Purecod gruppebilde foto purecod 22
PURECOD-ANSATTE: Teamet i torskeoppdrettselskapet i Sykkylven. Foran fra venstre: Silje Ellila, Mikael Rønes, Lola Navarro. Bak fra venstre: Thomas Buksholt, Fredrik Friis, Teodor Strand-Johansen, Eirik Jørs og Erling Kristiansen. Odd Arne Rønes, Severin Rønes og Jens Christian Leknessund var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Purecod
Nytt

Får drive oppdrett av torsk i Storfjorden

Nytt selskap trenger snart en rekke nye ansatte etter at de har fått løyve til havbruk med lukka merder.

Marius Rosbach
14.03.2022

Møre og Romsdal fylkeskommune har gitt selskapet Purecod produksjonstillatelse til oppdrett av atlantisk torsk i Storfjorden.

Selskapet skal være først ute i verden til å produsere torsk i lukka merder ved lokaliteten ved Røneset.

– Systemet vårt er utstyrt med et slamoppsamlingssystem som gjør at organisk materiale kan samles opp på en sikker måte. Oppsamling av avfall reduserer miljøpåvirkningene betydelig, og sedimentering i området rundt merdene unngås, skriver selskapet i en pressemelding om løyvet.

Når vi skal sette spaden i jorda og bygge ut, vil det være behov for mye folk
Teodor Strand-Johansen

Vil trenger flere ansatte

Markedssjef Teodor Strand-Johansen forteller at de per i dag er 11 personer involvert i selskapet, men at de vil ha behov for å ansette langt flere framover.

– Når vi skal sette spaden i jorda og bygge ut, vil det være behov for mye folk. Vi kommer til å ansatte i produksjonen, men etter hvert også til settefiskanlegg og klekkeri, prosessering og videreforedling, forteller Strand-Johansen til NETT NO.

Han kan ikke tallfeste behovet for ansatte i dag, men det vil åpenbart flere snakk om flere titalls personer.

– Nå har vi fått denne tillatelsen, så vil vi i første omgang jobbe videre med å etablere anlegget, legger han til.

– Ny standard for næringen
Purecod har adresse i Sykkylven og er eid av Blue Future. Mikael Rønes som er en av grunnleggerne bak det børsnoterte torskeoppdrettsselskapet Norcod, er administrerende direktør.

– Dette er en viktig milepæl for Purecod, og vi mener det er med på å sette en helt ny standard for næringen. Vi er svært fornøyde med at myndighetene gir oss disse konsesjonene slik at vi kan bevise at dette er en fremtidsrettet måte å produsere torsk på, uttaler Rønes pressemeldinga.

Rønes vokste opp i Sykkylven og flere av de involverte er fra lokalmiljøet. Global As og Amar Group As er de største aksjonærene i eierselskapet Blue Future, som har adresse i Grimstad.

Torskeoppdrett i utviklingsfase
Rønes påpeker at torskeoppdrett viktig utviklingsfase: – Ved å bruke mer miljøvennlige og ansvarlige oppdrettsmetoder bidrar vi til at næringen tar et viktig steg i riktig retning, uttaler han.

Ifølge selskapet har de lukkede merdene av en dobbel barriere som minimerer risiko for rømming av fisk og påvirkning fra villfiskbestanden, sykdom og parasitter. Teknologien gjør dermed at oppvekstvilkåra til fisken er mer kontrollerbar og reduserer miljøbelastningen betydelig.

Selskapet har konsesjon til en årlig produksjon på 5000 tonn torsk under optimale forhold.

Publisert: 14.03.2022 09:57

Sist oppdatert: 14.03.2022 13:39

Mer om