Fikk drahjelp av valuta i fjor
ÅLESUND: Jon Ivar Roth (til v.) eier Scan Mar sammen med Arild Dag Giske 50/50 prosent. Her med sønnene Ole Jørgen Roth (til h.) og Espen Roth. Konsernet har 34 ansatte, der mesteparten jobber i datterselskapet Scanprod.
Nytt

Fikk drahjelp av valuta i fjor

Scan Mar-konsernet fikk et godt resultat i fjor, men Jon Ivar Roth tror ikke resultatet blir like bra i inneværende år. 

Kristin Vidhammer
11.06.2018
Scan Mar driver import og eksport av fisk og fiskeprodukter, i tillegg till produksjon av salt- og klippfisk i datterselskapet Scanprod på Valderøya.
Konsernet fikk i fjor driftsinntekter på 246 millioner kroner og et resultat før skatt på 16,5 millioner. Det er det beste resultatet på flere år. Dette i motsetning til 2016, som var et veldig dårlig år (se tabell).

Fikk drahjelp av svak krone mot dollar

- Fjoråret var brukbart og ett av de bedre årene resultatmessig. Men slik er det ikke hvert år, og jeg tror ikke at 2018 blir like bra, sier Jon Ivar Roth.
Ifølge Roth, fikk de i fjor drahjelp av ei svak krone målt mot dollar.
- Men i år har dollaren falt kraftig mot krona sammenlignet med i fjor, derfor er valutaeffekten delvis redusert i år dessverre. Siste måneden har også den brasilianske valutaen, real, svekket seg mye. Det er ikke bra for brasilianske importører av klippfisk.
Han påpeker også at det er en utfordring for norske klippfiskeksportører at det har vært problem med klippfiskimport til Brasil knyttet til parasitter i brosme, der regelverket i Norge og Brasil er forskjellig.

Høye råstoffpriser legger press på marginene

- Ellers sliter vi med å få tak i nok råstoff. Vi får nok sei, men ikke torsk og der råstoffprisene også er blitt høye.
Nettauksjonene er i praksis internasjonale, og der de konkurrerer med kjøpere fra mange land om råstoffet. Det bidrar til høyere priser. I tillegg er det ei utvikling der fiskebåtrederiene i økende grad etablerer eksportselskap og selv eksporterer fangsten ubearbeidet ut. Dette gjør at fisken heller ikke kommer til auksjonene.
- Dette kan de gjøre, men vi som er landindustri har ikke lov å eie kvoter som gjør at vi kan kontrollere fisken. Dette er rammevilkår som ikke er til gunst for oss, har Roth sagt til NETT NO tidligere.
Klippfiskproduksjonen til datterselskapet Scanprod har vært på rundt 5.000 tonn årlig og der de har en moderne fabrikk på 6.000 kvadratmeter på ei flate på Valderøya.

Høyt kostnadsnivå og formuesskatt

På toppen kommer et høyt kostnadsnivå i Norge. Det høye kostnadsnivået er et stort handicap for fiskeriindustrien i Norge når man konkurrerer med foredlingsindustri i lavkostnadsland, ifølge Roth.
Les også:
Scan Mar selger klippfisken på tradisjonelt vis – i heile flak og emballert i kasser på 50, 25 og noe 10 kg kolli. De selger til små og store kunder, derav både til supermarkedkjeder og grossister.
Det er imidlertid endringer i det brasilianske markedet og der mindre porsjonspakker og ferdig utvannet fisk i økende grad tar en del av markedet. Dette er typisk produsert i lavkostnadsland som Portugal og Kina.
- Vi klarer ikke å konkurrere med hverken portugisere eller kinesere, og skal man klare å drive denne type produksjon i Norge, må det i alle fall være fullt automatisert. Men vi har for lave marginer til å drive utstrakt FoU og automatisering. Det er mye håndarbeid i klippfiskproduksjon, og det tror jeg det vil bli i overskuelig framtid, så langt jeg kan se, sier Roth.

- Avkastningen bør være såpass

Konsernet har nå en bokført egenkapital på 90 millioner kroner, tilsvarende en egenkapitalandel på 65 prosent.
- Vi har brukt en generasjon på å bygge opp denne egenkapitalen, og jeg synes derfor at avkastningen vi har hatt bør være såpass stor. Marginene er ikke mer enn 4-6 prosent, sier Roth.
Det er Jon Ivar Roth og Arild Dag Giske som eier konsernet med 50/50 prosent hver.
Scan Mar ble etablert i 1989 og var de første årene et rent tradingselskap. Etterhvert etablerte de leieproduksjon av salt- og klippfisk og tidlig på 2000-tallet kjøpte Roth og Giske ut øvrige aksjonærer og startet egen produksjon.
Fjoråret var brukbart og ett av de bedre årene resultatmessig. Men slik er det ikke hvert år

Publisert: 11.06.2018 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:22