Spaar mangel paa arbeidskraft
BEDRE TIDER I VENTE: Etter koronaepidemien kan det på ny bli rift om arbeidskrafta i Møre og Romsdal, men behovet for omskolering og omstillling vil øke, venter direktør for NAV Møre og Romsdal, Stein A Veland.
Nytt

Spår mangel på arbeidskraft

Når koronaepidemien er over vil det å få tak i nok folk på ny bli en utfordring for næringslivet i Møre og Romsdal, spår NAV-sjef Stein A Veland.

22.01.2021
"På litt lenger sikt tror vi etterspørselen etter arbeidskraft vil ta seg opp igjen. Både teknologien og de andre trendene vil skape mange nye jobber. Aldringen av befolkningen tilsier ytterligere mangel på arbeidskraft, spesielt i distriktene", skriver Stein A. Veland i et innlegg i NETT NO.

I februar i fjor var det 2922 registrerte helt arbeidsledige i Møre og Romsdal. Da hadde ledigheten sunket jevnt siden januar 2017. Ved utgangen av mars 2020, etter at store deler av samfunnet var stengt ned av smittevernhensyn, var det 13.874 helt ledige arbeidssøkere i fylket, først og fremst etter omfattende permitteringar. Antall registrerte ledige utgjorde 10 prosent av arbeidsstyrken.
19. januar i år var det registrert 4894 helt ledige arbeidssøkere i Møre og Romsdal, og etter hvert som smittesituasjonen tillater en gjenåpning av samfunnet venter vi at ledigheten vil gå ytterligere ned, skriver Veland i innlegget.

Ikke som før

Selv om arbeidsledigheten kommer til å falle videre, tror ikke Veland arbeidslivet blir akkurat som før etter epidemien. Noen kan fortsette i samme yrke, men må kanskje skifte arbeidsgiver, andre må omskolere seg eller ta videreutdanning.
Den verdensomspennende koronaepidemien forsterker kravet omstillingstakten i samfunnet, etter Velands vurdering.
"Teknologiutviklingen gjør at folk må oppdatere kompetansen sin oftere, eller de må skifte jobb. Digitalisering gjør flere bransjer mer konkurranseutsatt, noe som naturligvis gir muligheter. Samtidig kan ansatte, spesielt i lavtlønnede yrker, bli mer sårbare", skriver han.

Ledige jobber

Selv om ledigheten er høy nå regner Veland med at mange av de som er permitterte får komme tilbake i jobbene sin. Får de som har mistet jobben er det andre jobber å søke på.
NAV registrerte over 15.400 utlyste stillinger i Møre og Romsdal i 2020, bare 1000 færre enn året før. Og i deler av næringslivet har etterspørselen etter arbeidskraft økt under epidemien.

"Særlig ser vi at den delen av industrien som retter seg mot private husholdninger har hatt en stor vekst i andre halvår 2020. Også dagligvarehandelen har gått veldig bra", skriver Veland.
Teknologiutviklingen gjør at folk må oppdatere kompetansen sin oftere, eller de må skifte jobb

Publisert: 22.01.2021 08:27

Sist oppdatert: 10.02.2021 15:13