Geir Leirvåg dgl T2 foto Ogne
EN KOKK PÅ JOBB: T2-sjef Geir Leirvåg har permittert alle ansatte med unntak av en kokk som skal lage mat til restauranten sitt take-away-tilbud. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Restaurantene stenger dørene

Dørene lukkes og ansatte permitteres. Men omfanget kunne vært langt mindre, mener reiselivssjef.

15.12.2021

SISTE: Legg fram lønnsstøtteordning fredag

Flere restauranter i Ålesund har allerede stengt dørene og andre holder åpnet bare noen dager til.

Skjenkestoppen og andre smitteverntiltak regjeringen kom med på mandag, gjør restaurantbransjen ikke får den gode avslutningen på året som den så for seg for bare få måneder siden.

XL Diner og Milk Bar & Lounge, Apotekergata No5, Bro og Bryt og Molo Brew og T2 har alle stengt fra og med onsdag.

Sjøbua har siste dag lørdag og Nonna Lina har siste dag onsdag 22. desember.

– Vil prøve å holde åpent
Men ikke alle stenger dørene. Restauranten Anno hadde uavhengig av pandemien planlagt juleferiestengt fra søndag til og med 3. januar neste år, men satser på å åpne igjen etter planen.

- Vi vil prøve å holde åpent og ikke permittere de ansatte. Permitteringer skaper stor usikkerhet blant de ansatte, sier restaurantsjef Dan Robert Brunstad.

Les også

Kunne vært begrenset
Reiselivsjef Tom Anker Skrede i Visit Ålesund og Sunnmøre tror de omfattende permitteringene i restaurantbransjen kunne vært unngått. Det hadde vært en stor fordel for bransjen evne til å holde på sine ansatte gjennom koronaepidemien, mener han.

Regjeringen har varslet at det blir innført en ordning med lønnsstøtte for bedrifter som rammes av pålagte smitteverntiltak.

SISTE: Legg fram lønnsstøtteordning fredag

Men detaljene i lønnstøtteordingen er ikke klar, og flere av aktørene i reiseliv- og restaurantbransjen NETT NO har snakket med har etterlyst en avklaring.

Det gjør også Skrede.

Dersom regjeringen senest tirsdag morgen denne uke hadde lagt frem detaljene i lønnsstøtteordningen, og den var gunstigere enn å permittere, så mener Skrede omfanget at permitteringene ville vært langt mindre enn vi når ser.

- Jeg synest det er merkelig at når man setter i gang så strenge tiltak, at lønnstøtteordningen ikke kunne legges fram i nærheten av samme tid, sier Skrede.

Tøffere for hotellene
Også hotellene får det tøffere med de nye smitteverntiltakene.

- Det kommer i feil rekkefølge alt, sier Hotel Brosundet-sjef Camilla Espeseth om smitteverntiltak og detaljer om støtteordingene.

Hotellet fikk et tøft første halvår, men hadde solid oppsving i andre halvår og lå an til plussresultat - før de nye smitteverntiltakene kom. Nå er Espeseth usikker på hva 2021-resultatet blir.

Trass koronapandemien og smitteverntiltakene forbedret hotellselskapene og restauranten på Nordvestlandet lønnsomheten fra 2019 til 2020.

Men ansatte ble permittert og noen sluttet. Da markedet tok seg opp igjen merket mange bedrifter at det var tungt å rekruttere folk tilbake i jobbene.

Publisert: 15.12.2021 15:45

Sist oppdatert: 16.12.2021 01:09

Mer om