Insektsamarbeid i vasken
Salmon Group får ingen gresshopper fra Sunnmøre til å blande i laksefôret.
I fjor fikk nystartede Metapod fra Ålesund en avtale med Salmon Group, et samarbeidsselskap for flere oppdrettere med en samlet driftsinntekt på over 10 milliarder kroner i året.
Metapod skulle drette opp gresshopper og sirisser, som skulle ende som ingrediens i fôret oppdretterne i Salmon Group skulle mate fisken sin med.
Les også
Nå er avtalen avviklet.
"Metapod har orientert Salmon Group om at de ikke kan oppfylle forutsetningene i den inngåtte avtalen. Partene har dermed blitt enige om at samarbeidsavtalen Metapod inngikk med Salmon Group opphører", skriver Salmon Group i en pressemelding.
Lar seg ikke realisere
Avtalen er avviklet etter at Salmon Group denne uke ba om en statusoppdatering for insektproduksjonen.
I fjor sa selskapets daglige leder og medeier, Fredric Darien at den første leveransen til Salmon Group kunne være klar etter sommerferien 2020.
Det slo ikke til.
Tilbakemeldingen til Salmon Group denne uken var nedslående.
Det industrielle volumet som avtalen bygger på, lar seg ikke realisere, skriver Salmon Group i pressemeldingen.
- Salmon Group hadde virkelig tro på denne satsingen og vi er selvsagt først og fremst lei oss for at prosjektet ikke lyktes og at vi ikke kan ta i bruk denne råvaren nå. Vi jobber videre med alternative råvarer som vil ytterligere bidra til bærekraftig produksjon av laks og ørret, sier Jan Olav Langeland, administrerende direktør i Salmon Group i pressemeldingen.
Verdsatt til 18 millioner
Sammen med eierne av oppdrettselskapet Pure Salmon på Averøy og Sveinung Henden i Molde skjøt Toyotaforhandler Espen Digernes i fjor inn til sammen seks millioner kroner i Metapod.
Det gav dem 34 prosent av aksjene, som priset selskapet til 18 millioner kroner.
Resten av aksjene er eid av grunnleggeren Frederick Darien og en gruppe ansatte.
Fungerende daglig leder Sveinung Henden har ikke har noen kommentarer nå til hva som skjer videre med Metapod.
Sprang ut fra NTNU
Bak Metapod står 11 ingeniører og biologer, med bakgrunn fra student- og forskningsmiljøet på NTNU, med adresse i NMK-bygget i Ålesund. De har jobbet med ideen om å drette opp sirisser og gresshopper og lage mel av dem siden 2016.
Planen var å drette opp sirissene og gresshoppene på Sunnmøre.
Publisert: 12.05.2021 17:13
Sist oppdatert: 12.05.2021 18:05