Mener naeringslivet boer satse paa Made in Norway
Inntrykket av Norge som et land som står for likestilling, bærekraftig energi og unik natur er kraftfulle verdier internasjonalt, påpeker spesialrådgiver Oscar Kipperberg i Innovasjon Norge. 
Nytt

Mener næringslivet bør satse på «Made in Norway»

Innovasjon Norge ruller ut den nye strategien for havnæringene. Første stoppested er Ålesund.

Marius Rosbach
15.10.2019

Tirsdag var regionale bedrifter invitert til Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) i Ålesund for å høre hvordan norske myndigheter vil at norske bedrifter skal vises fram for verden under en felles profil.

– Vi jobber med å bygge en felles merkevare for Norge som konkurransefordel i utlandet, på samme måte som man har med fransk vin og tyske biler, sier spesialrådgiver Oscar Kipperberg i Innovasjon Norge til NETT NO.

Målet er ikke minst å øke eksporten fra Norge og lokke flere investorer og smarte hoder til norsk næringsliv.

I at bedriftene skulle få «en introduksjon til merkevaren Norge, den nye nasjonale posisjonen for havnæringene og hvordan dette kan bidra til bedrifters egen strategiske posisjonering og merkevarebygging».

Står allerede sterkt internasjonalt

Bakgrunnen er et oppdrag nærings- og fiskeridepartementet har gitt Innovasjon Norge med å bygge en helthetlig strategi for havnæringene.

Inntrykket av Norge som et land som står for likestilling, bærekraftig energi og unik natur, er kraftfulle verdier internasjonalt, sier Kibberberg.

– Den posisjonen er ledig, attraktiv og relevant, påpekte han overfor deltakerne som var møtt opp.

Han viste til at begrepet «Made in Norway» gir tilsvarende gjenklang som «Swiss Made» - men i liten grad er benyttet:

– Om vi kan komme opp med noe som gir i nærheten av samme verdi som «Swiss Made», bør vi være fornøyd, la han til.

Ville ha innspill

Sammen med klyngeorganisasjonene Blue Maritime og Blue Legasea inviterte Innovasjon Norge regionale bedrifter til å høre hvordan bedriftene kan dra nytte av arbeidet.

– Om bedrifter ønsker – og kanskje ikke har en posisjoneringsstrategi selv – så kan de bygge en strategi basert på den overordna merkevaren, og ta med det inn i sin egen profil, sier Kipperberg.

Som et ledd i arbeidet er det opprettet en nettside - «The Explorer», som inneholder informasjon fra mer enn 250 bedrifter over hele landet som jobbet med grønn teknologi.

Ikke minst ville Kipperberg og kollegene høre hva bedriftene som møtte selv mente om strategien, og få svar på om de var på rett vei.

Svak eksportutvikling

Spesialrådgiveren viser til at eksportandelen fra Norge er kraftig svekket de siste 20 årene. Selv om norske produkt scorer bra på kvalitet, er det fortsatt svakheter i markedsarbeidet og kundeorienteringen.

Han påpeker samtidig at forståelsen av hvor mye merkevarebygging betyr, har økt de siste årene.

– Vi har en svakhet i norsk kultur som sier at «bare vi lager et godt produkt, så gjør resten seg selv». I Norge er det nesten ikke fint å snakke om salg og markedsføring, legger han til.




Publisert: 15.10.2019 13:08

Sist oppdatert: 19.04.2021 08:11