Vard innfelt skjermdump epost nettside hurtigruten 11
DATAANGREP: Vard-konsernet og Hurtigruten er blant selskapene som har fått oppleve konsekvensene av dataangrep det siste året. Foto/skjermdump: Marius Rosbach/hurtigruten.com/e-post
Nytt

– Enormt trykk fra det kriminelle miljøet

Etter at store deler av arbeidslivet flytta på hjemmekontor, har kampen for å trygge data blitt tøffere. Men det gir også arbeid til lokale it-selskap.

Marius Rosbach
15.06.2021

Koronapandemien førte til at mange flytta arbeidsplassen hjem, bak helt andre digitale sikkerhetsnett enn det som eksisterer på arbeidsplassen.

Det har både ført til flere svindeltilfeller – men også til at digital sikkerhet har fått høyere prioritet i næringslivet.

– Det har vært ei utvikling det siste året, hvor it- og datasikkerhet har vært det store mantraet, forteller daglig leder Roar Pedersen i Ålesund Data.

Flere maritime kunder
Pedersen forteller at trendene for datafirmaet dreier seg om flere maritime kunder – og mer oppmerksomhet om å sikre data.

I løpet av det siste året har de inngått avtaler med blant andre Sølvtrans- og Strand-rederiene i Ålesund. Slike avtaler innebærer at Ålesund Data tar seg av drifta og datasikkerheten både ved kontorene på land og alle fartøyene.

– Slike typer digitale tjenester er går igjen, og er det vi skriver flest kontrakter på, forteller Pedersen.

(saka fortsetter under)

Ronja storm innfelt roar pedersen foto robin halsebakk 11
MARITIME KUNDER: Roar Pedersen (innfelt) og Ålesund Data vokser på maritime kunder. Tidligere i år annonserte de kontrakt med Sølvtrans-rederiet. Foto: Sølvtrans/Ålesund Data

Global trend med it-svindel
En rekke undersøkelser i løpet av det siste året, peker på hjemmekontor som en økt risiko når det kommer til datasikkerhet.

Roar Pedersen forteller at det er en global trend med aggressive svindlere som forsøker å presse bedrifter for penger eller informasjon.

– Det er et enormt trykk fra det kriminelle miljøet. Vi opplever at de blir mer profesjonelle på dette med utpressing, forteller han.

Det er et enormt trykk fra det kriminelle miljøet. Vi opplever at de blir mer profesjonelle på dette med utpressing
Roar Pedersen

Må tåle sikkerhetsbrudd
Få bedrifter forteller åpent om erfaringene med it-svindel og det er antatt av mørketallene er store. Pedersen legger ikke skjul på at også de opplever mange forsøk på sikkerhetsbrudd hos kunder.

– Vi må forutsette at brukere vil komme til å trykke på en lenke, laste ned en fil med sårbarhet, eller bare bli lurt til å slippe kriminelle inn i IT-nettverket. Sikkerhetssystemet som vi setter opp må kunne tåle dette, påpeker han.

Pedersen vil ikke «henge ut» noen av kundene sine, men I løpet av det siste året er det offentlig kjent at store selskap som Vard og Hurtigruten er utsatt for data-angrep.

På nivå med rekordåret
Ålesund Data har økt omsetninga med mer enn 50 prosent de siste fem åra.

Fjoråret ble et nytt godt år for ålesundfirmaet. Omsetninga holdt seg på nivå med rekordåret 2019, mens lønnsomheten ble hakket dårligere (se tabell under).

Selskapet som har vært i bransjen siden 1999, har nå rundt 20 ansatte i Ålesund og Polen. Einar Lars Nyvoll og Roar Molnes Pedersen eier henholdsvis 51 og 49 prosent av aksjene.

Ålesund Data AS
Årsresultat (i mill kr)


2020
2019
Driftsinntekter
30,5
32
Driftsresultat
1,7
2,9
Res. før skatt
1,8
2,9

Publisert: 15.06.2021 09:14

Sist oppdatert: 15.06.2021 09:31

Mer om