Nortel Kristian Renaas Christian Pritchard Foto Lin Kvaernhaug Moland 11
PARTNERE I 2019: Tidligere salgs- og markedsdirektør i Nortel, Kristian Renaas (t.v.) sammen med Nortel-sjef Christian Pritchard i forbindelse med lanseringen av selskapet i 2019. Foto: Lin Kvaernhaug Moland
Nytt

Tapte søksmål mot tidligere arbeidsgiver

Nortel-topp krevde aksjeverdier og erstatning etter å ha røket uklar med teleselskapet.

Marius Rosbach
14.10.2022

Teleselskapet Nortel er frifunnet av Møre og Romsdal tingrett i et søksmål fra tidligere salgs- og markedsdirektør i Nortel, Kristian Renaas.

Saka gjaldt tolkningen av Renaas sin bonusavtale og hvorvidt den tidligere Nortel-toppen hadde rett på 23.666 syntetiske aksjer da han sluttet sommeren 2021.

Tingretten er kommet fram til Renaas ikke har en slik rett i følge avtalen, og frifinner dermed Notel. Den tidligere direktøren er også dømt til å betale saksomkostningene til sin tidligere arbeidsgiver på 180.450 kroner.

Kristian Renaas skriver til Sunnmørsposten etter dommen at han tar avgjørelsen til etterretning og at han vil vurdere å anke. NETT NO har ikke oppnådd kontakt med Renaas.

– Fullt medhold
Nortel-sjef Christian Pritchard sier til NETT NO at selskapet er fornøyd med at retten har tolket avtalen på samme måte som dem.

– Vi fikk fullt medhold, og selskapet er opptatt av at de ansatte skal har korrekte kontrakter ved alle avtaler som inngås.

– Renaas valgte selv å si opp og dommen viser at det var en risiko han bar på egenhånd, legger han til.

Pritchard understreker at humankapitalen er det viktigste Nortel har. Han legger også til at selskapet nylig har gjennomført en medarbeiderundersøkelse som viser «veldig høy score».

Uenige om opptjeningsperioden
Det avgørende i striden mellom Renaas og selskapet er hvorvidt Renaas hadde jobbet lenge nok i selskapet til at insentivavtalen var trådt i kraft.

I avtalen som Renaas har underskrevet, går det fram at forutsetningen for at opsjonsprogrammet er at arbeidsforholdet hadde vart i minst 48 måneder.

Renaas mener på sin side at det hele tiden var en forutsetning at de syntetiske aksjene skulle opptjenes fortløpende, og at det ikke var en forutsetning om å stå i stillingen en viss periode.

Var ønsket inn som nøkkelperson
Kristian Renaas hadde en sentral rolle da det nye teleselskapet fra Ålesund ble startet opp i 2019.

Selskapet skulle satse mot bedriftsmarkedet, og Renaas har tidligere ledet Telia sin satsing i samme marked. Da Nortel ble lansert var det også Renaas som poserte på pressebilder sammen med Pritchard.

Av e-poster fra Nortel-sjef Christian Pritchard i forkant av ansettelsen går det fram at Renaas var ønsket inn som en nøkkelperson «med et eierskap som gir uttelling ved exit».

Verdt rundt 440.000 med dagens kurs
Pritchard antyder videre i e-posten at løp på 5-6 år kunne gi usikter til at opsjonene kunne ha en verdi på mellom 13 og 16 millioner kroner.

Samtidig ble det påpekt at en forventning om en viss varighet. Pritchard har forklart at langsiktighet hele tiden har vært sentralt, ut fra at selskapet hadde behov for medarbeidere som ble værende og kunne «stå i stormen» i oppbyggingsfasen.

De 23.666 syntetiske aksjene som striden i tingretten stod om, er med dagens aksjekurs verdt drøyt 440.000 kroner.

Podium

E14/S2 Børs med Christian Pritchard og Tore Tønseth

Retten tok utgangspunkt i ordlyden
Retten mener at partene ikke hadde en felles oppfatning av opsjonsprogrammet da avtalen ble inngått. Det blir også vist til at dette senere skulle behandles av generalforsamlingen.

Videre mener retten at det ikke er klarlagt at Renaas hadde en bestemt oppfatning om avtalen, som Nortel burde ha visst om.

Dermed har tingretten tatt utgangspunkt i ordlyden i avtalen, der ansettelse på 48 måneder er formulert som et klar vilkår innledningsvis.

Får ikke erstatning for «feriejobbing»
Den tidligere salgssjefen krevde også erstatning for å ha jobbet i ferieperioder.

Renaas har forklart at han oppfattet det som at han ble pålagt arbeid, mens retten mener det ikke er sannsynliggjort. Retten viser til at han hadde en ledende stilling, der henvendelser i ferien var vanlig.

I dommen konkluderes det med at Renaas valgte å utføre arbeidsoppgavene for å avslutte arbeidsforholdet på en ryddig måte – og sørge for at den kommende børsnoteringen ble gjennomført.

Retten mener derfor at den tidligere Nortel-sjefen ikke har krav på tilbakebetaling av lønn.

Publisert: 14.10.2022 11:11

Sist oppdatert: 14.10.2022 12:57

Mer om