Erna solberg guri melby ropstad foto ntb
TI-PUNKTSPLAN: Høgre-leiar Erna Solberg, Venstre-leiar Guri Melby og KrF-leiar Kjell Ingolf Ropstad lanserer ti grep for å skape arbeidsplassar og sikre at fleire får jobb. Foto: Javad M. Parsa / NTB
Nytt

Regjeringa med ti grep for å skape arbeidsplassar

Gründerpermisjon og kutt i formueskatten skal gjere at fleire kjem i jobb. 

Marius Rosbach
05.08.2021

(NPK-NTB-Johan Falnes, Marie De Rosa og Andreas Løf): Høgre, Venstre og KrF varslar nye kutt i formuesskatten på arbeidande kapital viss dei vinn valet.

Det kom fram då dei tre regjeringspartia onsdag la fram ei liste med ti grep dei vil ta etter valet.

Vil ikkje talfeste
Eitt av punkta er at regjeringa vil «gjere det meir attraktivt å investere i norske arbeidsplassar ved å redusere formuesskatten på arbeidande kapital».

– Ein raudgrøn formuesskatt vil vere ei stor belastning, særleg for familiebedrifter, åtvara statsminister Erna Solberg (H) då ho la planen fram saman med Venstre-leiar Guri Melby og KrF-leiar Kjell Ingolf Ropstad.

Noko konkret nivå ville ho likevel ikkje komme med.

– Vi kan love at det ikkje blir meir formuesskatt, men vi lovar ikkje å talfesta kor langt han skal ned.

Les alle ti punkta

  1. Være en garantist for EØS-avtalen, slik at norske bedrifter kan fortsette å selge til Norges største marked.
  2. Gjøre det enklere å starte opp, utvide og utvikle egen bedrift. Vi vil innføre en ny gründerpermisjon og forbedre ordningen med skattefradrag for investeringer i oppstarts-selskaper. Vi skal også utvikle en ny og bedre opsjonsskatteordning som gjør det lettere for vekstbedrifter å tiltrekke seg kompetanse og gi flere mulighet til å bli medeier i egen bedrift.
  3. Vi skal ta neste steg i utviklingen av ny grønn industri i Norge. Vi skal tildele konsesjoner for flere havvindprosjekter i de to åpnede områdene på norsk sokkel, og vi skal peke på nye områder som egner seg for havvind i fremtiden. For å få fart på hydrogensatsingen skal vi bidra til at det etableres fem hydrogenknutepunkter for maritim transport – og ett til to industriprosjekter med tilhørende produksjonsanlegg for hydrogen. Vi forplikter oss til å øke bevilgningene til Nysnø klimainvesteringer og Enova.
  4. Gjøre det mer attraktivt å investere i norske arbeidsplasser ved å redusere formueskatten på arbeidende kapital. Dette er særlig viktig for mindre bedrifter i distriktene.
  5. Fortsette satsningen på viktig infrastruktur for næringslivet, som samferdsel og strømnett, og sikre 100 prosent dekning av bredbånd over hele landet innen 2025.
  6. Gi flere mennesker tilgang til arbeidsliv og sosiale møteplasser gjennom å styrke arbeidet med inkluderingsdugnaden og integreringsløftet. NAV skal fornyes, forenkles og forbedres. Vi skal gjennomføre en innovasjonsreform i tiltakssektoren, slippe flere sosiale entreprenører til og prøve nye ordninger som helsejustert lønn for å få flere inkludert i arbeidslivet.
  7. Utdanning skal bli mer tilgjengelig for folk uavhengig av hvor de bor, eller hvilken livssituasjon de er i. Vi skal lyse ut flere digitale studieplasser, etablere en søknadsbasert ordning for studiesentre, gjøre Lånekassen mer fleksibel for voksne og etablere et eget distriktsprogram for kompetanseutvikling.
  8. For å skape et samfunn med muligheter for alle må vi starte tidlig. Investeringer i små barns utvikling er blant de mest samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringene vi kan gjøre. Vi vil fortsette å styrke familiene og barns oppvekstvilkår. Vi vil fase inn søskenrabatt for familier som har barn i både barnehage og SFO, og bygge ut ordningen med gratis kjernetid for de som trenger det. Vi vil legge til rette for et mer fleksibelt barnehageopptak. Fritidskortet skal etableres som en nasjonal ordning.
  9. Ungdom skal ha enten skolegang, tiltaksplass eller mulighet i arbeidslivet. Vi skal fortsette å få frafallet i videregående ned sammen med andre gode krefter. Satsing på yrkesfag skal forsterkes. Fullføringsreformen skal gjennomføres. Unge skal prioriteres i NAV, og vi skal ha enda kortere ventetid før de følges opp. Samarbeidet mellom utdanning og NAV skal bli langt tettere, og et eget jobbfradrag for unge skal gjøre at det lønner seg enda mer å jobbe.
  10. Målet er at alle skal få en sjanse i arbeidslivet og til likeverdig deltakelse i samfunnet. Regjeringen vil gjennomføre og videreutvikle likeverdsreformen. Derfor skal vi fortsette den sterke økningen på tilrettelagte arbeidsplasser (VTA), og i neste periode skal vi ha minst 1500 nye plasser. BPA-ordningen skal endres til et likestillingsverktøy.

(KJELDE: Høyre.no)

Ti punkt
Den nye ti-punktplanen skal ifølgje regjeringspartia vere med å få fart på Noreg etter koronakrisa og bidra til å skape arbeidsplassar og inkludere fleire i arbeidslivet.

Den vart lansert på ein felles pressekonferanse i Oslo onsdag.

Statsminister Erna Solberg (H) seier at fem av dei ti grepa handlar om å gjere det lettare for folk å prøve seg i arbeidslivet.

– Dei fem andre punkta handlar om å skape fleire private jobbar.

Politiske rekneskapar
Mellom anna vil partia innføre ein ny gründerpermisjon, tildele konsesjonar for fleire havvindprosjekt, og sikre 100 prosent dekning av breiband over heile landet innan 2025.

Dei lovar samtidig å vere garantistar for EØS.

Partia vil òg fornye, forenkle og forbetre Nav, og prøve nye ordningar som helsejustert lønn. I tillegg melder dei at dei skal lyse ut fleire digitale studieplassar, innføre søskenrabatt for familiar som har barn i både barnehage og SFO og prioritere unge i Nav.

Dei tre partia la onsdag òg fram eit 261 sider langt politisk rekneskap over kva regjeringa har fått til.

Venstre-leiar Guri Melby er stolt av eigenevalueringa.

– Vi er stolte over å vere del av ei regjering som kuttar utslepp og styrkjer skulen, seier ho.

(©NPK)

Publisert: 05.08.2021 09:28

Sist oppdatert: 05.08.2021 09:38

Mer om