Gadus davik innfelt tore johan øvstebø foto gadus group krf 11
IKKE AVSLAG: Ålesund-politikarane peker blant annet på usikkerhet for gytefelt etter søknad om anlegg i Harøyfjorden. Leder av planutvalget i Ålesund kommune, Tore Johan Øvstebø, understreker at den skeptiske uttalelsen fra politikerne, ikke er et avslag på etablering av anlegg for torskeoppdrett. Foto: Gadus Group/KrF
Nytt

Skeptiske – men avviser ikke torskeoppdrett

Ålesund-politikerne peker på uro for gytefelt i uttalelse om omstridt anlegg i gamle Haram kommune.

Marius Rosbach
02.02.2022

Planutvalget i Ålesund kom tirsdag med sitt syn på om et datterselskap til Gadus Group, skal få starte oppdrett av torsk i Harøyfjorden. Lokaliteten utenfor Myrekaia ligger i det som tidlegere er utpekt som et «mulighetsområde» for havbruk.

Det har likevel vært protester mot anlegget fra lokalbefolkninga, og kommunedirektøren var i utgangspunktet skeptisk til prosjektet.

Peker på usikre konsekvenser
Planutvalet vedtok tirsdag å sende uttalelsen som var formulert av kommunedirektøren i saksutgreiinga.

Her blir det blant annet pekt på usikkerhet om konsekvensene for fiskeri og naturmangfold. Ei konsekvensutgreiing i kommunedelplanen viser til flere konfliktområder – spesielt når det gjelder påvirkningen av gytefelt i området.

I uttalelsen viser politikerne også til stor motstand i lokalbefolkninga.

– Vi er ikke avvisende
Lederen av planutvalget, Tore Johan Øvstebø (KrF), påpeker at uttalelsen ikke innebærer et nei til oppdrettsanlegg ved Alvestadbukta.

– Vi er ikke avvisende, og jeg oppfatter at kommunen her legger til rette for at det kan komme et anlegg - om disse konfliktområdene blir løst, forteller Øvstebø til NETT NO.

Saka skal videre til Møre og Romsdal fylkeskommune som fagmyndighet, som tar ei endelig beslutning.

I uttalelsen blir det vist til at det er fylkeskommunen sitt ansvar som sektormyndighet, å vurdere faglige vurderinger opp mot konsekvensutgreiinga fra kommunen.

Oppdrettsselskap kritiske
Samfunn- og myndighetskontakt Falk Daniel Øveraas i Gadus Group sa til NETT NO mandag at de opplevde det som spesielt at ikke positive ringvirkninger som verdiskaping og arbeidsplasser er nevnt i saksframlegget.

I konklusjonen i saksugreiinga skriver kommunedirektøren at Ålesund kommune ikke kan anbefale at fylkeskommunen gir grønt lys til oppdrettsanlegget i Alvestadbukta.

– Jeg forstår at Gadus Group har sett for seg at kommunen var litt mer positive, men uttalelsen er altså ikke et avslag, legger Øvstebø til.

Gadus Group var før møtet også kritiske til saksbehandlingen de har opplevd hos Ålesund kommune i arbeidet med søknaden. I et innlegg på NETT NO omtalte Gadus-sjefen prosessen som «lite tillitsvekkende».

Anlegget ved Davik i Bremanger er Gadus Group sitt første. Selskapet har ambisjoner om å opprette 10-12 anlegg på Sunnmøre og 6-7 i Kinn, Stad og Bremanger.

Publisert: 02.02.2022 08:58

Sist oppdatert: 02.02.2022 12:08

Mer om