Daglig leder og grunnlegger Trond T Lauritsen t v i Aidency sammen med salgs og markedsforingssjef Edvard Christian Fuglset Dahl pa scena under Investormatch 2024 i oktober foto Ogne
EN GANG TIL: Daglig leder og grunnlegger Trond T. Lauritsen (t.v.) i Aidency sammen med salgs- og markedsføringssjef Edvard Christian Fuglset Dahl på scena under Investormatch 2024 i oktober. De har gjennomført to vellykka emisjoner i selskapet på under tolv måneder og satser på å lykkes med en tredje i 2025. Foto: Ogne Øyehaug 
Nytt

Større krav i kapitalmarkedet 

Det er blitt tyngre å hente penger, men det er ingen kapitaltørke. 

04.01.2025

Investorkonferansen Investormatch 2024 samla fullt hus da Pir og ÅKP inviterte investorer og bedrifter på pengejakt til å møtes på Pir-bygget i Ålesund i oktober 2024.  

Representanter for åtte bedrifter fikk seks minutter hver for å forklare hvorfor de var verdt å satse på. Blant dem var salgs- og markedsføringssjef Edvard Christian Fuglset Dahl og daglig leder og grunnlegger Trond T. Lauritsen i Aidency.   

Ålesunds-selskapet har lagd et avansert førstehjelpsverktøy som skal gjøre det mulig å raskt kunne starte den medisinske behandlinga i akutte situasjoner.  

  • Jul- og nyttårsdagane legg redaksjonen ut ei rekkje artiklar som tidlegare er publiserte i årets NETT NO-magasin. Artiklane er opne også for ikkje-abonnentar. 
  • Les heile magasinet her

Samme uke som de deltok på Investormatch-konferansen, fikk de fullført en kapitalutvidelse på 20 millioner kroner fra eksisterende aksjonærer, og seint i 2023 henta selskapet 16,5 millioner kroner.  

I løpet av 2025 er målet å hente inn ytterligere 50 millioner, fortalte Lauritsen til Nett No under konferansen.  

Til tross for to vellykka kapitalutvidelser på under tolv måneder opplever ikke Lauritsen markedet for å hente kapital som lett. Tvert imot.   

– Det er definitivt blitt mye vanskeligere, sier han.  

Flommet av penger  
Aidency ble etablert i 2021. Det var et toppår for bedrifter på pengejakt.   

– Da var det nesten litt for mye kapital, sier Svein Ove Langeland i investeringsselskapet Momentum Partners i Bergen.  

Han viser deltakerne på Investormatch en grafikk over hvor mye såkalte venturefond har investert på verdensbasis kvartal for kvartal siden 2019. Det er fond som investerer i relativt nye selskap, bidrar til utvikling og vekst, for så å selge selskapene videre etter noen år.   

Investormatch 2024 Pir foto Ogne
TOPP i 2021: Med investeringene til internasjonale venturefond som målestokk viser det seg at 2021 var et ekstraordinært år for dem som ønsket å hente penger. Foto: Ogne Øyehaug. 

I 2021 lå slike fondsinvesteringer omtrent på det dobbelte av åra før og etter.  

Sammenligna med 2021 er det blitt mye tøffere, men det var et uvanlig år, og nå er vi mer tilbake til nivået før investeringsboomen.  

Momentum Partners har satt opp to fond. Av de 24 selskapene Momentum-fondene er inne i, har to adresse på Nordvestlandet: Nofence i Molde og OSC (Offshore Simulator Centre) i Ålesund. Momentum Partners er også med i investeringselskapet Vyrd, der blant andre grunnleggerne av Lefdal Mine Datacenter i Nordfjord er med på eiersida.   

Bør allerede tjene penger  
Nå legger potensielle investorer vekt på at selskapene de vurderer å satse på, har kommet så langt at de har begynt å tjene penger.   

– Jeg ser at likviditet har stor verdi, sier Håvar Risnes. Han er fagleder for entreprenørskap hos ÅKP og har i ei årrekke jobba med å bygge opp et miljø på Nordvestlandet der investorer og bedrifter sammen bygger bedrifter som vokser seg store og lønnsomme.   

Investorene har lært og stiller større krav. 
Håvard Risnes, Ålesund kunnskapspark (ÅKP) 

Risnes ser også et annet trekk: at industribedrifter er blitt mer ettertrakta å investere i.   

