Her skal det bygges aatte vindturbiner
VINDKRAFT-JA: Olje- og energiminister Tina Bru sier ja til vindkraft på Haramsøya, men mener at planene som nå er godkjent innebærer endringer som tar hensyn til både miljø- og naturverdier, sier olje- og energiminister Tina Bru. Illustrasjonen viser hvordan vindturbinene er planlagt på Haramsfjellet. 
Nytt

Her skal det bygges åtte vindturbiner

Haramsøy-protestene førte ikke fram, men enkelte turbiner blir flyttet lenger bort fra folk, og antallet kuttet til åtte.

24.03.2020
I en pressemelding tirsdag opplyser Olje- og energidepartementet at departementet opprettholder NVEs godkjenning av miljø-, transport- og anleggsplan (MTA) og detaljplan sammen med utvidelse av konsesjonstiden fra 25 til 30 år for Haram vindkraftverk.
NVEs godkjenning av MTA- og detaljplan og utvidelse av konsesjonsperioden var påklaget av daværende Haram kommune og en rekke organisasjoner og privatpersoner. Klagene dreier seg om manglende involvering i prosessen og mangelfulle utredninger av virkninger for omgivelsene omkring vindkraftverket med hensyn til støy, skyggekast, visuelle virkninger og naturmangfold.
Saka blir oppdatert

Innrømmer varslingsmangler

I pressemeldingen blir det vist til at departementet legger til grunn at søknaden om MTA/detaljplanen har vært behandlet på flere møter med kommunen, grunneiere og landbruket. Departementet peker på at det har vært mangler når det gjelder varslingen av enkelte av partene, men at de er blitt orientert om vedtakene og gitt mulighet for å påklage dem.
- Det var riktig nå å fatte en endelig beslutning i denne saken. Konsesjonen ble gitt for over ti år siden. Da er det på tide at både utbyggerne og lokale interesser får en avklaring.
- Jeg har respekt for det store engasjementet knyttet til saken. Planene som nå er godkjent innebærer endringer som tar hensyn til både miljø- og naturverdier, sier olje- og energiminister Tina Bru.

Må flytte turbiner

Departementet skriver at flytting av turbinene vil øke avstanden til bebyggelse og redusere virkningen for landskapet. Departementet har satt ytterligere avbøtende vilkår for å sørge for at utbygger tar fullt ansvar hvis vindkraftverket påvirker tv-signalene i området.
Departementet har i klagevedtaket satt vilkår om flytting av flere av de 8 vindturbinene som nå skal bygges. En av turbinene skal flyttes om lag 100 meter i sørlig retning for å komme lengre unna tettstedet Ulla. En annen turbin flyttes noe for å unngå å berøre myr.
For å komme lenger unna fuglereservatet setter departementet som vilkår for godkjenningen av MTA/detaljplanen at Haram Kraft flytter en av vindturbinene lenger inn på platået.

Frykter fuglekollisjoner

Når det gjelder påvirkning på fugl skriver departementet at turbiner som er plassert nær kanten av fjellplatået, kan medføre større kollisjonsfare enn turbiner lenger inn på platået. I følge Multiconsults notat om fugl fra 2019 representerer fuglefjellet på nordvestsiden av øya en matkilde som må forventes å gi en større bruksfrekvens av rovfugl. NVE mener at turbinen som er plassert nær fuglereservatet ved Hestvollane kan utgjøre en fare for både rovfugl og arter som benytter luftrommet langs skrenten. Studier viser at turbiner potensielt kan utgjøre kollisjonsfare hvis de settes opp ved skrenter med oppdriftsvinder.
I den konsesjonsgitte løsningen var det skissert tre turbiner langs grensen til naturreservatet på vestsiden av Haramsøy. I detaljplanen er de to turbinene ved Nova og Liabrua tatt ut.
Departementet konstaterer at antall turbiner nå er halvert og at bare én turbin er plassert på grensen mot reservatet. Departementet finner likevel at denne turbinen, med turbinnummer 1, er plassert så nært fuglereservatet at den kan utgjøre en kollisjonsfare for rovfugl og andre arter som benytter luftrommet langs den bratte skråningen. Departementet viser til Multiconsults notat om fugl fra 2019 om at det er hubro, havørn, vandrefalk, toppskarv og trekkfugl i området.

Lavere høyde fra bakken

Med de planlagte turbinene vil høyden fra bakken til nedre vingespiss kun være 14 meter. For turbinene som lå til grunn i konsesjonen fra 2009, var nedre vingespiss 20 til 30 meter. Det blir vist til at hubro er et eksempel på en lavtflygende art, som kan være utsatt for lavtsveipende rotorer.
Departementet setter som vilkår for godkjenningen av MTA/detaljplanen at utbygger gjør de analyser som må til med sikte på å få justert turbin 1 lenger inn på platået i retning sørøst.
Anleggsarbeidet på veiene rundt turbin 1 og 2 må derfor også revurderes, fastlår departamentet.

Publisert: 24.03.2020 16:39

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:54