Næringseiendom innnfelt steinar lausund skjermfoto foto finn no mostein 11
FLERE VIL SELGE: Steinar Lausund (innfelt) i eiendomsselskapet Mostein følger eiendomsmarkedet i regionen tett og har merket at flere større eiendommer er til salgs. Skjermfoto/foto: Finn.no/Mostein
Nytt

Større næringseiendommer til salgs: Prislapp 481 millioner

Energiforbruk og formueskatt gjør at flere vil selge, tror Mostein-sjef Steinar Lausund. I Ålesund gir knapphet på tomter økt press i markedet.

Marius Rosbach
18.02.2023

De siste ukene er flere større næringseiendommer kommet for salg på Nordvestlandet (se oversikt under saka).

Til sammen var det fredag 29 næringseiendommer til salgs på Nordvestlandet til over fem millioner kroner. Den samla prislappen for disse er på rundt 481millioner kroner.

Verdien av de ti største næringseiendommene til salgs på Finn på Sunnmøre, i Romsdal og Nordfjord har nå en samla prislapp på 318 millioner kroner.

Knapphet på tomter i Ålesund
Mostein-sjef Steinar Lausund er blant dem som følger markedet tett, og har bitt seg merke i at det er kommet flere store objekt for salg.

Han mener årsaken er sammensatt, men at energiforbruk og økt formueskatt er to stikkord som gjelder næringseiendommer i hele landet. I Ålesund slår også knapphet på tomter inn.

– Det er veldig lite tomter igjen her som du kan bygge næringsbygg på. Derfor vil man også få en litt høyere pris selv på gamle bygg, sier Lausund.

Selv har han nylig solgt Jervell-eiendommen i Ålesund til Flakk-konsernet. På den byggeklare tomta ved Borgundgavlen har Knut Flakk planer om å samle administrasjonen i konsernet.

Strømpriser og krav til bærekraft
Steinar Lausund tror energiforbruk er én av de viktigste grunnene til at flere vurderer salg av næringseiendommer.

– De som ikke har Breeam-sertifiserte bygg om tre til fem år, får rundt dobbelt så høy rente som andre, mener han.

Økt krav til bærekraft og høyere strømpriser gjør at mange er nødt til å gjøre oppgraderinger som nye vinduer, mer isolasjon og led-belysning. Andre må vurdere solceller på taket og boring av energibrønner.

– Mange må ta kostnaden med å oppgradere fra topp til tå, sier Lausund.

Mange må ta kostnaden med å oppgradere fra topp til tå
Steinar Lausund

– Formuesskatten treffer helt feil

Formuesskatten er en annen viktig årsak Lausund trekker fram som en årsak til at flere selger unna eiendom.

Da Ulstein-familien nylig solgte Amfi-senteret i Ulsteinvik til Thon Gruppen uttalte de at bakgrunnen for salget var økte skattebyrder for arbeidende kapital.

– Formuesskatten treffer helt feil for de som eier næringsbygg. I stedet for å bruke pengene på å oppgradere bygget, må de betale skatt i stedet. Også her feiler regjeringa, sier Lausund.

Næringseiendommer til salgs på Nordvestlandet
  • Bare i Ålesund sentrum er det eiendommer til salgs for rundt 120 millioner kroner.
  • Det dyreste enkeltbygget i Ålesund er en bygård med 20 boligseksjoner i Parkgata til 45 millioner, mens flere næringseiendommer på Aspøya selges samlet med en prisantydning på drøyt 53 millioner.
  • Den dyreste næringseiendommen til salgs på Nordvestlandet for øyeblikket, er sentrumsbygget i Molde hvor Sparebanken Møre og Møremegling holder til. Bygget med adresse Storgata 41-45 er lagt ut til salgs for 50 millioner.
  • Rett ved flyplassen på Vigra er bygget hvor DHL holder til, lagt ut for salg til 35 millioner.
  • Et næringsbygg i Saunesmarka i Ulsteinvik er den dyreste eiendommen til salgs på søre Sunnmøre til drøyt 24 millioner.
  • Sveitservillaen Berlihuset fra 1896 i Sykkylven med tilhørende møbelpark- og hotellplaner, er en eiendom som skiller seg ut. Her er 40 hotellrom, 25 leiligheter og planer for et nytt servicebygg.
  • I Brattvåg er en eiendom med to bygg, der Haram Kompetansepark holder til, til salgs for nær 11 millioner.
  • I Nordfjord er ett næringsbygg i Måløy, hvor SFE Nett og Kinn kommune har kontorer, til salgs for over fem millioner.
  • I tillegg vurderes salg av et bygg i Nordfjordeid sentrum med tannlegekontor og fysioterapilokaler.
  • Eidsdal Hotel i Fjord kommune er blant salgsobjektene i nedre prissjikt til knappe fem millioner. Eiendommen er én av flere serverings- og overnattingsplasser som er til salgs.
  • Denne uke ble det kjent at Melshorn Hotell-eiendommen på Hareid er lagt ut for salg.
  • Ridderkroa i Tresfjord, med en prislapp på 4,9 millioner kroner, er ikke med i regnestykket over, men er også til salgs.

(kilde: Finn.no)

Publisert: 18.02.2023 05:00

Sist oppdatert: 19.02.2023 12:53

Mer om