Vekst og gode tall for Bunker Oil
BUNKER OIL: Bunker Oil-konsernet leverer bunkers og smøremidler fra flere tankanlegg langs norskekysten. På landsiden leverer de drivstoff og fyringsoljer til autoindustri- og privatmarkedet.
Nytt

Vekst og gode tall for Bunker Oil

Jan Magnus Kleven i Bunker Oil ser gode utsikter framover, men tar samtidig et oppgjør med formuesskatten og norsk skattepolitikk. 

Kristin Vidhammer
27.07.2016
Bunker Oil-konsernet leverer bunkers og smøremidler fra flere tankanlegg langs norskekysten. På landsiden leverer de drivstoff og fyringsoljer til autoindustri- og privatmarkedet. Kundene er alle slags fartøyer, industri og entreprenører, blant annet supply-, fiske- og fraktflåten, plattformer, seismikk, skipsverft og passasjerbåter/ferger. Selskapet formidler også leveranser av bunkers og smøreoljer i utenlandske havner.
Bunker Oil omsetter også mineraloljer fra både egne og leide bensinstasjoner, totalt har de rundt 55 bensinstasjoner fordelt på flere fylker.

Har hatt sterk vekst

Konsernet har hatt en særlig sterk vekst siste fem årene. Siden 2009 har omsetninga økt fra ca. 1 milliard kroner. Resultatene har hvert år vært solide, og har ligget i størrelsesorden 40 til 60-70 millioner kroner før skatt.
I fjor fikk konsernet en omsetning på over 3,6 mrd kroner og et resultat før skatt på nesten 47 millioner kroner (se tabell). Det er litt nedgang i forhold til året før.
Etter skatt ble resultatet 33,1 millioner kroner - det utgjør 0,9 prosent i resultatmargin etter skatt.


- Resultatet i fjor var på det jevne og nedgangen i omsetning skyldes lavere oljepris. Vi har hatt en liten organisk vekst når man ser på antall liter solgt, sier daglig leder og eier av Bunker Oil, Jan Magnus Kleven.
Kleven er fornøyd med aktiviteten og omsetningen.
- Men vi kunne hatt et bedre resultat, og resultatmarginen etter skatt bør være minimum 1 prosent, sier han.

God aktivitet

God aktivitet innen fiskeri, er en av grunnene til den organiske veksten i konsernet.
- Det er innen fiskeri at det største volumet ligger, men vi har også fått en del nye kontrakter innen offshore og det er langt fra dødt i Nordsjøen, sier Kleven.
Også på landsiden var markedet godt i fjor. Det samlede volumet solgt brennstoff økte med 9,4 prosent i 2015, mens volumet smøreoljer økte med 6 prosent.
Prisene falt imidlertid utover året, noe som presset marginene noe.

Erstatningskrav

En av grunnene til svakere resultat er også at konsernet kostnadsførte ca. 10 millioner kroner i regnskapet knyttet til et erstatningskrav i forbindelse med en oljelekkasje på Skjervøy.
Det var i 2013 at Bunker Oil fikk gjennom sitt objektive ansvar et erstatningskrav mot seg på totalt 19,6 millioner kroner. Selskapet var forsikret med dekning på inntil 10 millioner kroner. Selskapet rettet et regresskrav og i tingretten høsten 2015 tapte Bunker Oil.
- Vi er undrende til domsavgjørelsen og saken vil bli tatt opp igjen i høst. Dette er kanskje prisen man må betale og uforutsette handelser kan skje. Men dette er en prinsippsak, og det er klart at om vi skal stilles til ansvar for andres manglende vedlikehold, må vi vurdere hvor vi skal være lokalisert, sier Kleven.
Les også:

Gode utsikter

Kleven forventer fortsatt vekst både i marine- og bensinstasjonmarkedet. Bunker Oil bygger også stadig nye bensinstasjoner og får en vekst som et resultat av dette. Av større investeringer i fjor var etablering av bensinstasjon på Vatne, Vadheim og Arna.
- Det er ingen spesielle mørke skyer på himmelen framover, men vi sliter jo litt i miljødebatten siden vi har oljeprodukt. Dessuten vet man jo aldri hva politikerne gjør, sier Kleven.
Han er ikke imponert over skattepolitikken i Norge.

Formueskatt slår feil ut

- Hadde det ikke vært for formuesskatten kunne vi bygd en ny bensinstasjon til i året og som kunne hatt masse folk i arbeid. Mens våre konkurrenter, som er utenlandske eller statseide, har en skatt på 27 prosent har vi en skatt på 35-36 prosent. Formuesskatten gjør at utenlandske eiere blant annet slipper unna, og norske eiere må betale. Det er også planer om å opprettholde marginalskatten på 46 prosent, det er veldig uheldig, sier Kleven.
Kleven mener at formuesskatten ødelegger grunnstammen og rammer de gode og solide bedriftene som har bygd stein på stein.
- Men de store gamblerne og aktørene som kjøper og selger selskap, kan organisere seg slik at de får skjermingsfradrag og aldri komme i skatteposisjon. Det er altså de som gambler, som vinner.

Kunne fått norske eiere tilbake

Kleven synes det er bra med formuesskatt på biler, båter, hytter og som eiere har på sin hånd.
- Men formuesskatt på arbeidende kapital straffer selskapet. I dag blir ligningsformuen til selskapet tillagt eier, men som et alternativ synes jeg at selskapene heller bør betale skatten selv framfor på eiers hånd. Da ville også utlendingene måtte betale formuesskatt og vi kunne fått flere norske eiere tilbake.
Også den anerkjente skatteadvokaten Ernst Ravnaas mener at problemet med formuesskatten er mye større enn man aner.
Les også:

Bunker Oil-Historikk: Fra olje til oppdrett og tilbake

Konsernet har vært i familiens eie i mange år, og har vært innom ulike bransjer.
- Faktisk begynte det hele med import av olje fra Russland i 1938, gjennom selskapet ROP. Siden var min bestefar en pioneer på sekstitallet ved at han var først på å drive oppdrett av regnbueørret. Dessverre gjorde sykdom til at han må legge ned virksomheten. 1992 overtok vi Mobil sine tankanlegg langs norskekysten, og det var begynnelsen på dagens Bunker Oil, sa Kleven til NETT NO i fjor.
Les også:
Konsernet hadde ved årsskiftet i overkant av 50 årsverk og har ansatte i Ålesund, Tromsø, Hammerfest og Båtsfjord. Bunker Oil-konsenet hadde ved årsskiftet en bokført egenkapital på 332 millioner kroner, tilsvarende 47,5 prosent.
De store gamblerne og aktørene som kjøper og selger selskap, kan organisere seg slik at de får skjermingsfradrag og aldri komme i skatteposisjon

Publisert: 27.07.2016 11:21

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:58