Nes Siv Remøy Vangen innfelt foto nes
OPPKJØP: Siv Remøy-Vangen leder Norwegian Electric Systems som har hovedkontor i Bergen. Det Herøy-eide selskapet har også avdelinger i Ålesund og Egersund. Foto: NES
Nytt

Hav-selskap med oppkjøp i Egersund

Overtar teknologiselskap med egenutviklet DP-løsning.

Marius Rosbach
09.05.2023

Hav Group-selskapet Norwegian Electric Systems (NES) har inngått en avtale om å kjøpe Undheim Systems i Egersund, ifølge en pressemelding.

Egersund-selskapet har utviklet og leverer dynamiske posisjoneringssystemer for skip, og har en solid ordrebok for sitt «JPOS1»-system.

Oppgjøret skal skje i HAV-aksjer og kontanter, men prisen blir ikke opplyst. Oppkjøpet blir etter planen gjennomført i juni.

Hittil har vi måttet gå til innkjøp av DP-systemer fra tredjepartsleverandører
Siv Remøy-Vangen

Kan tilby helintegrert løsning
Oppkjøpet er et ledd i strategien til NES om å tilby digitale løsninger som møter behovet i det maritime markedet, blant annet for autonome operasjoner.

NES planlegger å integrere Undheim Systems sin spesialkompetanse og teknologi for dynamisk posisjonering (DP) i selskapets tilbud innen energidesign og smarte kontrollsystemer.

– Mange kunder ber oss om å kombinere DP-systemer med vårt eget navigasjonssystem når vi leverer smarte kontrollsystemer til fartøy. Hittil har vi måttet gå til innkjøp av DP-systemer fra tredjepartsleverandører. Fremover kan vi tilby en helintegrert løsning, uttaler NES-direktør Siv Remøy-Vangen.

Levert DP-system til rundt 60 båter
Undheim Systems ble starta av Stein Magnus Undheim i 2013, som nå selger selskapet til NES. Selskapet omsatte for 3,2 millioner kroner i 2021, som er det siste offentlige regnskapet for selskapet.

De har levert DP-systemer til rundt 60 fartøy, både i fiskeflåte og til arbeidsbåter og servicefartøy til oppdrettsbransjen.

Stein Martin Undheim mener kombinasjonen av deres og NES sin teknologi er spennende, og at det kan være en viktig brikke på vei mot autonome fartøy.

NES har allerede et kontor i Egersund som Undheim Systems vil flytte inn i.

Publisert: 09.05.2023 10:11

Sist oppdatert: 09.05.2023 10:11

Mer om