Korona endrer alt
KAN LEGGE OM: Lærling Even Midtbø hos tektstilprodusenten Innvik  i Innvik i Stryn. Vevstolene kan stilles om for å produsere tekstil til smittevernplagg, men det er få slike bedrifter i Norge. Are Prytz Berset tror synet på behovet for å kunne produserer i Norge endrer seg med koronakrisen.
Nytt

Korona endrer alt

Koronakrisen rokker ved hele grunnlaget for organiseringen av økonomien. Store endringer tvinger seg frem, tror Are Prytz Berset.

11.04.2020
I en artikkelserie i påska ser NETT NO på kva som kan bli dei langvarige konsekvensane av koronapandemien. Dette er fjerde artikkel. Sjå liste under.
- Glem aldri at hele den globale markedsordningen baserer seg på to ord; tro og tillit. Det er to skjøre begreper, sier Are Prytz Berset.
Han er en av medarrangørene av Moakonferansen og styreleder og medeier i konsulentselskapet Gagn Consulting, som har arbeidet med næringslivet på Nordvestlandet siden 2010.

Koronaepidemien rokker ved både troen og tilliten til hvordan økonomien organiseres. Det kommer til å få varige og verdensomspennede konsekvenser, mener Prytz Berset.

Mer selvforsyning

Da Prytz Berset leste Kapital sammen med sin farfar, fikk han høre at «jeg har opplevd krigen» når Trygve Hegnar skrev en av sine kritiske ledere om landbrukspolitikken.
Som krigen var skjellsettende for farfarens vurderinger, blir koronaepidemien vår tids skjellsettende erfaring. Den vil prege tankegangen om selvforsyning, både av mat og varer fremover.
Pendelen vil svinge i lei av mer selvforsyning. Samfunnsikkerhet blir mye viktigere.
- Vi er nødt til å ta oss råd til å ha produksjonskapasitet nasjonalt og bilateralt, gjennom avtaler, sier Prytz Berset.

Avindustrialisering

Han mener utviklingen i Norge i flere tiår kan oppsummeres i tre stikkord:
Outsourcing - at bedriftene flytter produksjon til utlandet.
Avindustrialisering - ny industri erstatter ikke den produksjonen som flyttes ut, som gjør at vi er blitt mer avhengig av import.
Eierskifter - det tette båndene mellom eiere av bedrifter og lokalsamfunn løses opp.
- Vi eksporterer eierskapet og importerer fagarbeidere. Den norske industrielle suksessfaktoren er den tette koblingen mellom eiere, ingeniører og fagarbeidere, sier Prytz Berset.
Den smeltedigelen fungere ikke så godt som før, men konsekvensen av koronaepidemien tvinger frem en stor og grunnleggende debatt om hvordan samfunn og næringsliv organiseres, som vi ikke har hatt maken til siden den siste debatten om norsk EU-medlemskap i 1994.
- Den er nødt til å komme, og jeg tror den vil komme fra grunnfjellet og opp, sier Prytz Berset.

Skremmende

Han kaller den lave interessen for yrkesfag som søkertallene til videregående skoler i Oslo viser for «skremmende» og mener det er et kunnskapshull som må tettes for at vi skal få de fagfolkene vi trenger i en verden der selvforsyning blir mye viktigere enn det har vært.
Skal Norge klare en slik omstilling kreves det styring.
- Jeg tror det vil kreve en aktiv stat også på etterspørselssiden for å få hjulene i gang igjen, sier Prytz Berset.
I en artikkelserie i påska ser NETT NO på kva som kan bli dei langvarige konsekvensane av koronapandemien. Dette er fjerde artikkel.







I denne episoden kan du høyre regiondirektør Espen Remme i NHO Møre og Romsdal og direktør Helge Gjerde i Innovasjon Norge Møre og Romsdal snakke om korleis bedriftene blir treft av koronakrisa - og kva som blir gjort for å hjelpe dei. Podcasten er eit annonseprodukt.
Jeg tror det vil kreve en aktiv stat også på etterspørselssiden for å få hjulene i gang igjen

Publisert: 11.04.2020 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:55