Merker lite til krise i nordvest
SUKSESS: I 1979 søkte HTH etter forhandler i Ålesund. Rune Sulebakk var allerede i kjøkkenbransjen den gang, han begynte nemlig for seg selv som 21-åring, i 1972. - Jeg hadde hørt om HTH-suksessen, og søkte om å bli forhandler, sier han.
Nytt

Merker lite til krise i nordvest

Oljenedturen har ikke slått ut i kjøkkenmarkedet.

Kristin Vidhammer
04.03.2016
- Nei, det er høy aktivitet i markedet og med mye nybygg, men hvordan markedet utvikler seg framover, er vanskelig å spå. Men folk trenger jo boliger, og dessuten er sunnmøringer flinke til å pusse opp. De prioriterer også høy kvalitet, sier HTH-forhandler Rune Sulebakk i Ålesund.
Rune Sulebakk har vært i kjøkkenbransjen siden 70-tallet og eier 100 prosent av HTH Kjøkkenforum i Ålesund og 50 prosent av HTH-selskapene i Molde og Kristiansund. Han åpnet HTH i Ålesund allerede i 1979, i Borgundveien 8.
- Den gang var vi to stykker. Nå er vi 21 ansatte i Ålesund. I tillegg har vi sju ansatte hos HTH i Molde og også sju ansatte i Kristiansund, sier han.
Samlet har HTH en omsetning i Møre og Romsdal på 130 millioner kroner. Det gjør HTH til største kjøkkenleverandøren i fylket ifølge Sulebakk.

Gode resultat på bunnlinja

I fjor utgjorde omsetningen i Ålesund ca. 70 millioner kroner, det er omtrent på nivå med året før. Resultatene på bunnlinja er også svært bra, og de lå på over 8 millioner kroner før skatt både i 2014 og 2013.
- Vi ligger på en resultatmargin før skatt på ca. 10 prosent, det er i grunn veldig bra. Snittet i bransjen ligger på 3-4 prosent, og jeg er fornøyd med både bunnlinja og veksten vi har hatt gjennom flere år, sier Sulebakk.
Han tjener på at kjøkkenet er blit et rom folk er blitt ivrigere på å vise frem.
Kjøkkenet er en sosial samlingsplass, og med åpne løsninger blir også kjøkkenet et møbel.
- Da blir det viktig å legge vekt på design og kvalitet. Det er ikke som tidligere, da man lukket dørene inn til kjøkkenet når gjestene kom. Nå samles man gjerne der istedet, sier Sulebakk.

Dansk suksess

Fabrikken til HTH ligger i Ølgod i Danmark, og det var i 1966 at de to brødrene Hans og Tony Haar starta i en nedlagt hønsegård. Målet var å produsere kjøkken til mye lavere pris og med dobbelt så god kvalitet som eksisterende produsenter ifølge Sulebakk.
Den ene broren var snekker, den andre økonom.
- Det var nok en god blanding, og de tenkte nok litt slik god sunnmørsånd er. Det ble i alle fall en suksess i Danmark, og i 1975 etablerte HTH seg i Norge.
HTH etablerte seg først i Oslo og Stavanger, og i 1979 søkte de etter forhandler i Ålesund. Sulebakk var allerede i kjøkkenbransjen den gang, han begynte nemlig for seg selv som 21-åring, i 1972.
- Jeg hadde hørt om HTH-suksessen, og jeg tenkte at dette ville jeg være med på. Det var 34 andre søkere, men jeg kjørte iallefall fram og tilbake til Oslo på intervju i løpet av en dag, og neste dag fikk jeg tilbudet, sier Sulebakk.

Prosjektmarkedet viktig

Omsetningen ved HTH i Ålesund fordeler seg 50/50 på privat- og prosjektmarkedet. De har store prosjektkunder som Block Watne, Mostein Gruppen, Nordbohus og Mørehus blant annet.
- Det som har betydning i konkurransen er service, service og dyktige ansatte. Det er nøkkelen til suksess. Kvaliteten er i grunn mye lik når det gjelder produktene ute i markedet, men det kan skille seg på design.

HTH selger ikke bare kjøkken, men innredning til hele huset – som garderobe og bad. Dessuten er salg av hvitevarer en betydelig andel av omsetningen, hele 35 prosent.

God vekst i markedet gjennom flere år

Markedet svinger, blant annet fordi prosjektmarkedet svinger. Men generelt har trenden vært en god vekst i markedet.
Sulebakk tror imidlertid at de har fått de markedsandelene de kan håpe på i fylket, og han har ikke planer om å ekspandere videre.
Foreløpig opplever han overraskende lite at Ikea etablerte seg i Ålesund med pickup-point i januar.
- Jeg er litt overraska over at jeg ikke har hørt mer om Ikea fra kundene sin side, og kundetilstrømmingen til HTH så langt i år er like stor som i fjor.
Han frykter heller ikke Ikea-etableringen noe særlig.
- Før reiste folk til Ikea i Trondheim og Oslo og kjøpte der. Nå kommer de innom hos oss også for å sjekke vårt tilbud. Vi kan også tilby flatpakka system til lavere pris enn ferdig sammensatt.
Folk trenger jo boliger, og dessuten er sunnmøringer flinke til å pusse opp. De prioriterer også høy kvalitet.

Publisert: 04.03.2016 06:00

Sist oppdatert: 09.04.2021 09:21

Mer om