Erna solberg landsmøte innfelt anders riise foto Hans Kristian Thorbjørnsen Høyre marius 11
ATOMOPPGJØR: Anders Riise (innfelt) fikk landsmøte i Høyre med på å jobbe for at Norge skal ta en mer aktiv rolle når det kommer til atomkraft, eller kjernekraft. Partileder Erna Solberg var blant flere partitopper som stemte mot forslaget. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen-Høyre/Marius Rosbach
Nytt

Vil ha kjernekraft på sjø og land

Anders Riise (H) bidro til at landsmøtet trosset partilederen - vil at Norge tar aktiv rolle i utvikling av thoriumteknologi.

Marius Rosbach
03.04.2022

Anders Riise (H) fra Hareid var blant forkjemperne for en snuoperasjon i Høyres politikk på kjernekraft under helgas landsmøte.

Diskusjonen som avisa Vårt Land omtaler som et «heftig atom-oppgjør», endte med at at landsmøte vedtok at «Norge skal ta en aktiv rolle i den internasjonale forskningen og utviklingen av ny kjernekraftteknologi, deriblant thorium».

– Thorium er fremtiden

Partleder Erna Solberg var blant dem som advarte mot avfallsproblematikken, men særlig blant de yngre delegatene var det mange kjernekrafttilhengere.

Anders Riise var blant dem som stod fast på at partiet burde satse på kjernekraft – og spesielt thorium

– Thorium er fremtiden. Havgående fartøyer kan få integrert dette i båter. Vi må ikke ha denne berøringsangsten for kjernekraft, sa Riise ifølge avisa.

Havgående fartøyer kan få integrert dette i båter. Vi må ikke ha denne berøringsangsten for kjernekraft
Anders Riise
– Ikkje nok energi utan atomkraft

Professor Jan Emblemsvåg ved NTNU Ålesund, er blant dem som har markert seg som en forkjemper for kjernekraft på Nordvestlandet.

Han har tatt til orde for at Norge bør utnytte sine store thoriumressurser - et grunnstoff som kan brukes som som energikilde i atomkraftverk.

– Uten atomkraft er det ikke mulig å lage nok hydrogen til å erstatte olje, gass og kull som energikilde, sa Emblemsvåg blant annet under The North West-konferansen i fjor.

Atomfysiker Sunniva Rose har i eit intervju med NETT NO refsa miljørørsla for ikkje å vurdere kjernekraft – og viste mellom anna til at FNs klimapanel peiker på kjernekraft som ein del av det grøne skiftet.

Publisert: 03.04.2022 13:00

Sist oppdatert: 03.04.2022 13:47

Mer om