Sunnmøre tingrett foto ogne
Illustrasjonsfoto: Ogne Øyehaug
Nytt

Lot være å betale millioner i moms

Byggefirma med stor gjeld er slått konkurs. Eieren driver videre i nytt selskap.

Marius Rosbach
11.01.2022

Byggefirmaet Akus – tidligere Vg Bygg – ble slått konkurs tirsdag etter krav fra skatteetaten. Første skiftesamling i saka er 28. februar.

Bostyrer Anders Svinø opplyser til NETT NO at bakgrunnen for kjennelsen i Møre og Romsdal tingrett er et momskrav på litt over to millioner kroner.

Det samla skattekravet mot Ålesund-firmaet er på knappe 2,7 millioner kroner, ifølge konkursbegjæringen.

Svinø opplyser at skatteetaten har avholdt utleggsforretning, uten at det ble funnet noe av verdi. En gjennomgang av regnskapene viser at selskapet har drevet med underskudd i fire av fem år og har pådratt seg en gjeld på minst fire millioner kroner.

Skifta navn – starta nytt selskap
Byggefirmaet som nå er konkurs, ble startet i 2016 under navnet Vg Bygg. I fjor sommer skiftet firmaet navn til Akus.

På det tidspunktet hadde daglig leder og eier også starta et nytt selskap med navnet Vg Bygg Ålesund. Firmaet holder til på samme adresse som det konkursramma selskapet.

Det eneste tilgjengelige regnskapet til det nye selskapet viser et overskudd i 2020 etter en omsetning på knappe 1,4 millioner kroner. På det tidspunktet hadde de fire ansatte fordelt på to årsverk.

Driver og eier har opplyst at det har vært mye problemer med å få ansatte til å jobbe i forbindelse med koronasituasjonen
Bostyrer Anders Svinø

Pandemien ga tap og økte utgifter
Eieren i det konkursramma selskapet har også vært daglig leder og styreleder. Han har forklart at firmaet fikk problemer som følge av koronapandemien.

– Driver og eier har opplyst at det har vært mye problemer med å få ansatte til å jobbe i forbindelse med koronasituasjonen. Derfor har de ikke evnet å utføre oppdrag som de har tatt på seg, forteller bostyreren til NETT NO.

I årsrapportene for både 2019 og 2020 blir det vist til at koronapandemien har ført til tap og økte kostnader. Blant annet måtte bedrifta hente inn nye ansatte, blir det opplyst.

Selskapet hadde i 2020 en omsetning på 14,6 millioner kroner. Samme år sysselsatte de 13 årsverk.

Bostyreren forteller at det ikke var ansatte igjen i selskapet på konkurstidspunktet.

Egenkapitalen tapt i 2019
Egenkapitalen i byggefirmaet var tapt allerede i løpet av 2019. I årsrapporten for 2020 bemerker revisor både dette, og at selskapet ikke har fulgt reglene for å sette av skattemidler.

Ledelsen konstaterer selv at egenkapitalen er tapt – slik de også gjorde i 2019-rapporten. Den gangen ble det opplyst at regnskapet viste et lite overskudd per juni 2020, og at tidligere forhold var «ryddet opp i».

I begge årsrapportene konkluderes det med at styret skal følge utviklingen og fortløpende ta stilling til om drifta er forsvarlig.

Bostyreren sier til NETT NO at det er for tidlig å kommentere ledelsens handlingsplikt, men at det er noe de vil vurdere i det videre arbeidet.

Millionlønn og gjeld
-Byggefirmaet har med unntak av 2017, drevet med tap siden oppstarten. Den økonomiske situasjonen forverra seg i årene 2018-2020 og ved utgangen av 2020 var det samla underskuddet på rundt to millioner.

Da viste regnskapet et udekka tap på drøyt to millioner kroner. Gjelda i selskapet var på det tidspunktet på rundt fire millioner. Daglig leder i selskapet hadde de samme årene utbetalt en årslønn på rundt én million kroner.

Publisert: 11.01.2022 12:42

Sist oppdatert: 11.01.2022 13:16

Mer om