Jonas Gahr Store halvnaert hellesylt foto Marius
HELLESYLT: Kritikken om utsettelse for klimakutt preller av på statsminister Jonas Gahr Støre, som mener det handler om å være pragmatisk. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Støre om utslippsutsettelse: – Er uenig i kritikken

Statsministeren mener tempoet måtte senkes for nullutslipp i Geirangerfjorden. Viser til cruiseturismens betydning for reiselivet.

Marius Rosbach
20.09.2024

2026 har i lang tid vært målet for utslippsfri skipsfart på verdensarvfjordene, blant dem Geirangerfjorden.

I slutten av august kom regjeringen fram til at dette isteden skal skje gradvis. For skip over 10.000 bruttotonn ble fristen skjøvet til år 2032. Mindre turistskip og ferjer må seile uten utslipp allerede fra 2026.

Flere har reagert på utsettelsen, blant dem prosjektleder Kjellbjørn Kopperstad i Ocean Hyway Cluster.

Han mener avgjørelsen er et knefall for cruiseindustrien, istedenfor å prioritere den maritime industrien som bygger skipene - og som klarer kravene.

– Jeg er uenig i kritikken, svarer statsminister Jonas Gahr Støre da Nett No stiller spørsmål om beslutningen under besøket på Hellesylt onsdag.

– Å stille slike krav skal lede til innovasjon, ny teknologi og tilpasning, fortsetter Støre.

Han viser til at både kjøretøy på veien og farkoster til sjøs må bygges om, eller nytt for å møte krav som stilles.

– Da må man også være pragmatiske, og gå framover i en takt som lar seg gjennomføre. Det er en god del mindre skip som kan gå på hydrogen, og en god del i mellomklassen som kan gå på hydrogen. Men de aller største må få en tidshorisont og planlegge for det, legger han til.

Hellesylt Hydrogen Hub opning foto Marius
HYDROGENFABRIKK: Norwegian Hydrogen sin fabrikk på Hellesylt som ble åpnet denne uka, får trolig færre kunder som følge av utsettelsen av utslippskravene. Foto: Marius Rosbach

Hydrogenfabrikk må finne andre kunder
Statsminister Støre var onsdag på Hellesylt for å åpne den nye hydrogenfabrikken til Norwegian Hydrogen.

Pilotanlegget ble delvis startet opp som følge av utslippskravene, og en forventning om at skipsfarten i regionen ville etterspørre hydrogen.

Selv om det i første rekke var en festdag, tok også styreleder Knut Flakk opp regjeringas beslutning om å utsette utslippskravet.

– Jeg mener det ikke er et godt tegn at vi stadig skifter retning. Når vi tar en beslutning, bør vi stå ved den og følge den kursen som var planlagt, sa Flakk.

Når færre skip blir omfatta av krava, får også hydrogenfabrikken færre kunder. Det gjør at hydrogensatsinga må se etter andre kunder i oppstartsfasen, la Flakk til - før statsministeren løste opp den grønne sløyfa foran fabrikkporten.

– Cruisetrafikken er viktig for reiselivet
Havnemyndighetene i Stranda er fornøyd med regjeringens avgjørelse, og har fryktet store besøkstap som ville ramme det lokale næringslivet.

Til Nett No påpeker statsminister Støre også på verdien den stadig voksende cruiseturismen utgjør for arbeidsplasser på land.

– Cruisetrafikken er viktig for reiselivet langs norskekysten og 2032 kommer fort. De som skal seile inn framover må allerede ta beslutninger på det, sier han.

Bent Martini foto marius
REAGERER KRAFTIG: Havila Kystruten-sjef Bent Maritini mener miljøet og selskapene som har investert i skip som slippet ut mindre, blir taperne med regjeringens beslutning. Foto: Marius Rosbach

Kystruten-sjef: «En skandale»
«En skandale», mente Havila Kystruten-sjef Bent Martini da regjeringas beslutning ble kjent, og kalte det en seier for de som ikke har investert i en «grønnere fremtid».

Kystruteskipene er på nær 16.000 bruttotonn og kan seile inn og ut av Geirangerfjorden med batteridrift etter at rederiet har brukt en halv milliard ekstra for å møte kravene.

Om ikke store skip hadde fått utsettelse for utslippskravene, ville Kystruten-skipene være blant de få på den størrelsen som ville fått lov til dette.

Publisert: 20.09.2024 05:00

Sist oppdatert: 20.09.2024 08:11

Mer om