Slik kan utrykningstiden for brannvesenet halveres
UTRYKNINGSTID: Joel Mills ved Offshore Simulator Centre viste hvordan utrykningstiden til brannvesenet i Ålesund kan forbedres ved å spre trafikken i byen. Han påpeker at teknologien ikke er et mål i seg selv. – Teknologien er bare her for å gi folk et bedre liv, påpeker han. 
Nytt

Slik kan utrykningstiden for brannvesenet halveres

Simulatorsjef fant «sjokkerende» sammenhenger med det nye digitale verktøyet til Ålesund-regionen.

Marius Rosbach
28.04.2019

Torsdag åpnet The North West-konferansen hvor Ålesunds deltakelse i smartby-programmet til FN, United Smart Cities, står sentralt.

Programmet er et nettverk av byer over hele verden som skal jobbe sammen for å finne svaret på spørsmål: «Hvordan skal folk få et bedre liv i byene», som Kari Aina Eik formulerte det i sin innledning.

Mer om konferansen: Ålesund får smart by-lab

– Hvordan skal folk få et bedre liv i byene?

Vil forklare hva arbeidet betyr for folk flest

Ålesund ligger i tet
En av de viktigste bidragsyterne i dette arbeidet blir simuleringsverktøy utviklet av Offshore Simulator Centre på Nørve. Ålesund er allerede den byen som har bidratt med mest data inn i FN-prosjektet.

– Vi ligger i tet og leder på alle andre, men det varer kanskje ikke lenge, sa Joel Mills da han presenterte smakebiter av analysen gjort av byen.

Les også: Kan åpne verdensmarked for simulatorsenteret

Bakgrunnen for at Ålesund har kommet i tetposisjon, er at man allerede hadde jobbet med slike simuleringer mot offshoreindustrien i mange år.

– Jeg er stolt over at teknologien som er utviklet her av oljeindustrien, nå kan brukes av FN til å utvikle bærekraftige byer, sa Mills.

nettnohalf

– Ble sjokkert
Ved å mate inn en lang rekke ulike data i et avansert program, kan Mills avdekke sammenhenger som tidligere ikke var åpenbare.

– Jeg ble sjokkert over å se at renovasjonsbilene kjørte ruter som tok dem gjennom byen midt i rushtrafikken, fortalte han.

Han mener det er et godt eksempel på hva som kan skje når ulike sektorer i samfunnet ikke samarbeider godt nok.

Støynivå, luftkvalitet og hvordan cruiseturister beveger seg rundt i byen er bare noen av mange andre forhold Mills og kollegene har sett nærmere på.

Kan manipulere virkeligheten
Samtidig kan Mills og kollegene utforske hva som skjer om man endrer enkelte av parameterne. Utrykningstid for brannbiler er et eksempel.

Simuleringsprogrammet avdekket at brannbiler i rushtiden, vil bruke hele 30 minutter fra brannstasjonen til deler av Hessa i ytre bydel.

– Om du har et trehus, er det borte i løpet av 30 minutter, påpekte Mills.

Men ved å spre trafikken til ulike tider, blant annet ved å endre åpningstider på SFO og barnehager, kunne Mills vise hvordan utrykningstiden kunne halveres – helt uten å gjøre kostbare investeringer i infrastruktur.

– Samarbeid er viktigst
Mills mener økt samarbeid er noe av det viktigste for å få mest mulig ut av arbeidet framover.

– Nøkkelen til å få framdrift og utvikling, er at vi får mer samarbeid og at folk flest forstår dataene vi har samlet inn, sier han til NETT NO.

Under konferansen ble det kjent at Ålesund vil få en egen lab. Fra før er det kjent at simuleringssenteret skal utvikle en digital tvilling av Ålesund – som blir den første av sitt slag i verden.

Mills påpeker at de bare utvikler verktøyene, og gjør ikke krav på å vite løsningene.

– Folk er faktisk veldig gode beslutningstakere om det gjøres basert på fakta, men da må dataene presenteres på en god måte, sier han.

Mer om konferansen: Ålesund får smart by-lab

– Hvordan skal folk få et bedre liv i byene?

Vil forklare hva arbeidet betyr for folk flest

Les hele programmet her (ekstern lenke)


Jeg er stolt over at teknologien som er utviklet her av oljeindustrien, nå kan brukes av FN til å utvikle bærekraftige byer

Publisert: 28.04.2019 19:53

Sist oppdatert: 15.09.2021 13:15