Roger hofseth raudbergvika 11
STRID OM TILLATELSE ELLER EI: Bak Roger Hofseth, der det tidligere var olivingruve, ønsker World Heritage Salmon, med Hofseth i spissen, å bygge et landbasert oppdrettsanlegg. Foto: Marius Rosbach.
Nytt

Mener Riksantikvaren tar feil

Kunnskapsløs innsigelse, sier om Hofseth-konsernet om Riksantikvarens nei til landbasert oppdrettsanlegg ved Storfjorden.

19.03.2024

World Heritage Salmon, med Roger Hofseth i spissen - vil bygge et landbasert oppdrettsanlegg i Raudbergvika i Fjord kommune, - der det tidligere var en olivingruve - like over fjorden fra Stranda sentrum.

Det fraråder Riksantikvaren, som i en pressemelding blant annet skriver at et slikt anlegg kommer i konflikt med verdsarvverdiene for Vestnorsk fjordlandskap. Ifølge pressemeldingen har Riksantikvaren også fått presentert tall som peker på nitrogenutslipp i fjorden tilsvarende utslipp fra en million menneske.

Faglig ubegrunnet
Hofseth-konsernet er ikke enig med Riksantikvarens vurderinger.

I en kommentar til NETT NO, skriver selskapet at Riksantikvaren sine argument er faglig ubegrunnet. Hofseth-konsernet viser til faglige vurderinger fra fire uavhengige uavhengige forskningsinstitusjoner som "viser at utslippet ikke vil lede til betydelig eller irreversibel skade selv ved utbygging av full kapasitet".

"Vårt mål er at økt kunnskap om prosjektet fra flere fagmiljø skal gjøre alle trygge på at det fortsatt vil være en god økologisk tilstand i fjorden også etter at anlegget er satt i full drift. Både statsforvalter og riksantikvar går imidlertid imot den faglige kunnskapen og bidrar på den måten til å dramatisere et fremtidig utslipp fra Raudbergvika.", skriver Hofseth-konsernet i kommentaren.

Trinnvis utbygging
Hofseth-konsernet viser også at anlegget i Raudbergvika skal bygges gradvis ut. Det gjør det mulig å måle virkningen av anlegget på livet i fjorden og eventuelt justere kursen underveis.

Samtidig regner Hofseth-konsernet med at renseteknologien blir forbedret før anlegget kommer i drift.

"Renseteknologien utvikles og forbedres i betydelig fart, og fra et eventuelt tilsagn blir gitt vil det gå enda noen år før første del av anlegget er i drift. Det er derfor stor sannsynlighet for at rensegrad vil være høyere enn det som er lagt til grunn for modellering.," heter det i kommentaren.

Publisert: 19.03.2024 14:20

Sist oppdatert: 22.03.2024 08:23

Mer om