Skal kople opp den digitale tvillingen
TWIN FJORD-PARTNARAR: Frå venstre: Oddbjørn Hatløy (Åkp), Pierre Major (Offshore Simulator Centre), Ricardo Da Silva Torres (NTNU), Christina Hellevik (NTNU) og Dina Margrethe Aspen (NTNU). 
Nytt

Skal kople opp den digitale tvillingen

Millionstøtte til forskingsprosjekt som nyttar Geirangerfjorden som case. Skal lage verktøy for betre planlegging.

Marius Rosbach
23.12.2020
Offshore Simulator Centre (OSC) er mellom deltakarane i prosjektet som inkluderer ein rekke partnarar og blir leia av Dina Aspen frå Institutt for internasjonal forretningsdrift ved NTNU i Ålesund. Teknologien frå OSC skal nyttast til å bygge vidare på forskingsprosjektet .
Arbeidet er kalla «Twin Fjord» og er tildelt 15 millionar kroner i støtte frå Norges Forskningsråd. Både Stranda og Fjord kommunar er med på arbeidet som skal gjere det lettare å drive berekraftig arealplanlegging i verdsarvområde.
– Det er allereie laga ein digital tvilling av Geirangefjorden. No skal dei kople tvillingen opp mot ulike data om flora og fauna, sårbarheitsanalyser og andre former for påverking av landskapet, fortel direktør Katrin Blomvik ved Fjordsenteret Geirangerfjorden verdsarv til NETT NO.

Håpar å løyse dei store utfordringane

Målet er å lage eit verktøy som kan nyttast for å ta ulike avgjersler, til dømes om utbyggingsprosjekt. Det kan vidare nyttast til å lage visualiseringar, tilsvarande det som tidlegare er presentert

Les også:


Nyleg har det også innvilga fleire tital millionar kroner til ulike omstillingsprosjekt i Geiranger. Verdsarvdirektøren at ho håpar at satsinga vil å få på arbeidet med å løyse dei store utfordringane som turistbygda og området rundt har i dag.
Mellom omsyna Fjord og Stranda kommunar må ta er faktorar som turisme, næringsliv, verdsarv, naturvern, ras og flodbølge når dei forvaltar sine areal.

Stort engasjement kring arealbruk

I det siste har det vore mange eksempel på at arealplanlegging er viktig for folk i fylket, noko engasjementet rundt store vegprosjekt og vindmøller vitnar om.
Møre og Romsdal fylkeskommune vil delta i workshop-ar, seminar og prosjektmøte - og gjennom formidling.
– Med dette samarbeidsprosjektet vil vi bidra til å gjere Møre og Romsdal til eit nasjonalt tyngdepunkt for forsking innan utvikling og bruk av digitale verktøy for berekraftig samfunnsutvikling, seier instituttleiar for Institutt for internasjonal forretningsdrift ved NTNU, Hans Solli-Sæther, i ei frå fylkeskommunen.
Andre samarbeidspartnarane frå offentleg og privat sektor er Stranda Hamnevensen, Stiftelsen Geirangerfjorden Verdsarv, Fjordhagen, Ålesund Kunnskapspark og Fylkesmannen i Møre og Romsdal.
I tillegg er Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) og Norges Universitet for Miljø- og Biovitenskap (NMBU) og Universitetet i Bonn med som forskingspartnarar, ifølgje ei frå NTNU.

Les også:




Union Øye utvidar:




Det er allereie laga ein digital tvilling av Geirangefjorden. No skal dei kople tvillingen opp mot ulike data

Publisert: 23.12.2020 12:30

Sist oppdatert: 07.04.2021 21:47