Siesta
AVSLAPPET IKON. Lenestolen Siesta, designet av Ingmar Relling, er nominert til Klassikerprisen. Foto: LK Hjelle
Nytt

Siesta-lenestolen nominert til gjev pris

LK Hjelle, Fora Form og Stranda-designeren Peter Opsvik er også nominerte til designpriser.

24.04.2023

Det er Heymat, Flokk, Alfa, Vestre, Varier, Northern, LK Hjelle, Figgjo, Fora Form Hadeland Glassverk og Gudbrandsdalens Uldvarefabrik som er nominert til de i alt fire prisene som deles ut under Designindustriens bransjedag onsdag 26. april: Årets eksportbedrift, Årets produkt, Årets merkevarebygger og Klassikerprisen.

Det opplyser Pressenytt.

– Nivået på de nominerte er som vanlig svært høyt, kanskje enda høyere enn tidligere. Når designindustrien vår også i år leverer såpass sterkt på nyskaping og vekst, så er det ikke på grunn av, men kanskje heller på tross av, offentlig støtte, sier Egil Sundet, sjef for bransjeforeningene Designindustrien og Teko.

Vil ha større eksportsatsing
Han forteller om en kraftig eksportvekst for norske møbel-, interiør-, tekstil- og sportsprodusenter. Ambisjonen er en dobling av ferdigvareeksporten innen 2030.

– Skal vi få til dette, trenger vi rammevilkår på linje med våre naboland. Vi trenger en kraftfull eksportsatsing for norsk design internasjonalt, slik blant andre Danmark har.

- Vi må også få investeringsstøtten opp på samme nivå som våre naboland, slik at mer produksjon skjer i Norge, sier Sundet, i pressemeldingen.

Fora
GODE PÅ MERKEVAREBYGGING. Fora Form er nominert til Årets merkevarebygger. Foto: Fora Form

Har solgt 800.00 Siesta-stoler
Når det gjelder Klassikerprisen konkurrer LK Hjelle Møbelfabrikk og Peter Opsvik med Gudbrandsdalens Uldvarefabrikka ullvareserie Hallingdal 65.

Det blir vist til at Ingmar Relling er blant våre fremste møbeldesignere, og i 1964 skapte han sin magnum opus: lenestolen Siesta. Den elegante og behagelige stolen ble raskt en eksportsuksess, og ble blant annet kjøpt inn til Det hvite hus under Carter-administrasjonen. Gjennom årene har LK Hjelle Møbelfabrikk lansert flere varianter av Siesta-stolen, og totalt ligger salget på om lag 800 000 stoler, ifølge SNL.no.

Bestselgeren Variable
Peter Opsvik-kreasjonen Variable vekket oppsikt da den ble lansert på Københavnmessen i 1979. Her skulle man ikke lenger sitte, men altså knele. Gevinsten var en variert og sunnere sittestilling, og en norsk designklassiker var født. Siden 2006 har Varier Furniture forvaltet og videreutviklet stolen under navnet Varier Variable Balans. Den er fremdeles en bestselger i 2023, blir det opplyst.

For Årets merkevarebygger konkurrerer Fora Form med Figgjo og Flokk.

Det blir vist til at Fora Form er en av Skandinavias største produsenter av møbler til sosiale områder der mennesker møtes. De står bak en rekke spennende produkter og serier, og er ifølge juryen svært dyktige til å kommunisere hvem de er og hva de står for.

De nominerte til Designindustriens eksportpris er Hadeland Glassverk, Heymat og Vestre.

Varier Variable Balans
GOD BALANSE. Peter Opsviks klassiske balansestol – Varier Variable Balans – er nominert til Klassikerprisen. Foto: Varier

Publisert: 24.04.2023 08:18

Sist oppdatert: 24.04.2023 08:21

Mer om