NAV advarsel Rekrutter lokalt
KONKURRANSE: Konkurransen om arbeidskraften er økende, og Stein Veland i Nav Møre og Romsdal tror bedrifter som skal oppbemanne kan begynne å merke at det er vanskeligere å finne kvalifiserte folk. 
Nytt

NAV-advarsel: - Rekrutter lokalt

NAV-sjef Stein Veland advarer næringslivet om at det kan bli tyngre å rekruttere fra utlandet. 

29.06.2018

Arbeidsledigheten i Møre og Romsdal var på 2,2 prosent i juni.

Det er en nedgang i arbeidsledigheten på 17,6 prosent sammenlignet med for ett år siden. Nav-sjef Stein Veland i Møre og Romsdal sier bedrifter som skal oppbemanne kan få problemer med å finne kvalifiserte folk.

Nå ber han bedriftene være tålmodig og lete lokalt.

- Det vi er redd for er at man snur seg mot utlandet for raskt, sier Veland.

Langvarig fordel
Hans oppfordring er at bedriftene tar sjansen på å ansette yngre og heller tar jobben med å lære dem opp, dersom de ikke er direkte kvalifisert.

- Da vil man få en lokal arbeidskraftressurs som man kan spille på i mange år fremover, sier Veland.

1500 reiste
I januar 2016 var det registrert 5108 helt arbeidsledige i Møre og Romsdal. I juni i år er det antallet redusert til 3080.

Mye av grunnen til den store reduksjonen er at arbeidsinnvandrere, spesielt fra Øst-Europa, reiste fra fylket da virkningen av oljeprisfallet i 2014 slo inn over Nordvestlandet.


Det vi er redd for er at man snur seg mot utlandet for raskt

Vanskligere å rekruttere
Et bedre arbeidsmarked i Polen og Baltikum og også flere alternativer andre steder i Europa gjør at Veland mener næringslivet på Nordvestlandet ikke kan regne med at det blir like enkelt å rekruttere fra Øst-Europa nå, som før oljeprisfallet.

Han regner med fortsatt nedgang i arbeidsledigheten, blant annet på bedre tider for oljerelaterte bedrifter, og peker på at oljefylket Rogaland nå er det fylket der ledigheten faller mest.

Nedgang på ytre søre
Kommunane på Ulstein, Herøy og Hareid på ytre søre Sunnmøre blei hardast råka oljerprisfallet, som gjorde at offshorereiarane slutta å bygge nye skip.

Hareid var verst tåka, med heile 6,3 prosent arbeidsløyse i januar 2016.

Men også der har arbeidledigheten falt og er nå på henholdvis fire prosent (Herøy), 3,3 prosent (Ulstein) og 4,2 prosent (Hareid).

Sogn og Fjordane har landest laveste arbeidsledighet, på 1,3 prosent.

Publisert: 29.06.2018 11:19

Sist oppdatert: 30.09.2023 12:12