Rebellhuset foto ogne 111
FIRE TIL ÅLESUND: Rebellhuset var med og lokke treskjærer Lara Domeneghetti (i forgrunnen). Hun har også med seg tre lærlinger, en av dem Eirik (EIK) Storvik Kristiansen (i bakgrunnen). Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Rebellhuset lokket henne til Ålesund

Treskjæreren fra Italia lette etter et sted for å etablere verksted for seg og lærlingene. Hun fant Rebellhuset i Ålesund - via Instagram.

23.12.2022

I dag er treskjærer Lara Domeneghetti på plass i Kongensgate 24/Storgata 27, der hun er en del av et nesten fullpakket arbeidsfellesskap.

Nesten 30 personer og 20 firmaer har Rebellhuset som arbeidssted.

Huset, som åpnet i sin nåværende form i vår, er snart fullt.

Domeneghetti selv er utdannet treskjærer fra Italia, Tyskland og Storbritannia. En av hennes lærlinger er Norges eneste lærling i forgyllingsfaget.

Rebellhuset huser et bredt spekter av yrker. Her er noen; keramikere, fotograf, knivmaker, gullsmed, arkitekt, programmerere, markedsførere og snekkere.

Over tre etasjer er det kafe, butikk, verksted, galleri, kontorer og møtelokaler.

Fellesskap
Kvartetten bak driften av Rebellhuset; Emil Sæther, Sunniva Slotsvik Walderhaug, Adrian Krogsæter og Ole-Martin Sæthermoen, har selv huset som arbeidsplass for egne virksomheter.

Sæther og Sæthermoen driver film- og fotoproduksjonsbyrået Memoria, Slotsvik butikken Memento Mori og Adrian Krogsæther er snekker og altmuligmann.

Her har de det miljøet og fellesskapet de ønsker seg, og har allerede begynt å tenke tanken på flere Rebellhus, i første omgang i Molde, så kanskje i Volda og ytterligere ett i Ålesund.

Rebellhuset fv Emil Sæther Sunniva Slotsvik Walderhaug Adrian Krogsæter og Ole Martin Sæthermoen foto Ogne
KVARTETTEN BAK DRIFTEN AV REBELLHUSET: Fra venstre Emil Sæther, Sunniva Slotsvik Walderhaug, Adrian Krogsæter og Ole-Martin Sæthermoen. De eier også det ideelle aksjeselskapet som står for driften. Styremedlem Håvard Urkedal er også medeier. Foto: Ogne Øyehaug

Lav terskel for etablering
Husleien er så rimelig at terskelen for å etablere egen virksomhet og samtidig få et fellesskap å arbeide i, er lav. Det er ingen aldersgrenser, men flertallet av leietakerne er i underkant av 30 år, i følge kvartetten bak huset.

Treskjærere er ingen stor yrkesgruppe. Selv om de fleste på Rebellhuset har andre yrker, er det likevel et fellesskap som hun har faglig og sosialt utbytte av å være en del av.

- Det er kjekt å være en del av et fellesskap og ha noen å snakke med, og dele lignende erfaringer med, sier Domeneghetti.

Har med seg tre lærlinger
Domeneghetti har med seg i alt tre lærlinger til Ålesund, som også vil ha verkstedet i Rebellhuset som base.

Hun kom til Norge i 2020 etter å ha vært i kontakt med norske treskjærere og arbeidet i starten som snekker i et bygningsfirma på Eidsvoll før hun etablerte eget verksted der.

Hun ønsket både å bo et annet sted og finne nye lokaler til verkstedet sitt.

- Jeg hadde øyne og ører åpne og så etter et sted med både sjø og natur, sier hun.

Rebellhuset bare poppet opp på Instagram, og sammen med at hun allerede hadde en venninne i Ålesund som hadde fortalt om Rebellhuset ble det besøk - og avtale om å flytte inn.

Podium

E11/S2 Anne Birte Bjørdal Hanken og Jan-Tore Holen om gründerlivet, oppstart og vekst.

Publisert: 23.12.2022 10:00

Sist oppdatert: 17.01.2023 13:46

Mer om