Vil bidra til miljoevennlig sjoetransport
FRA VEG TIL SJØ: Dagfinn Aksnes sier at Seaway Innovations har utviklet CargoFlow-konseptet for sjøtransport med miljøvennlig og effektiv omlastning til lave kostnader, som de mener passer til markedets behov. 
Nytt

Vil bidra til miljøvennlig sjøtransport

Seaway Innovations utvikler et konsept for hurtig og lønnsom sjøtransport og søker partnere for videre satsing.

Kristin Vidhammer
07.09.2017
Seaway Innovations AS i Rosendal er et maritimt innovasjonsselskap og bak selskapet står Dagfinn Aksnes, Roald Toskedal og Tørris Skaaluren. Selskapet ble etablert for seks år siden.
- Vi har utviklet et nytt banebrytende konsept for sjøtransport.Det handler om et nytt konsept for skip, lasting og lossing samt integrering med vei og bane. Vi snakker om morgendagens autonome og multimodale transportløsninger, sier Aksnes, som leder innovasjonsarbeidet med det nye CargoFlow-konseptet.
Konseptet skaper en ny helhet mellom skip, lasting, lossing, havn og feedertrafikk. CargoFlow reduserer liggetiden i havn mens skipene bruker tiden sin på transportetappene hvor de tjener inn penger.

Kortere liggetid – lavere kostnader

– Konseptet visualiserer moderskipet CargoCat som brukes på de lengre transportetappene. Skipet er i utgangspunktet en ny type RO/RO-fartøy som kan være enten monohull eller multihull. Det betyr at konseptet er fleksibelt og anvendelig for flere typer skip, sier Aksnes.
CargoKitten, som er et mindre fartøy, leverer feederløsningen på sjø.
- Dette er av spesiell interesse for havbruksnæringen fordi dette representerer en komplett løsning for sjøtransport av fisk fra kyst-Norge til kontinentet. Dette har vi simulert og modellert for å bevise at konseptet fungerer, og vi er også i en patenteringsprosess, sier han.

From highway to seaway

Tanken bak er at Seaway Innovations har en dyp tro på kystsamfunnet.
- I dagens samfunn er ikke mulighetene utnyttet slik som tidligere, men sjøvegen er vår nummer 1- highway og den bør vi bruke bedre. Dette er et aktuelt tema i dagens debatter, og her kommer Seaway Innovations inn med en visjon og praktiske løsninger.
Konseptet er modellert ved hjelp av simuleringer som visualiserer godsflyten, automatiseringen og den multimodale integreringen.

Lønnsom og effektiv sjøtransport

Lasthåndteringen bruker automatiseringsteknologi som gjør at kraner og deres høye innkjøpspris og dyre vedlikeholdsutgifter blir eliminert og bemanningen i havn og om bord blir vesentlig redusert. Dette vil øke inntekter og redusere utgifter både for reder og vareeier, samtidig som dette vil skape lokale arbeidsplasser.

Aksnes mener at tiden for ineffektiv og ulønnsom sjøtransport nå kan bli historie.
- Et containerskip i dag går normalt med 8 til 14 knop mens CargoCat vil kunne gjøre mellom 15 og 20 knop med redusert forbruk av brennstoff og minimale utslipp. Lasting og lossing vil bruke fornybar energi. Konseptet CargoFlow representerer dermed den norske nullutslippsvisjonen både i havn og på sjøen. Dette betyr gevinst for alle og bidrar til bedre miljø.
CargoFlow er basert på hydrogrendrevet elektrisk kraft.

Søker partnere

Seaway Innovations søker nå finansielle og industrielle partnere for CargoFlow, særlig ønskelig er partnere fra gods- og redersiden.
- Vi har en intensjonsavtale om samarbeid med SINTEF Ocean om å utvikle CargoFlow.Vi har allerede presentert konseptet for flere aktører, som har vist stor interesse. Oppsiden er stor, på sikt snakker vi om et verdensmarked på mange milliarder kroner, og konseptet åpner opp nye markedsvinduer og muligheter i short sea shipping-segmentet, sier Aksnes.
Det handler om et nytt konsept for skip, lasting og lossing samt integrering med vei og bane

Publisert: 07.09.2017 12:43

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:13