Tre konkurrenter om pionér-oppdrag
Consto Midt Norge, Hent og Veidekke konkurrere om Ålesund kommunes første byggeoppdrag med elektriske anleggsmaskiner.
16 boenheter på Flisnes i Ålesund blir kommunes pionérprosjekt for det som skal blir standard: At alle kommunale byggeprosjekt skal skje uten utslipp av CO2 fra forbrenning av diesel og bensin.
Det betyr blant annet at anleggsmaskinene må drives på strøm og ikke diesel.
I følge Ålesund kommunes vedtatte innkjøpsstrategi skal alle bygge- og anleggsplasser: "Redusere bruken av fossilt drivstoff med 50 % innan 2023 og vere fossilfrie innan 2025."
Støtte fra staten
De 16 barne- og avlastningsboligene på Flisnes skal etter planen stå ferdig i 2023/2024.
Consto Midt Norge, Hent og Veidekke er prekvalifisert til oppdraget, og har frist til 15. desember i år til å levere inn tilbud. Hvem som får oppdraget blir avgjort i løpet av første kvartal 2022, ifølge Kristin Nonsvik i Ålesund kommunes eiendomselskap ÅKE.
Ålesund kommune regner med at det blir dyrere å bygge boligene på Flisnes med elektriske anleggsmaskiner, og har får to millioner kroner i støtte gjennom Miljødirektoratets Klimasatsordning for å delfinansiere utbyggingen.
Tre maskiner
Prosjektet omfatter bruk av tre elektriske anleggsmaskiner i fire måneder.
Kommunens vurdering er at det vil koste 2,65 millioner kroner ekstra sammenlignet med å bruke maskiner som går på diesel.
Kommune trenger støtte for å kunne gjennomføre dette og lignende prosjekter, ifølge søknaden om støtte: "Ålesund kommune er i en krevende økonomisk situasjon og vil ikke kunne gå inn i prosjekter som medfører ekstra kostnader, som for eksempel kostnader for utslippsfrie maskiner. Utslippsfri anleggsplass vil derfor ikke kunne gjennomføres uten økonomisk støtte."
Klekket ut i Framtidslabben
Ideen til prosjektet er klekket ut i Framtidslabben. Det er Ålesund kommunes møteplass for kommunale og private aktører, for blant annet samarbeid om å utvikle miljøvennlige metoder og teknologi. Entreprenørene ønsket seg et slikt prosjekt der elektriske maskiner var en del av vilkåret for å få oppdraget.
Daglig leder Monika Eeg i Møre og Romsdal-avdelingen av bransjeorganisasjonen Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg hilser Ålesund kommunes satsing på elektriske anleggsmaskiner velkommen. Elektriske anleggsmaskiner koster mer og blir utkonkurrert om bare prisen avgjør hvem som får oppdraget.
- Når det offentlige stiller krav har man et marked å bestille maskiner til, sier hun.
El-gravemaskin i bestilling
Consto, Hent og Veidekke er alle store landsdekkende entreprenørselskap, men også mindre selskaper forebereder seg på en elektrisk fremtid.
Daglig leder og eier Jon Grebstad i Volda Maskin sier selskapet har en elektrisk drevet gravemaskin i bestilling. Det er en maskin på 26 tonn, en mellomstor maskin i anleggsbransjen.
Prisen er om lag seks millioner, tre ganger mer enn en tilsvarende dieseldrevet maskin, ifølge Grebstad. Bestillingen er en del av forberedelsen til et endret marked, men foreløpig har Volda Maskin aldri fått forespørsler om å bruke el-gravemaskin, forteller Grebstad.
Må ha betalt
Maskinen vil bli levert høsten 2022 og foreløpig er det ikke klart om selskapet vil bruke den selv, eller leie den ut til bruk i markedet på Østlandet.
Det er to vilkår som må innfris om maskinen blir tatt i bruk på Nordvestlandet, ifølge Grebstad: Det første er at kundene må være villige til å betale mer for bruken. Det andre er at det må være lademuligheter på anleggsplassen, fra kraftnettet eller fra store mobile batteri.
Første oppdrag
Dersom Consto Midt-Norge vinner oppdraget vil det være den første jobben der selskapet stiller med elektrisk drevne anleggsmaskiner, sier prosjektsjef for Consto Midt-Norge, Anders Magne Flemmen.
Flemmen, som sitter i selskapet kontorer i Ålesund, roser Ålesund kommune for satsingen. I og med at elektriske anleggsmaskiner er mye dyrere enn dieseldrevne maskiner må det være utslippskrav i oppdragene det skal konkurreres om. Uten krav kan entreprenørene ikke bære investeringene som må til.
- Det har vært alt for få som stiller de kravene som Ålesund har gjort, sier Flemmen.
Publisert: 24.11.2021 06:00
Sist oppdatert: 24.11.2021 06:18