Per sævik havila capella akterdekk foto kjetil 11
VURDERER SALG: Per Sævik og familien vurderer sammen med sin amerikanske partnet å selge fergerederiet Fjord1. Foto: Kjetil Haanes
Nytt

Havila vurderer Fjord1-salg

Kan bli gjennomført allerede i år, ifølge Per Sævik.

Marius Rosbach
09.05.2023

Havila og det amerikanske selskapet Vision Ridge har engasjert Rothschild & Co. til å markedsføre Fjord1 overfor mulige kjøpere, ifølge Finansavisen.

Styreleder Vegard Sævik i Fjord1 bekrefter til NETT NO at de har hatt «noen markeds-sonderinger», men har ellers ingen kommentar til saka.

Les bakgrunn om Fjord1:

Kan bli verdsatt til 8-10 milliarder
Finansavisen skriver at en verdsettelse på 9-10 ganger resultatet før avskrivinger og renter, gir en verdi på selskapet rundt åtte til ti milliarder kroner.

Havila-eier og daglig leder i familieselskapet Per Sævik forteller til Vestlandsnytt at grunnen til at Rothchild & co er hyret inn, er at Vision Ridge vil ha en prisvurdering av Fjord1.

Et salg kan bli gjennomført allerede i løpet av 2023, forteller han til lokalavisa.

Har hatt en prosess siden i vinter
Sævik-familien i Herøy og deres amerikanske partner tok fergerederiet av børs etter at de sikret seg 100 prosent av selskapet sommeren 2021.

Sævik forteller at de har hatt en prosess med tanke på et mulig salg siden i vinter, og at saka var omtalt i britiske medier i forrige uke. Han er derfor overraska over at nyheten ikke har nådd norske medier tidligere.

Har vurdert sammenslåing
Det har vært stille rundt Fjord1-eierskapet de siste par årene. Tidligere har Havila omtalt en felles reiselivssatsing med det amerikanske selskapet - og en mulig sammenslåing med andre selskap i Havila-konsernet.

Så langt har det ikke blitt noe av. Samtidig er det åpenbart at Havila kan ha god nytte av kapital i prosessen med å få alle Havila Kystruten-skipene på vannet.

Starta med kjøp fra fylkeskommunen
Sævik-familien sitt inntog i Fjord1 starta med kjøpet av Møre og Romsdal fylkeskommune sine aksjer i 2011.

Seinere fikk de hånd om aksjene til daværende Sogn og Fjordane fylkeskommune, og deretter tok de selskapet på børs i 2017.

I august 2021 ble det klart at Havila hadde kontroll over 100 prosent av aksjene i kompaniskap med amerikanske Vision Ridge – og selskapet ble tatt av børs med en markedsverdi på 5,2 milliarder kroner.

Publisert: 09.05.2023 21:21

Sist oppdatert: 10.05.2023 00:13

Mer om