Christian Halstensen styrleder Fiskebåt foto Ogne
UENIG: Styreleder Christian Halstensen i Fiskebåt kritiserer regjeringens ønske om å gi eierne av de minste fiskebåtene større andel av fiskekvotene. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Fiskebåt protesterer mot kvotemeldingen

Mener 2000 fiskere rammes av omfordeling.

12.01.2024

Det er forslaget om å gi en større andel av de samlede fiskekvotene til den såkalte åpne gruppen av fiskere som får Fiskebåt til å reagere. Åpen er gruppe er i utgangspunktet eiere av små fiskebåter som ikke trenger spesiell tillatelse for å delta i fisket. Fiskebåt er bransje- og arbeidsgiverorganisasjonen for eiere av den havgående fiskeflåten,

Etter Fiskebåt sin vurdering vil regjeringens kvotemelding innbære en overføring av kvoter verdt 100 millioner kroner fra andre til fiskere i åpen gruppe. Omlag 2000 fiskere blir rammet. Basert på fangst og priser i 2023 vil endringen utgjøre 50.000 kroner i tapt årsinntekt, ifølge Fiskebåts beregninger.

Gjennom lottsystemet får fiskene betalt etter verdien på fangsten. Redusert fangstverdi betyr derfor redusert inntekt også for mannskapet på fiskebåtem.-

Svikter
- Regjeringen svikter de fiskerne som har bidratt til å skape en lønnsom og attraktiv næring. Kvoteendringene som nå er foreslått er et historisk skifte med tanke på stabil ressursfordeling. De foreslåtte endringene vil øke konfliktlinjene i næringen. Regjeringens politikk vil redusere verdiskapningen, redusere antall helårsarbeidsplasser og bidra til redusert aktivitet langs kysten. Spesielt vil verfts- og utstyrsindustrien bli rammet, men også øvrige tjenesteytende næringer. Politikken medfører at fisken-fellesskapets ressurser- ikke benyttes til fellesskapets beste. De prioriterer redusert lønnsomhet og verdiskapning fremfor større bidrag til finansiering av velferdssamfunnet, sier styreleder Christian Halstensen i Fiskebåt i en pressmelding.

I følge pressemeldingen ser Halstensen også en fare i at mulighetene til aktivt å møte det grønne skiftet er kraftig redusert gjennom Kvotemeldingen.

- Norge vil sakke akterut som verdensledende innen innovasjon og utvikling i fiskeri og verfts- og utstyrsindustrien når den havgående flåtens rammevilkår svekkes, sier han.

Flytter ikke strukturkvoter
Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) la i dag frem regjeringens forslag til hvordan fiskekvotene skal fordeles mellom ulike grupper fiskere. Klikk på lenken til artikkelen under for å lese pressemelding og hele kvotemeldingen, samt se pressekonferansen i opptak.

På forhånd var det knyttet stor spenning til hva regjeringen ville gjøre med de såkalte strukturkvotene.

En strukturkvote er en fiskekvote som blir overført fra en båt til en annen når kvoter blir samlet på færre fartøy. Strukturkvotene kan bare beholdes i en avgrenset tid og fra og med 2027 og utover går fristen ut for mange strukturkvoger.

I dag blir strukturkvotene fordelt på alle båtene i samme fartøygruppe når tiden er ute. Slik blir det også fremover, ifølge kvotemeldingen Myrseth la fem i dag.

Regjeringen vil også gjeninnføre den såkalte trålstigen i torskefiskeriene. Det betyr at eierne av de store havgående fiskefartøyene får fiske en mindre andel av den samlede fiskekvoten når det er kvotene er lave og en relativt større andel når det er mye fisk.

Publisert: 12.01.2024 12:50

Sist oppdatert: 12.01.2024 17:10