Jarle Gunnarstein Larsnes mek verksted foto sparebanken vest
OPTIMIST: Daglig leder Jarle Gunnarstein ved Larsnes Mek. Verksted i Sande har nok å gjøre ut året. Foto: Sparebanken Vest
Nytt

Nordvestlandet går mot strømmen

Større optimisme enn ellers i landet. – Har vært tro mot det vi virkelig kan, sier sjefen ved Larsnes-verft.

Marius Rosbach
02.02.2024

Den ferske Vestlandsindeksen viser at de typiske vestlandsnæringene går mot strømmen i lavkonjunkturen stotre deler av landet er inne i.

– Slik verden ser ut nå, så er Vestlandet litt mot-syklus, og bedriftene på Vestlandet forventer at økonomien vil utvikle seg mindre negativt de neste månedene enn for eksempel på Østlandet, uttaler konserndirektør Margunn Minne for bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest i en pressemelding.

Størst optimisme i Møre og Romsdal
Vestlandsindeksen for fjorårets tre siste måneder viser fallende aktivitet og etterspørsel for bedriftene på Vestlandet. Også forventningene til første kvartal i år faller – og ligger nå på et svært lavt nivå.

Næringer med høy eksportandel, bedrifter innenfor olje- og gassindustrien og virksomheter innen maritim sektor går fortsatt bra.

Særlig i Møre og Romsdal er optimismen større enn ellers på Vestlandet. Både skipsverft, konstruksjonsbedrifter, utenriksfart, oppdrett og fiske – og leverandørene deres – har bedre resultat enn bedriftene ellers.

Larsnes mek verksted foto sparebanken vest
NY DOKKHALL: Investering i ny dokkhall er blant grepene som har gitt Sande-verftet mer å gjøre og flere bein å stå på. Foto: Sparebanken Vest

Fulle ordrebøker på Larsnes-verft
Daglig leder Jarle Gunnarstein ved Larsnes Mek. Verksted i Sande er blant dem som ser lyst på framtida.

– Vi har vært tro mot det vi virkelig kan, å bygge fiske- og brønnbåter, uttaler han i meldinga fra sparebanken.

De siste årene har verftet investert for flere hundre millioner kroner i mer kaiplass og dokkhall som er på 126 meter lang og 24 meter bred.

Gunnarstein forteller at de har fulle ordrebøker ut hele året. Verftet har 72 fast ansatte, men i hektiske perioder kan det være mer enn 240 i sving på anlegget.

De største gjør det best
Selv om både forventningene til etterspørsel, lønnsomhet og investeringer faller for Vestlandsindeksen samlet, så holder forventningen til sysselsetting seg stabil. Det tyder på at bedriftene holder på arbeidskraften i påvente av bedre tider.

Vestlandsindeksen viser også at større bedrifter med mer enn 50 millioner kroner i omsetning gjør det bedre enn de mindre bedriftene.

Spørsmålet er om aktiviteten i disse selskapene, sammen med bra aktivitet i maritim næring, selskaper tilknyttet olje- og gassnæringen og bedrifter med høy eksportandel, blir høy nok til å holde sysselsettingen oppe fremover, skriver banken i meldinga.

Les rapport om Vestlandsindeksen (ekstern lenke til pdf)

Publisert: 02.02.2024 13:42

Sist oppdatert: 02.02.2024 13:44

Mer om