Malin stenseth sands advokatfirma foto marius 11
IMPONERT: Malin Stenseth trives godt med å jobbe mot det maritime næringslivet og er imponert over pågangsmotet i bedriftene i møte med vanskelige tider. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Tett på den maritime klynga

Malin Stenseth jobber i en mannsdominert bransje, men i Ålesund står kvinnene sterkt.

Marius Rosbach
31.12.2021

Denne artikkelen er publisert i årets NETT NO-magasin, som har rekruttering som tema. Klikk for å lese heile magasinet digitalt.

27-åringen fra øya Hessa, helt ytterst mot havet i Ålesund, har nettopp fått advokatbevillingen da NETT NO intervjuer henne. Spesialfeltet hennes er arbeidsrett og skipsarbeidsrett – og hun jobber mye med den maritime klynga.

Men advokatyrket rommer mye, påpeker Malin. Det er noe av grunnen til at hun sammen med kollega Maria Elena Kvalen i Sands Advokatfirma har spilt inn episoder til advokatfirmaets podcast; Arbeidslivspodden.

– Vi er mye mer enn advokater, og vi ser behov for mer markedsføring og nytekning. Vi må henvende oss mer til markedet, forteller hun.

(saka fortsetter under)

Malin stenseth maria elena kvalen sands foto marius 11
KOLLEGER: Malin Stenseth (t.v) og Maria Elena Kvalen har tatt i bruk nye lokaler ved Skansekaia i Ålesund.

Gir tips og råd helt gratis
I tillegg til innspilling av podcast, kjører Sands en gratis webinarserie i samarbeid med klyngeorganisasjonen GCE Blue Maritime og bedrifter i den maritime bransjen.

I podcasten og webinarene tar de opp juridiske problemstillinger i arbeidslivet, og gir tips og råd til arbeidsgivere om problemstillinger gjennom hele arbeidsforholdet fra start til slutt.

Erfaringene så langt, er at de når både eksisterende og nye kunder.

– Når vi velger å legge ned mye arbeid i dette, er det fordi vi mener at det ligger i vår rolle som samfunnsaktør å informere om juridiske problemstillinger som er interessante for allmenheten. Dessuten gir det oss mulighet til å bli kjent med flere og på denne måten bygge nye nettverk, forteller hun.

Sterkt miljø med kvinnelige advokater

Advokatbransjen har tradisjonelt vært mannsdominert, men det har skjedd store endringer de siste tiåra. I dag utgjør kvinner flere enn fire av ti medlemmer i advokatforeningen. Blant de under 40 år, er kvinnene i flertall.

– Det begynner å bli god kjønnsbalanse i bransjen her i Ålesund, iallfall når du kommer opp på senior- og partnernivå. Byen har et sterkt miljø med mange kvinnelige advokater, forteller Malin.

Sands-kontoret i Ålesund ledes i dag av Maria Elena Kvalen. Også flere av byens andre advokatfirmaer ledes av kvinner.

Med et næringsliv som blir mer globalt, og man ikke nødvendigvis tar motparten i hånda over et fysisk møtebord, er det ventet at behovet for juridisk kompetanse vil øke framover.

Antallet advokater på Nordvestlandet har steget de siste årene. Advokatforeningen har økt medlemstallet i Møre og Romsdal med 60 prosent siden 2010, og NETT NO har tidligere omtalt at det ble dobbelt så mange forretningsadvokater i Ålesund i årene 2013-2019.

(saka fortsetter under)

Malin stenseth sands foto 33
TRAINEE: Malin hadde traineeopphold underveis i utdanninga, og fikk tilbud om fast jobb i hjembyen før hun var ferdig utdanna. Foto: Marius Rosbach
Jeg er nødt til å ha tilgang til fjell og skikjøring, og er også glad i padling.
Malin Stenseth

Lokka hjem av fjord og fjell
Ålesundskvinna utdannet seg i Bergen, men trengte ikke tenke seg om to ganger da Sunnmøre lokka med jobb og friluftsliv.

– Da måtte jeg bare flytte tilbake. Jeg er nødt til å ha tilgang til fjell og skikjøring, og er også glad i padling. Det er noe eget med fjellene på Sunnmøre, legger hun til.

Malin ser ikke behovet for å flytte til en større by for å bygge karrieren. Én ting er at hun mener Ålesund «leverer på næringsliv» - med en vilje, optimisme og vilje til innovasjon.

– I vårt firma har vi også kontor i de største byene i Norge, som vi samarbeider tett med, påpeker hun.

Klikk her for å les heile NETT NO-magasinet

Fikk jobb via traineeordning
Advokaten hadde traineeopphold underveis i utdanninga, og fikk tilbud om fast jobb i hjembyen før hun var ferdig utdanna. Mye av selve jobben med arbeidsrett og spesialfeltet, skipsarbeidsrett, består i å hente inn fakta.

Hun omtaler jobben som «kjekk og spennende», og hun kommer tett på både selskap og ulike næringslivsaktører i regionen.

– Det har vært imponerende å se hvordan optimismen har vært rådende, også under koronakrisa. Med den innstillinga har de fleste klart seg godt gjennom den perioden, forteller hun.

Publisert: 31.12.2021 06:00

Sist oppdatert: 31.12.2021 13:45

Mer om
Annonsørinnhold