Ranstad Christian Børresen Eivind Bøe foto Marius Rosbach 11
PANDEMI-EFFEKT: To år med pandemi er grunnen til at god ledelse har seilt opp som en av de viktigste tingene for de som er på jakt etter ny jobb, tror markedsdirektør Christian Børresen (t.v.) og administrerende direktør i Randstad. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Ledelse er blitt langt viktigere for jobbsøkerne

Klar pandemieffekt mener rekruttererne i Randstad. Også godt arbeidsmiljø er viktigere enn god lønn for de fleste.

Marius Rosbach
19.11.2022

Randstad følger utviklingen i arbeidsmarkedet tett og serverte denne uka oppdaterte analyser på besøk i Ålesund. De kartlegger blant annet hva potensielle nye ansatte ser etter når skal velge arbeidsgiver.

I år er det flere endringer i hva som teller mest.

– Norge skiller seg fra resten av Europa hvor lønn er langt viktigere, kunne administerende direktør Eivind Bøe fortelle.

Ledelse har seilt opp på 2. plass
En stor endring er at god ledelse i år har seilt opp til 2. plass over hva jobbsøkerne ser på som viktig.

– Vi har sett tidligere at ledelse er viktig for eldre og høyere utdanna. Men det store skiftet, er at dette også er blitt veldig mye viktigere hos yngre arbeidstakere, utdyper han.

På mange måter kan det være naturlig. Dem som har vært i arbeidslivet en stund, vet hvordan en god sjef kan løfte medarbeidere til nye høyder – og karrieresteg.

– Og i verste fall kan en dårlig sjef være karriereødeleggende, påpeker Bøe.

Randstad fem på topp drivere hos jobbsøkere 11
ARBEIDSMILJØ VIKTIGST: De fem viktigste tingene potensielle arbeidstakere ser etter i Norge og Europa. Skjermfoto: Randstad

– Har hatt to år med avstand til sjefen
Antallet som vektlegger god ledelse er en stor endring fra tidligere år. Markedsdirektør Christian Børresen mener det er en klar effekt av koronapandemien.

– Vi tror det er pandemirelatert. Mange arbeidstakere har hatt to år med avstand til sjefen. Samtidig har lederne håndtert en rekke helt ukjente ting, påpeker han.

En del bedrifter har også hatt ledere som har kommet til bedrifta i løpet av perioder med hjemmekontor, og ikke har fått føle kulturen på kroppen.

– Mye usikkerhet og turbulens er nok hovedgrunnen til at det er blitt slik, sier Børresen.

Han tror dessuten at god ledelse kan være viktigere i Norge enn en del andre land, fordi vi er mer vant til å være tett på sjefen.

Arbeidsmiljø aller viktigst
Et godt arbeidsmiljø er aller viktigst for flest av dem som har deltatt i Randstad-undersøkelsen. Her er norske arbeidstakere også mer på linje med resten av Europa.

– Arbeidsmiljø er samtidig det området hvor folk er mest usikre på når de skifter jobb. For de fleste har det bra der de er, påpeker Randstad-sjef Eivind Bøe.

Et tips til bedrifter som vil vise at de har noe å tilby på området, er å la de ansatte være budbringere for at «dette er en god plass å jobbe».

Lønn er alltid viktig, selv om vi kanskje ikke snakker så mye om det når vi rekrutterer
Eivind Bøe

Lønn mest viktig for de yngste
Lønn er også blant de fem viktigste tingene jobbsøkerne ser etter – sammen med jobbsikkerhet.

– Lønn er alltid viktig, selv om vi kanskje ikke snakker så mye om det når vi rekrutterer, forteller Bøe.

Han råder arbeidsgivere til å være tydelig om lønn. Det har vist seg at opplysninger om konkret tarifflønn, har gitt flere søkere til flere stillinger.

Utsiktene til god betaling er dessuten viktigere for yngre arbeidstakere, som kanskje er i etableringsfasen. De eldre legger mer vekt på jobbsikkerhet - og er mindre villige til å flytte på seg.

Randstad Christian Børresen Foto Marius Rosbach 11
MÅ TREFFE MÅLGRUPPA: Markedsdirektør Christian Børresen i Randstad påpeker at arbeidsgiverne må passe på å treffe målgruppene sine. Kvinner i Møre og Romsdal er for eksempel mest opptatt av et godt arbeidsmiljø, mens jobbsikkerhet er viktigst for mennene. Foto: Marius Rosbach

Møringer mest opptatt av jobbsikkerhet
Randstad-sjefen hadde også med seg tall for Møre og Romsdal.

Vektlegging av jobbsikkerhet er den viktigste forskjellen de fant mellom beboerne i fylke og resten av landet.

– Møre og Romsdal er også fylket som er mest opptatt av arbeidsmiljø – og samtidig det fylket hvor rot på arbeidsplassen irriterer folk mest, legger Børresen.

Podium

E9/S1 Bente Storhaug Dahl og Geir Balsnes om korleis skape ein god prestasjonskultur.

Publisert: 19.11.2022 05:00

Sist oppdatert: 19.11.2022 18:05

Mer om