Venter fortsatt et par toeffe aar
ÅLESUND: Furuno Norge leverer navigasjons- kommunikasjons- og fiskeletingsutstyr til norske, russiske og brasilianske verft og redere i hovedsak. – Et stort lager av reservedeler og ferdigvarer, samt support til kundene til enhver tid, er en viktig strategi for oss, sa adm. direktør Trond Strømmen til NETT NO i mars i år.
Nytt

Venter fortsatt et par tøffe år

Furuno Norge økte omsetningen med nærmere 20 prosent i fjor, men forventer reduksjon i salget i inneværende år.

Kristin Vidhammer
30.07.2018

Furuno Norge har klart seg bra gjennom offshorenedturen og har vært offensive.

- Vi har mange bein å stå på, sa adm. direktør Trond Strømmen til NETT NO i vår.

Les også: Står ikke og ser på stengte dører

Furuno selger produkter innen navigasjon, kommunikasjon og fiskeleting, som ekkolodd, sonarer og fangstkontrollsystem m.m. De har dermed fartøyskunder i flere segmenter; både innen offshorefartøy og rigger, handelsskip, fiskefartøy, kystfartøy/ ferger/hurtigbåter, oppdrettsfartøy og fritidsbåter etc.

De er markedsleder innen navigasjon og fiskeleting, men er noe mindre på kommunikasjon, særlig innen bredbånd.

Ser ikke på stengte dører
De har økt markedsandelen innen handelsfartøy siste årene, og som har kompensert for mye av nedgangen innen offshore. Og selv om det er mange offshoreskip som nå ligger i opplag, er det mange skip i drift som likevel trenger support og oppfølging.

- I tillegg til god aktivitet innen handel, er det god aktivitet innen de øvrige segmentene, med unntak av offshore. Ferger/hurtigbåter og fiskeri går bra, og det er også god aktivitet innen oppdrett; som servicefartøy, brønnbåter etc., sa han videre.

Klart seg bra gjennom turbulente år
Furuno har klart seg bra under offshorenedturen. De siste årene har resultatet før skatt ligget i størrelsesorden 10-20 millioner kroner, og selskapet har bare hatt underskudd ett år; i 2010.

Omsetningen har svingt fra 150 millioner (i 2010) til 215 millioner (i 2015), som var rekordhøyt. I fjor økte de omsetningen til 225 millioner kroner, mot 190 millioner kroner året før. Resultatet før skatt ble nærmere 9 millioner kroner, mot i overkant av 5 millioner kroner i 2016 (se tabell).

- Den maritime elektronikknæringen og norske skipsverft har i 2017 hadde nok et turbulent år. Oljeprisen har økt noe i 2017, men offshorenæringen har fremdeles store problemer, noe som påvirker Furuno Norge også, skriver styret i årsmeldinga for i fjor.

Vekst i Deep Sea-segmentet
Deep Sea-markedet har imidlertid hatt en oppgang. Omsetningen økte med ca. 19 prosent i fjor og mesteparten av dette har Deep Sea-segmentet stått for.

- Ordrereserven ved utgangen av 2017 er omtrent på nivå med utgangen av 2016, men vi forventer en reduksjon i salg for 2018. Vi ser med en blanding av spenning og uro fram mot 2018 og de neste par årene blir tøffe, skriver styret videre i årsmeldinga.

Som importør er de eksponert og påvirket negativt av svak krone og sterk yen, dollar og euro.

- Vi har slitt med ei svak krone, det har rett og slett blitt et problem. Valuta og tilhørende kontantstrømmer vil være en utfordring også i årene som kommer, mener vi, sa Strømmen tidligere i år.

Support og stort lager til enhver tid
Selskapet har i overkant av 35 ansatte i Norge, mange av disse i Ålesund.

Furuno har stort lager av reservedeler og ferdigprodukt i Ålesund, og der selskapets filosofi er at det er viktig å få kundene raskt i business igjen. Derfor har de brukt mye penger på å ha stort lager og være leveringsdyktig på alle produkt til enhver tid.

Furuno har 44 forhandlere langs hele norskekysten. I tillegg har de har fire forhandlere i Nordvest-Russland, èn forhandler i USA og èn i Brasil. På verdensbasis har Furuno også det videste salgs- og servicenettverket i industrien.

Furuno Norge er eid av japanske Furuno Electric.


Publisert: 30.07.2018 15:45

Sist oppdatert: 29.08.2024 14:42