Gir gass paa forskningsfronten
FORSKER MER: Firmenich Bjørge Biomarin og de andre bedriftene i Legasea-samarbeidet økte investeringene i forskning og utvikling med 35 prosent i fjor.
Nytt

Gir gass på forskningsfronten

Bedriftene i Legasea-klyngen øker forskningsinnsatsen kraftig.

22.01.2015
I 2014 økte de 19 bedriftene i Legasea-klyngen sin egen forsknings- og utviklingsinnsats med 35 prosent, til 79 millioner kroner.
Samtidig har deltagerne i klyngen inne søknader om forskningsprosjekter på 100 millioner. Det forteller årsberetningen for Legasea-klyngens første hele driftsår, som legges frem i dag, torsdag 22. januar.

Det største prosjektet det er søkt om offentlig støtte til fikk rett før jul ja fra Forskningsrådet om en bevilgning på mellom 30 og 40 millioner kroner. Prosjektet skal ledes av Møreforskning, og arbeide med å gjøre sjøalger som tang og tare om til direkte menneskeføde og ingredienser i matevarer.

Milliardbransje

19 bedrifter og fire skoler/forskningsinstitusjoner er med i Legasea-klyngen, som er organisert i et såkalt Arena-program med base hos ÅKP i NMK-bygget ved Høgskolen i Ålesund.
En rekke biomarine bedrifter som blant annet har spesialisert seg på å utvinne produkter med utgangspunkt i det som tidligere ble regnet som fiskeavfall har lokalisert seg på Nordvestlandet, blant dem Epax og Firmenich Bjørge Biomarin, som er en del av det sveitsiske Firmenich-konsernet.
Området kalles populært "omega-land" og bedriftene i klyngen omsatte for 5,2 milliarder kroner i fjor.

Trenger tørke

Et hovedmål for mye av forskning- og utviklingsarbeidet som pågår er å utvikle en ny tørketeknologi. Det arbeidet er blant annet en nøkkel til å få sving på utnyttelsen av sjøalger, og står også sentralt for i mye av den andre produksjonen bedriftene i bransjen driver med, i følge prosjektleder Oddvar Skarbø.
Utviklingsarbeidet skjer blant annet i samarbeid med Tafjord Kraftvarme. I første omgang er målet å utvikle en tørketeknologi som kan brukes i Legasea-bedriftene, men Skarbø sier det langsiktige målet er at teknologien til slutt også kan brukes ombord i fiskebåter.

Flytter til Ålesund

Hvert år sender de biomarine bedriftene på Nordvestlandet laboritorieprøver for 10 millioner kroner til analyse hos selskapet Eurofins i Tyskland.
Mye av de oppdragene kan i fremtiden bli gjort i Ålesund. I følge årsberetningen til Legasea planlegger Eurofins å opprette sitt første kompetansesenter innen marine ingredienser i Ålesund, nettopp på grunn av konsentrasjonen av biomarine bedrifter i området.


Publisert: 22.01.2015 13:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:40