Vet det provoserer naar jeg sier at Oslo er en havby
DELTE REAKSJONER: Birgit Liodden i Oslo Business Region (OBR) høstet delte reaksjoner på frieri til nytt nettverk under sitt besøk på Sunnmøre.
Nytt

– Vet det provoserer når jeg sier at Oslo er en havby

Birgit Liodden tror hovedstaden kan være springbrett til Ålesund og andre kystklynger.

Marius Rosbach
14.02.2019
Birgit Liodden ler godt da NETT NO spør hva hun tenker om reaksjonene etter innlegget hennes på Haramskonferansen tirsdag. Direktøren i Oslo Business Region (OBR) er ikke redd for å skape reaksjoner og er fullt klar over hvilke knapper hun trykket på under sitt innlegg i Brattvåg.
– Oslo er tross alt Norges hovedstad og en av de ledende havbyene i verden, sier hun og påpeker at de samtidig er den byen i Norden som vokser raskest når det kommer til oppstartsbedrifter.
– Vi ønsker å få disse til å satse i større grad mot havet, forklarer hun.

Inviterer til nytt nettverk

Gjennom arbeidet med Oslo som miljøhovedstad 2019 og et prosjekt kalt Ocean Entrepreneurs Capital, jobber Liodden med å trekke til seg flinke hoder fra hele verden.
– Oslo og Norden er i vinden for tiden. Vi har stilt oss spørsmålet om hvordan vi på vegne av hav-Norge kan utnytte den posisjonen. Vi vil øke tilgangen på talent og innovasjonskraft ut i de andre klyngene langs kysten også, forklarer hun.
Her rakte hun ut en hånd til Ålesund-regionen til å bli med i et nettverk for samarbeid på tvers av regioner og industriklynger.
– Vi trenger kjempeflinke folk fra hele verden, som har lyst til å jobbe med løsninger som handler om havet. Kanskje de har lyst til å komme til Oslo i første omgang, og så når de først har kommet til Norge, så ser de kanskje at Oslo ikke nødvendigvis er det kuleste stedet å være, men at det er vel så kult å etablere seg på Møre.

– Ålesund kan bli bedre på bærekraft


Den tidligere Nor-Shipping-direktøren er også klar over Ålesund sin styrke som senter for innovasjon på havområdet – her til lands. Men hun mener næringslivet i regionen har mer å gå på når det gjelder klimavennlige løsninger.
– Det Møre og Romsdal faktisk ikke er best på ennå, er bærekraftige løsninger. Ålesund er kjent i Norge og innen de næringene som klynga jobber med nå. Men om vi ser utover egen bransje til alle de som jobber med bærekraft rundt i verden, så kjenner de ikke til Ålesund, sier hun.
Derfor har hun lansert Norges hovedstad som «The Gateway to Silicon Fjords».
– Det de maritime næringene og havbransjen mangler, er et globalt senter med en tilsvarende posisjon som Silicon Valley, har for teknologigründere. Slik kan vi vinne kampen om at de beste hodene og smarteste bedriftene skal komme til Norge.

Vil ha norske testbyer

Blant områdene de jobber med, i tillegg til havnæringene, er entreprenørskap, likestilling og mangfold – og havbyer.
– Veldig mange av løsningene på miljø og energi som vi jobber med å vår bransje, kan brukes på land eller på sjøen på andre måter. Jeg tror de maritime næringene endrer seg nå, og at vi må se etter mulighetene i randsonen av det vi holder på med nå.
Liodden er nettopp kommet hjem fra Mumbai i India og så flere muligheter for hvordan mindre norske byer kan fungere som «testarenaer» for større prosjekt.
– De er radikale og langt framme og har høyt fokus på bærekraft. Om vi kan alliere oss med store verdensbyer som Mumbai for å løse deres problemer, og de kan se norske aktører som naturlige samarbeidspartnere, har vi en helt annen mulighet til å løfte løsninger fra de norske industriklyngene i mye større skala, forteller Liodden.

Mer fra Haramskonferansen:





Det Møre og Romsdal faktisk ikke er best på ennå, er bærekraftige løsninger

Publisert: 14.02.2019 16:56

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:31