei inn.
Før påske er målet å komme i gang med det første av i alt tre kurs i bruk av virtuell prototyping i år. Kursene er rettet mot teknisk personell, med 15-20 deltakere fra flere bedrifter på hvert kurs . Kursen går over fire til seks dag blir fordelt over to dager i slengen, med samarbeidspartneren NTNU som faglig ansvarlig.

Publisert: 08.01.2019 14:57

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:30