Samtidig mener han det fremdeles er muligheter for selskap i en tidlig fase. Som Aidency er et eksempel på.  

Risnes mener også det er blitt mer krevende å få ny kapital på kroken, blant anna fordi noen investorer også har gått på en smell. Dessuten har renta steget, og politiske vedtak har endra rammevilkåra for å investere.  

– Det er et mer selektivt marked. Investorene har lært, og stiller større krav. Det er blitt mer realisme både på investor- og selskapssida, sier Risnes.  

Også for ham og ÅKP er arbeidet lagt om. Nå jobbes det mer med etablerte selskap og hvordan man kan få dem til å vokse.  

Måtte legge om planene  
Pretio i Ålesund er ett av de nyetablerte selskapene som har måttet legge om planene på grunn av et tyngre kapitalmarked.  

I mars 2024 fortalte medgrunnlegger og daglig leder Rune Frostad at målet var å hente 80 millioner kroner i egenkapital for å finansiere produksjonsutstyr, oppbemanning og markedsarbeid.  

Selskapet skal produsere kollagen for helsekostmarkedet og protein for kjæledyrmarkedet og havbruksnæringa. Produktene er basert på restråstoff fra torsk, sei og hyse. Alt råstoffet skal brukes, men det er fiskebein som blir det viktigste.  

Investormatsch Pir 2024 foto Ogne
STOR INTERESSE: Investormatch 2024-arrangementet i Ålesund i oktober samla fullt hus, rundt 100 deltakere. Arrangementet er en møteplass for bedrifter som søker kapital og investorer. Lengst til høyre Effee-grunnlegger Erik Belland, som planlegger at neste kapitalutviding i selskapet skal være på 100 millioner kroner. Foto: Ogne Øyehaug 

Investorene i den planlagte kapitalutvidelsen skulle få en eierandel på 65,5 prosent til sammen.  

Converto i Ålesund var hyra inn som rådgiver og meglerselskapet Norse Securities som tilrettelegger.   

Responsen var imidlertid ikke som håpt.   

I stedet for 80 millioner kroner i ny egenkapital ble det i underkant av 20 millioner kroner i finansiering gjennom en kombinasjon av egenkapital, lån og leasingavtaler.  

Planen om å ha produksjonen i Ålesund ligger fast, men selskapet har i første omgang inngått en avtale med en samarbeidspartner i utlandet om å sette opp ei produksjonslinje der.  

Eiere som stiller opp  
Varda Care i Ålesund leverer sensorer som kan varsle om helsetilstanden til brukerne og om de trenger hjelp fra pleiere eller pårørende.  

Selskapet er et eksempel på fordelen ved å ha eiere som kan stille opp med egenkapital i flere omganger, ikke bare i den første kapitalutvidelsen.  

Selskapet ble etablert i 2020 og sprang ut av velferdsteknologisatsinga til Helland Møbler-konsernet i Stordal.  

Å få gjennomslag i markedet viste seg mer tidkrevende enn selskapet hadde sett for seg. I 2024 måtte de fylle på med mer egenkapital for å klare seg.  

Planen var først å invitere inn nye investorer. Norse Securities rådde selskapet til å i stedet be eksisterende eiere skyte inn mer penger og utvikle markedet mer, før de bad nye investorer om kapital. 

Det rådet ble fulgt, og selskapet hentet inn 6,5 millioner kroner. Men eierfordelinga ble endra fordi ikke alle aksjonærene gikk inn med penger for å opprettholde sin eierandel. Rieve Kristiansen-familien, Langøy-familien, Arild Aarvik og Kaj Bang Westre økte sine eierandeler. Grunnleggerne i Helland-familiens eierandel ble redusert fra 43 til 22 prosent.  

Noe lignende skjedde i droneselskapet Griff Aviation i Sykkylven. Der økte Halsebakk-familien og Jakob Hatteland og familien sine eierandeler til rundt 80 prosent, etter at selskapet henta inn 20 millioner kroner i ny egenkapital sommeren 2024.  

  • Jul- og nyttårsdagane legg redaksjonen ut ei rekkje artiklar som tidlegare er publiserte i årets NETT NO-magasin. Artiklane er opne også for ikkje-abonnentar. 
  • Les heile magasinet her

Publisert: 04.01.2025 05:00

Sist oppdatert: 05.01.2025 15:58

Mer om