Harald enersen notabene foto marius
LOKAL BOKHANDELKJEDE: Harald Enersen i Notabene sysselsatte drøyt ti årsverk i fjor via seks bokhandler, netthandel og forlag. Salget via nettbutikken økte kraftig, men gikk samtidig i minus, viser 2021-tallene. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Kostbar vekst for bokhandler

Notabene-kjeden i pluss, men egenkapitalen er tapt for netthandelen.

Marius Rosbach
27.07.2022

Bokhandlerkjeden Notabene gikk i overskudd i fjor, takket være drifta fra de seks butikkene på Nordvestlandet.

Kjeden som har hovedkontor i Ålesund satser også på netthandel, og opplevde rakettvekst i salget via nettbutikken i fjor. Omsetningen i selskapet NB Netthandel økte fra 1,2 millioner i 2020, til 4,2 millioner kroner i 2021.

Egenkapitalen tapt
Etter et underskudd fra netthandelen på drøyt 1,1 millioner kroner, er imidlertid egenkapitalen tapt og det er behov for å gjøre grep.

– Det er sterk omsetningsvekst på nett, samtidig koster det å vokse. Det er utfordrende i et marked med små marginer, opplyser daglig leder og eier Harald Enersen til NETT NO.

I årsrapporten for selskapet blir det opplyst at ledelsen har iverksatt tiltak for å bedre den økonomiske situasjonen, samtidig som det blir påpekt at selskapet er del av et større konsern som gjør at det er mulig å få tilført midler.

Det er sterk omsetningsvekst på nett, samtidig koster det å vokse
Harald Enersen

Pluss for alle – unntatt Molde

Enersen som tidlegere har bygd opp Bokkompaniet og Boklageret, tok over Notabene-navnet og de fem lokale butikkene, etter at kjeden gikk konkurs i 2019.

I dag har Notabene har seks butikker: På Moa-senteret i Ålesund, i Ulsteinvik, Vestnes, Stryn, Måløy og Molde.

Ålesund-butikken har ikke levert sine tall for 2021 ennå, men leverte ifølge Enersen leverte et «sterk resultat» i fjor. Molde-butikken gikk i minus, mens de andre butikkene alle leverte pluss-resultat i fjor.

Ifølge Notabene-sjefen gikk også konsernet samla i pluss i fjor.

Butikkomsetning på mer enn 20 millioner

Ettersom tallene for Moa-butikken ikke er klare ennå, foreligger ikke noe sammenlignbare omsetningstall ennå for fjoråret. I tillegg kom Stryn-butikken til i løpet av 2021.

Uten Moa-butikken omsatte de seks kjedebutikkene for 16,6 milllioner kroner i fjor. I 2020 omsatte det som den gang var fem butikker for 22 millioner kroner.

Fra selskapet Kvitre Forlag, som sysselsatte ett årsverk, hadde konsernet nær en million i inntekter. Selskapet hadde et pent overskudd på nær 300.000. kroner.

Publisert: 27.07.2022 15:41

Sist oppdatert: 27.07.2022 15:41

Mer om