Turbulent aar ga foerste minus paa 30 aar
NY I JOBBEN: Bjarte Vindenes startet i direktørstillingen ved Møretrygd 1. mai. Han har erfaring både fra shippingavdelingen i DNB i Oslo, som økonomidirektør i rederiet Uksnøy & Co AS og Medi3, samt økonomisjef og daglig leder i Nils Sperre AS. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Turbulent år ga første minus på 30 år

Voksesmerter, finansuro og store skader ga underskudd for Møretrygd i fjor. Men aktiviteten i forsikringsselskapet økte også betydelig - og nå har de ny sjef ved roret. 

Marius Rosbach
07.06.2019

Aktiviteten for Møretrygd Gjensidige Forsikring AS økte betydelig i fjor, men regnskapet endte det likevel med røde tall.

– Som et resultat av dårlige skadetall, turbulente finansmarkeder og kostnader til vekst, viser dessverre 2018-regnskapet et underskudd – det første siden 1989, skriver den nå avgåtte Møretrygd-direktøren Bjørn Harald Bakke i årsberetningen for fjoråret.

Fjoråret endte med en økning i brutto premieinntekter til 190,4 millioner kroner. Tapet som følge av skader kom på hele 171 millioner kroner.

– Lagt et godt utviklingsløp
Bjarte Vindenes tok 1. mai over som administrerende direktør etter at Bjørn Harald Bakke takket for seg etter mer enn 30 år i sjefsstolen. Vindenes kom fra stillingen om senior forsikringsmegler i Aon Norway.

Selv om tallene viser at det koster å vokse, ser han fram til jobben som ligger foran ham.

– Møretrygd er et spennende selskap som har godt fotfeste inne segmentet for marin forsikring. Samtidig har vi lagt et godt utviklingsløp på ikke-marine forsikringer, både når det gjelder privat og bedriftsmarkedet, forteller Vindenes til NETT NO.

Les også: Landsida størst i Møretrygd

Møretrygd vil vekse

Han sier de vil fortsette veksten på landbasert forsikring og beholde den høye markedsandelen på sjøsida. Utviklingen har vært vist seg å være positiv i alle segmenter, ifølge årsrapporten.

– Vi gjør også it-investeringer som skal støtte under veksten og bedre kostnadsbildet. Vi utvikler en selvbetjeningskanal som gjør kundene i stand til å styre det meste via nettløsninger. Det er en del av arbeidet med å satse sterkere på bedrifts- og privatmarkedet, forteller Vindenes.

Krevende fjorår
Styret beskriver 2018 som et «krevende år med store skader, turbulent finansmarked, kostnader til vekst og innføring av nytt it-system for landbransjene», heter det i årsberetningen. De påpeker at selskapet er i en periode med vekst og investeringer, og at de forventer negative resultat i årene framover.

– 2018 ble et år med mange og store skader innenfor sjø- og bedriftssegmentene. Styret anser dette som normalt for et selskap som dekker forsikring på store enkeltrisikoer, heter det i årsberetningen.

Det tekniske regnskapet viser et underskudd før skatt på 16,5 millioner kroner. Samlede premieinntekter var på 160,7 millioner.

Mangedoblet i størrelse
I sin kommentar til årsberetningen ser Bjørn Harald Bakke tilbake på en rivende utvikling i hans periode som sjef. Han ble ansatt som administrerende direktør i Assuranseforeningen «Havfiske» Gjensidige i 1989.

I løpet av disse drøyt 30 årene har selskapet gått fra å være et forsikringsselskap hovedsakelig for fiskebåter, til å satse på landbaserte marked. Selskapet innså at de hadde små muligheter til å vokse på sjøsida, og 2017 ble det første året hvor størstedelen av inntektene kom fra landbasert forsikring.

– I perioden fra 1989 til 2018 har årlige premieinntekter økt fra 24 millioner kroner til 190 millioner, og egenkapitalen fra 25 millioner til 350 millioner, påpeker Bakke i sin kommentar i årsberetningen for 2018.

Bakke takker de ansatte og sier han er trygg på at styret ikke vil glemme hvor de har røttene sine, selv når landbasert forsikring er størst i volum.

Les også: Rekordresultat etter bevisst satsing på nye marked

Dette koster det å forsikre en supplybåt mot dataangrep

Røtter tilbake til 1800-tallet
Forsikringsselskapet har røtter helt tilbake til 1800-tallet og er resultatet av en rekke fusjoner. Aalesunds og Moldes Gjensidige Skibsassuranseforening («Havfiske») ble stiftet i 1871, Søndmøre Gjensidige Båttrygdelag i 1890 og Voldens Brandsikringsforening i 1866.

Møretrygd Gjensidige Forsikring har siden 2007 stått på egne ben som skadeforsikringsselskap. Ved utgangen av fjoråret var det 24 ansatte. Selskapet har hovedkontor i Ålesund sentrum og avdelinger i Fosnavåg og Volda. Selskapsformen innebærer at forsikringstakerne er medlemmer og eiere av selskapet.


Vi utvikler en selvbetjeningskanal som gjør kundene i stand til å styre det meste via nettløsninger

Møretrygd Gjensidige Forsikring as

Årsresultat (i mill kr)

2018

2017

Brutto premieinntekter

190,4

169,9

Driftsresultat20,9

-13,5

-8,2

Res. før skatt

-16,5

13,3


Publisert: 07.06.2019 10:59

Sist oppdatert: 05.10.2022 08:38