Island Offshore Konkurransen betydelig skjerpet
TØFFERE KONKURRANSE: Island Offshore registrerer at konkurransen har hardnet til. Selskapet regner likevel med med at tre subseaskip i opplag snart kan slutte seg til Island Performer (bildet) og komme i arbeid.
Nytt

Island Offshore: Konkurransen betydelig skjerpet

Fire skip med en nypris på opptil én milliard ligger uten arbeid. Det er flere enn noen andre norske subsea-rederier.

Administrator
29.01.2016
Subsea-segmentet har gitt betydelige inntekter til norske offshore-rederier, også etter at aktiviteten for ankerhåndterings- og forsyningsskip stupte høsten 2014. .
Dof og Solstad er de tyngste aktørene innenfor subsea i Norge, men også på Sunnmøre eies en betydelig andel av den norske flåten.
Presset på ratene merkes like godt over alt.
– Det er få nye kontrakter å tilby på. De fleste entreprenørene har overkapasitet og leier inn færre skip fra rederne enn før. Dette vil ikke bedre seg før vi ser mer leteaktivitet og mer feltutbygging.

Koster opptil én milliard

Det sier viseadministrerande direktør Tommy Walaunet i sunnmørsrederiet Island Offshore Management AS

– Heldigvis har vi en relativt god kontraktsdekning på våre subsea-fartøyer og flere av dem har lange kontrakter, fortsetter han.
Island Offshore gikk inn i subsea-segmentet i 2004, ved levering av første fartøy, Island Frontier.
– Vi så potensialet for å kunne levere et bredere og kompleks spekter av tjenester fra skip, inkludert tjenester som tidligere var forbeholdt rigger, sier Walaunet.
Nå har de syv skip i segmentet, med en prislapp på 350 millioner til én milliard. I dag kommer cirka halvparten av rederiets inntekter fra undervannsoperasjoner, men markedet har hardnet til.

Topper Opplagsregisteret innen subsea

Island Frontier ligger i opplag, sammen med brønnintervensjonsskipene Island Wellserver, Island Constructor og den ombygde PSV-en Island Spirit.
De to førstnevnte var ferdige for Statoil i oktober, og skal tilbake i jobb for samme selskap 1. april.
– Det er en kontrakt som går frem til 2020, med 200 dager i året og opsjoner på det øvrige.

Island Constructor ligger i varmt opplag, og har en mer usikker kontraktsituasjon.
Ifølge er det ingen norske rederier som har flere subsea-skip i opplag, men den bitre topplasseringen kan bli kortvarig.
– De tre brønnintervensjonsskipene ventes å være tilbake i arbeid tidlig i 2. kvartal, sier Walaunet.
Han legger til at det typisk er andre og tredje kvartal som gir mest aktivitet innenfor subsea-segmentet.

Spesialisert på brønnintervensjon

Av den totale flåten på 480 subsea-skip, er 126 på norske hender. På verdensbasis ligger 31 slike skip i opplag.
– Veksten i flåten har vært betydelig og det har vært mulig å sikre gode kontrakter til disse skipene inntil den siste tiden. Inntjeningen har derfor vært tilfredsstillende for mange aktører. Konkurransen er imidlertid skjerpet betydelig nå, og du må han en tydelig strategi i de markedene du ønsker å vinne kontrakter. I noen av disse segmentene forutsettes det at du har betydelig operasjons- og engineering kompetanse for å lykkes. sier Walaunet.
Island Offshore har spesialisert seg på brønnintervensjon.
Det vil si å føre utstyr inn i brønner for å overvåke, kontrollere, vedlikeholde eller optimalisere produksjon eller injeksjon. Virksomheten stiller omfattende krav til organisasjon og driftssystemer, inklusive Samsvarsuttalelse fra Petroleumstilsynet.
Les også:
– Dette et krevende marked å utvikle. Mange aktører er konservative med tanke på å bruke skip til slike formål, og ser ikke potensialet i produksjonsøkning. Mye arbeid utsettes i dag på grunn av lav oljepris og svekket kontantstrøm for oljeselskapene.
Følgelig bygges det opp et fremtidig behov, mener Walaunet.
– Vi tror markedet for denne type tjenester vil snu raskt ved bedre oljepris og derfor mer lønnsom marginalproduksjon gjennom intervensjon. Island Offshore er godt posisjonert med de største brønneierne i Norge og UK, samtidig arbeides det med å utvikle markedet i Mexico-gulfen.

66 prosent kontraktsdekning

Island Offshore har både utviklet og fått levert spesialskip til dette segmentet, men også konvertert fartøy til slikt arbeid, forteller Walaunet.
Ordreboken for rederiet som helhet ekskludert opsjoner var 5,1 milliarder kroner per 30. september i fjor.
På samme tidspunkt tilsa kontraktsdekningen for 2016 at inntjeningen vil bli 66 prosent av budsjettert inntekt.
Det er litt mer enn for subsea-segmentet generelt her til lands. En oversikt fra Nordea Markets viser at kontraktsdekningen for inneværende år er på 61 prosent. Til neste år faller den til 43.
– Vedlikeholdsdelen av dette markedet vil omfatte en del aktivitet også fremover da behovet akkumuleres og infrastruktur eldes. Det er også slik at fremtidige prosjekter vil innebære utvikling av subsea-brønner som skal planlegges, installeres og vedlikeholdes, sier Walaunet.
De tre brønnintervensjonsskipene ventes å være tilbake i arbeid tidlig i 2. kvartal

Publisert: 29.01.2016 09:15

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:52