Ofte strid om bonuser
ÅLESUND: Fra v: Advokat og partner Monica Gjerde Sperre, advokat og partner Per Ragnar Bronken og senioradvokat Maria Elena Kvalen i Steenstrup Stordrange. Utforming av arbeidskontrakter vil også stå på agendaen i slutten av februar i forbindelse med seminaret Future Innovation i Ålesund. 
Nytt

Ofte strid om bonuser

Konflikter rundt bonusavtaler dukker ofte opp i oppsigelsessaker. - Derfor er det veldig viktig at det reguleres klart hva som skal skje med bonus i en opphørssituasjon, sier advokater i Steenstrup Stordrange. 

Kristin Vidhammer
01.02.2017
- Konflikter rundt bonusavtaler oppstår gjerne når arbeidsforholdet avsluttes – enten ved arbeidstakers egen oppsigelse eller hvis vedkommende blir sagt opp. Hovedårsaken er at opphørsituasjonen ikke er regulert eller det står upresist i avtalen hva som skal skje med bonusavtale når man slutter, sier advokat og partner i Steenstrup Stordrange, Per Ragnar Bronken.

Ikke lovregulert

Det er typisk at arbeidstaker har opptjent en bonus som de vil ta med seg, men at arbeidsgiver mener at vedkommende ikke kan ta med seg årets bonus når de slutter i løpet av året eller når de sier opp selv.
- Bonusavtaler er utelukkende opp til partene selv å avtale, slike avtaler er ikke lovregulert. Det i seg selv er noe av årsaken til at det oppstår konflikter. Arbeidsgiver er den sterke part og holder tilbake bonus, noe som fører til tvist, sier han.

Problemstillingen blir ikke tatt opp ved oppsigelse

Konflikten kommer gjerne opp som en del av erstatningskrav i forbindelse med oppsigelsessaker for retten.
- De forholdsvis få sakene man har hatt som har gått til retten, innbefatter gjerne store summer og flere er fra meglerbransjen. Da er det gjerne slik at en megler har sluttet, begynt i et annet meglerhus og venter på bonusutbetalingen. Så uteblir den. Spørsmålet om bonus har ikke blitt tatt opp før. Mens arbeidstaker tror at de skal få bonus, er arbeidsgiver av en annen oppfatning.
Det er derfor veldig viktig at det reguleres klart hva som skal skje med bonus i en opphørssituasjon. Det gjelder både i individuelle bonusavtaler og i generelle bonusavtaler i selskapet.

Alle opphørssituasjoner bør reguleres i avtale

- Alle ulike opphørssituasjoner bør reguleres i avtalen, enten om arbeidstaker sier opp selv eller blir sagt opp på grunn av egne forhold eller ved nedbemanning, sier Bronken.
- Denne type drøftelser er særdeles sentrale i dagens situasjon hvor flere bedrifter opplever oppsigelser og behov for omstilling, sier advokat og partner Monica Gjerde Sperre.
- Vi har også på denne bakgrunnen tatt initiativ til et seminar i Ålesund på NMK 28. februar - Future Innovation. Her vil deltakerne få tips om hva de må være oppmerksomme på ved utforming av arbeidskontraktene, sier senioradvokat Maria Elena Kvalen i Steenstrup Stordrange.
Bonusavtaler er utelukkende opp til partene selv å avtale, slike avtaler er ikke lovregulert. Det i seg selv er noe av årsaken til at det oppstår konflikter

Publisert: 01.02.2017 13:07

Sist oppdatert: 19.03.2021 14:04